Кои са храните, които могат да причинят болки в ставите?
Често се смята, че болките в ставите са причинени от пренапрежение или лоша стойка. Това обаче не са единствените фактори, които трябва да се имат предвид. Храната също може да бъде една от причините за дискомфорт. Това е така, защото някои храни могат да причинят болки в ставите и възпаление.
Да, храната играе роля за появата на болки в ставите
Напоследък има изследвания, които показват, че някои храни могат да причинят болки и възпаление в ставите. Това изглежда е особено вярно при хора със състояния като:
- Подагра
- Артрит
- Остеоартрит
- Дискова херния
Избягването на тези храни може значително да намали най -честите симптоми на болка в ставите: скованост, подуване и болка. Освен това може да помогне да си върнете способността за извършване на определени дейности, които досега може да са ви били доста трудни. Например нещо толкова просто като отваряне на буркан или изкачване по стълба вече не може да бъде проблем.
Наистина е истинско предизвикателство да избягваме тези храни, защото те често присъстват в ежедневната ни диета. Въпреки това си заслужава, защото облекчението, което може да донесе на ставите, ще бъде наистина прекрасно.
За разлика от тях, също така е препоръчително да включите храни, типични за средиземноморската диета, за да предотвратите болки в ставите. Например в тези случаи се препоръчва зехтин.
Не забравяйте обаче, че някои храни може да ви причиняват проблеми. Затова е най-добре да ги избягвате.
Прочетете и: Синовиалните стави – особености и видове
Трябва да избягвате някои храни, които причиняват болки в ставите
Обърнете специално внимание на следните храни. Всъщност е възможно те да причиняват проблеми със ставите, без да знаете това.
Зеленчуци от семейство Картофови
Цялото семейство Картофони може да бъде истински кошмар, когато става дума за болки в ставите. В тази категория могат да бъдат открити следните храни:
- Люти чушки
- Сладки картофи
- Картофи
- Чушки
- Домати
- Патладжани
- Пипер
Освен това, внимавайте с някои ястия, приготвени с тези храни, тъй като те съдържат алкалоид, наречен соланин. Това вещество е отговорно за натрупването на калциеви отлагания в тъканите. Затова се опитайте да избягвате тези зеленчуци за един месец и вижте дали ще забележите някакви резултати.
Храни с пурини
Пуринът е съединение, което може да произвежда пикочна киселина и да я натрупва в тялото, особено в ставите и тъканите. Поради тази причина причинява много болка и може да доведе до подагра.
Ако страдате от болки в ставите и възпаление, трябва да спрете да ядете следните храни:
- Месо: Тук включваме и мозък, черен дроб, бъбреци, телешко месо, бекон и пуешко.
- Риба и морски дарове: Става въпрос за миди, треска, скумрия, херинга, аншоа, риба тон, пъстърва и сардини,
- Други храни, които съдържат пурини: Гъсти сосове, индустриално приготвени бульони, грах, спанак, гъби, аспержи, боб, нахут и бира.
Ядки и масла
На първо място, избягвайте да използвате олио за готвене, различно от екстра върджин зехтин, ако страдате от болки в ставите. Вместо това някои хора препоръчват използването на ленено масло. Причината е, че това е здравословно масло и също така съдържа омега-3 мастни киселини. Тези съединения могат да помогнат за намаляване на отока в ставите, като по този начин могат да донесат голямо облекчение.
Ядките също съдържат масла, които могат да засилят подуването на мускулите и ставите, въпреки че са полезни за вашето здраве. Затова консумацията им в малки количества се препоръчва не повече от веднъж седмично.
Млечните продукти могат да причинят болки в ставите
Като начало си струва да знаете, че хората, които страдат от артрит или болки в ставите, изпитват по-остри симптоми при консумация на млечни продукти, така че тези симптоми са по-леки, когато млечните продукти бъдат премахнати от ежедневната ви диета.
Млечните продукти (мляко, масло, маргарин, сметана, кисело мляко, сладолед) всички попадат в тази група. Причината за това се крие във веществото, наречено казеин.
Ако искате да си набавите калций и протеини с по-добро качество, вместо да консумирате млечни продукти, изберете тези храни:
- Тофу
- Киноа
- Швейцарски манголд
- Леща
- Спанак
- Бадеми
Рафинирано пшенично и ръжено брашно
Рафинираните пшенично и ръжено брашно съдържат глутен. Освен че не са подходящи за целиакия, те причиняват и стомашно-чревни възпаления. И накрая, могат да причинят подуване на ставите при хората с артрит и да влошат симптомите. Вместо бяло брашно, изберете такова, което е пълнозърнесто.
Яйца
Яйцата са чудесен източник на протеини, но не се препоръчват при страдащи от остеоартрит, тъй като могат да причинят болки и възпаление в ставите. Това е така, защото жълтъкът съдържа елемент, наречен арахидонова киселина, който може да предизвика възпаление, когато се консумира.
Когато спрете да ядете яйца, ще забележите по-малко подуване и болка в ставите. Разбира се, за да добавите протеини към вашата диета, за предпочитане изберете протеини на растителна основа, от бобови растения и пълнозърнести храни.
Някои цитрусови плодове могат да причинят болки в ставите
Някои хора с подагра или остеоартрит несъмнено имат подобрения в ставите си, когато спрат да ядат тези плодове, сурови или варени:
- Лайм
- Грейпфрут
- Лимони
- Портокали
- Мандарини
Въпреки това, за да дадете на тялото си необходимото количество витамин С, можете да консумирате:
- Киви
- Ягоди
- Броколи
- Папая
- Гуава
Кофеинови напитки (кафе и чай)
Кофеинът влошава възпалението при хора с артрит. Освен това пиенето на няколко чаши чай на ден намалява броя на минералите и витамините, намиращи се в тялото. Същото важи и за шоколада.
Не е препоръчително тези храни да се консумират веднага след обяд или вечеря. Напитките тип кола също имат подобен ефект, точно както могат да причинят и други здравословни проблеми.
Не пропускайте и: 10 храни за регулиране на храносмилането
Храни, които трябва да бъдат включени във вашата диета
Според горния списък може да ви се струва, че не ви е позволено да консумирате много храни, ако имате болки в ставите. Въпреки това има алтернативи. Някои от тях са следните:
- Овесени ядки и пълнозърнести зърнени храни
- Натурални напитки като зелен чай и домашно приготвени плодови сокове
- Плодове като грозде, банани, ябълки, плодове и домати
- Зеленчуци като праз, лук, маруля, краставици и моркови
Препоръка на експертите: Заложете на средиземноморска диета
В случай на артрит експертите препоръчват т. нар. средиземноморска диета, сред чиито основните компоненти е зехтинът.
Трябва да се отбележи, че има препоръки, които се отнасят за специфични случаи, а не за всички, така че е важно да се консултирате с вашия лекар и да следвате неговите инструкции. Предоставената тук информация е само ориентировъчна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Mayo Clinic Staff. (2017). Rheumatoid arthritis: Treatment.
mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis-treatment/treatment/txc-20197400 - Foods and arthritis. (n.d.).
icahn.mssm.edu/about-us/news-and-events/study-shows-that-reducing-processed-and-fried-food-intake-lowers-related-health-risks-and-restores-bodys-defenses - Khanna, S., Jaiswal, K. S., & Gupta, B. (2017). Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions. Frontiers in nutrition, 4, 52. doi:10.3389/fnut.2017.00052
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682732/ -
Bach, J. (2015). ¿QUÉ ES LA DIETA MEDITERRÁNEA? – FUNDACIÓN DIETA MEDITERRANEA.
https://doi.org/10.1051/e3sconf/20183303068 - Hu, Y., Costenbader, K. H., Gao, X., Hu, F. B., Karlson, E. W., & Lu, B. (2015). Mediterranean diet and incidence of rheumatoid arthritis in women. Arthritis care & research, 67(5), 597-606.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4370793/ - Anti-inflammatory Activity of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols: Which Role in the Prevention and Treatment of Immune-Mediated Inflammatory Diseases? (2018). Santangelo C, Vari R, Scazzocchio B, De Sanctis P, Giovannini C, D’Archivio M, Masella R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29141574