Кристина Апългейт: Ранните симптоми на МС, които не са идентифицирани навреме при нея

Кристина Апългейт разкрива кои са били първите симптоми на МС, които усеща, но пренебрегва поради липсата на информираност. Ще ви разкажем повече за тази болест.
Кристина Апългейт: Ранните симптоми на МС, които не са идентифицирани навреме при нея
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 14 февруари, 2023

Кристина Апългейт разкри на своите последователи как е получила новината за своята диагноза множествена склероза (МС) и с изненада отбеляза, че е успяла да пренебрегне първите симптоми на това заболяване. Според актрисата новината дошла по време на снимките на третия и последен сезон на сериала Dead to Me (Netflix) миналото лято.

Поставиха ми диагнозата, докато работехме. Трябваше да се обадя на всички и да кажа: “Имам множествена склероза, приятели.” – Кристина Апългейт за Variety

Прочетете, за да научите повече за диагнозата на известната актриса, както и някои от ключовите неща, които трябва да имате предвид при МС.

Какви бяха симптомите на МС, които Кристина Апългейт пропусна?

Откакто актрисата потвърди, че е била диагностицирана с МС, много медии се интересуваха да научат нейната история. Наскоро 50-годишната жена даде непубликувани подробности на New York Times за първите прояви на болестта, които тя каза, че е пренебрегнала.

По-конкретно тя коментира, че е започнала да се чувства зле и да забелязва промени в тялото си преди няколко години, по време на снимките на първия сезон на Dead to Me. Тя уточни, че по време на танцова сцена е трябвало да се бори да запази равновесие. Докато играе тенис, тя забелязва, че често не се справя. Тя обаче отдава представянето си на липсата на усилия.

Също така отбеляза, че изпитва изтръпване и мравучкане в крайниците си, симптоми, които започват да се влошават с годините. Също така идентифицира болка, смущения в говора и треперене. В тази връзка тя каза, че й се иска да е обърнала повече внимание.

Актрисата и звездата й на Алеята на славата.
Кристина Апългейт посрещна звездата си боса на Холивудската алея, тъй като МС й пречи да носи обувки.

Какво представлява множествената склероза (МС)?

Според изследвания множествената склероза (МС) е невродегенеративно демиелинизиращо заболяване, което се проявява най-често на средна възраст между 20 и 40 години. Няма една единствена причина за заболяването. Смята се, че е резултат от взаимодействието на различни екологични, биологични, имунни и генетични фактори.

Демиелинизиращата характеристика означава, че с течение на годините невроните губят своето мастно покритие (миелин). Това води до проблеми с предаването на нервните импулси.

По-специално засяга мозъка, гръбначния мозък и зрителните нерви. Неговият произход е неизвестен, както вече споменахме. Известно е, че има атака от страна на имунната система върху централната нервна система. Това прогресивно увреждане на миелина прекъсва сигналите към и от мозъка.

МС в мозъка
МС уврежда миелина, защитното покритие, което покрива нервните влакна. Симптомите са концентрирани в органите, които комуникират с тези засегнати нерви.

Симптомите на МС

Документирано е, че всеки пациент, диагностициран с МС, преживява болестта по различен начин и може да съобщи за уникални симптоми. Научните изследвания обаче идентифицират най-честите признаци:

  • Атаксия, умора или слабост
  • Едностранен оптичен неврит или замъглено зрение, свързано с болка
  • Частичен миелит или променено усещане в области като торса
  • Офталмоплегия, световъртеж, хиперакузия и променена чувствителност на лицето
  • Парестезии в крайниците, коремната област или гърдите

В гореспоменатата литература се съобщава, че 80% от пациентите посочват умората като едно от състоянията, които най-много им причиняват дискомфорт. От друга страна, 53,3% имат свързано главоболие като начален симптом на заболяването.

По подобен начин има данни за между 80% и 96% от пациентите с множествена склероза, които са били насочени към урологична консултация при наличие на уринарна или фекална инконтиненция или сексуална дисфункция. Съобщава се обаче и за свързани невропсихиатрични разстройства: депресия при 23,7% и нарушения на съня при 67%.

Според анализ от 2020 г., депресията може да бъде значителен продром на МС. Тоест проява, която би се появила месеци или дори години преди развитието на класическата картина на болестта.

Констатации чрез медицински прегледи

Диагнозата МС се подозира, като се имат предвид симптомите, декларирани от пациентите, поредица от находки, очевидни чрез неврологични прегледи и специфични изображения, като ЯМР сканиране.

Някои от признаците, които се откриват от невролога, могат да бъдат разширени зеници, променени усещания, двигателна слабост, атаксия или нарушение на походката или хиперрефлексия. Магнитно-резонансното изображение (ЯМР) може да покаже лезии във фокалните области в резултат на демиелинизация и възпаление на бялото вещество.

Кристина Апългейт
Актрисата от The Dead to Me обяви, че се оттегля след снимките на последния сезон на сериала.

Съвета на Кристина Апългейт: Ранното разпознаване е критично

Диагностицирането на МС не е лесно.

Симптомите й могат да бъдат объркани с други патологии, които също споделят невродегенеративната характеристика. А понякога доказателствата са толкова общи, че подозрението изглежда невъзможно. Въпреки това експертите са съгласни, че ранната диагностика подобрява качеството на живот на пациентите в бъдеще.

Това е така, защото лечението може да има по-голям ефект, позволявайки на пациентите да забавят влошаването на разстройството. Мултидисциплинарният подход може да има ранни благоприятни ефекти върху физическото здраве, социалното представяне и стабилността на междуличностните отношения.

След като сподели диагнозата си и постави МС на устата на мнозина, Кристина Апългейт каза, че ще се оттегли от сцената след излизането на сериала, в който участва за Netflix. Сега тя ще се съсредоточи върху лечението на болестта си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Camargo Rojas Andrea Paola, Gómez López Angélica María, Hernández Leonardo Fabio, Palacios Sánchez Eduardo. Síntomas presentes en la esclerosis múltiple: serie de casos. Acta Neurol Colomb.  [Internet]. 2018  June [cited  2022  Nov  18] ;  34( 2 ): 108-114. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482018000200108&lng=en.  https://doi.org/10.22379/24224022198.
  • Disanto, Giulio, et al. “Prodromal symptoms of multiple sclerosis in primary care.” Annals of neurology 83.6 (2018): 1162-1173.
  • Faissner, Simon, et al. “Progressive multiple sclerosis: from pathophysiology to therapeutic strategies.” Nature Reviews Drug Discovery 18.12 (2019): 905-922.
  • Marisa P. McGinley, DO; Carolyn H. Goldschmidt, DO; Alexander D. Rae-Grant, MD. Diagnosis and Treatment of Multiple Sclerosis A Review. Clinical Review & Education. JAMA. 2021;325(8):765-779. doi:10.1001/jama.2020.26858
  • Tremlett, Helen, and Ruth Ann Marrie. “The multiple sclerosis prodrome: Emerging evidence, challenges, and opportunities.” Multiple Sclerosis Journal 27.1 (2021): 6-12.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.