Кой е най-здравословният хляб, от който не се пълнее?
Хлябът е традиционна храна, най-консумираната в света. Той е перфектен за всяко хранене. Хлябът е лесен вариант на хранене. Може да се яде по всяко време на деня. И тъй като има толкова много видове хляб, остава въпросът кой е най-здравословният хляб, от който не се пълнее.
Когато човек реши сам или по съвет на диетолог, да спре хляба, вероятно ще търси заместители на хляба. Нормално е да имате въпроси относно това кой вид хляб е най-добрият на пазара, особено когато искате да избегнете напълняване. В тази статия ще дискутираме най-здравословният хляб, от който не се пълнее.
1. Най-здравословният хляб: хранителни вещества и съставки
Важно е да се отбележи, че диетолозите всъщност съветват да се консумира хляб в умерени количества. Това е така, защото хлябът съдържа няколко хранителни вещества от хранителната пирамида. Хлябът е богат на хранителни вещества и витамини.
Основните му съставки са пшенично брашно, вода, мая и сол. Останалите съставки зависят от вида на хляба, а на пазара се предлага голямо разнообразие от различни видове хляб. Всички от съставките, споменати по-горе, съдържат определени хранителни вещества и витамини. Някои от най-важните са въглехидрати, фибри, витамини В3 и витамин Е. Те също така осигуряват необходимите за организма минерали, като калций и желязо.
Диетолозите от Световната здравна организация го препоръчват. Това се дължи основно на два компонента, които се съдържат в хляба: фибри и въглехидрати. Всъщност, повечето диетолози твърдят, че консумацията на въглехидрати е от съществено значение за поддържането на добър хранителен баланс.
2. Фибри
Хлябът е полезен, защото съдържа хранителни влакна – фибри. Те регулират нормалната дейност на червата и намаляват холестерола.
И така, пълнее ли се от хляба и има ли видове хляб, от които не се пълнее? Ако анализираме този въпрос по-нататък, ще видим, че хлябът съдържа и съставки, които няма да ви помогнат, ако искате да отслабнете. Например, хлябът обикновено съдържа нишесте и брашно. Напълняването обаче, зависи от индивидуалните характеристики на всеки човек.
Една филия хляб от 30 грама може да съдържа 80 калории. Следователно, хлябът винаги трябва да се консумира в умерени количества. В противен случай, ползите от хляба ще бъдат засенчени от нездравословни последици, които в крайна сметка водят до напълняване.
В идеалния случай, трябва да се приемат въглехидрати от други източници, различни от брашното, за да имате необходимите калории в диетата си.
Вижте също: 6 грешки сутрин, които пречат на отслабването
3. Кой е най-здравословният хляб, от който не се пълнее?
Всички знаем, че на пазара има голямо разнообразие от хляб. Предлага се бял хляб, пшеничен хляб, кексчета и готови печени тестени изделия. Но, когато става въпрос за най-здравословния избор, ето някои добри видове хляб:
- Овесен хляб. Това е един много здравословен и лек хляб. Той е с високо съдържание на фибри, намалява холестерола и има малко калории.
- Многозърнест хляб. Този вид хляб има високо съдържание на витамини и минерали. Той е идеален за вашата диета, тъй като съдържа много фибри.
- Пълнозърнест хляб. За разлика от обикновения бял хляб, брашното, с което се прави този продукт, е от цели зърна. Те са много полезни за здравето и имат по-малко калории.
- Ръжен хляб. Определено е един от най-здравословните видове хляб. Пшеницата в този хляб е в намалено количество, поради което и съдържанието на мазнини е по-малко.
- По-малко здравословни видове хляб. Сладкишите и сандвичите са най-малко здравословни. Тъй като те са готови тестени продукти, за да се запазят по-дълго се използват изкуствени добавки и химични съставки. Това предполага високо съдържание на мазнини и намалява хранителната стойност на хляба.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science, 56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
- Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
- Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology, 59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052