Кои храни влошават мигрената

Всеки страда от главоболие. Но истината е, че има определени храни, които влошават състоянието на мигрената. Научете повече за тях!
Кои храни влошават мигрената

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Вероятно вече знаете кои са различните причини, водещи до появата на мигрена и главоболие. Например, ако работите много или не си почивате достатъчно. А знаехте ли, че има определени храни, които влошават мигрената?

В следващите редове ще ви разкажем кои са те, за да се опитате да ги избегнете или да намалите консумацията им.

Кои са причините за появата на мигрена?

Избягвайте храните, които влошават симптомите на мигрената
Някои храни съдържат веществото хистамин. То причинява появата на главоболие.

Вместо да изпиете хапче против болката, ви препоръчваме да избягвате храните, които влошават мигрената и симптомите на главоболието ви.

Мигрената може да се появи във всеки един момент на деня и може да продължи да ви мъчи с часове. Светлината и шумът засилват симптомите й. В по-тежките случаи мигрената е съпроводена с гадене, повръщане и виене на свят.

Стресът, недостатъчният сън, многото работа и ежедневните проблеми могат да доведат до появата на силно главоболие. То може да бъде допълнително засилено от миризми, шум, промяна на времето и дори хормонални промени.

От друга страна малко хора знаят, че храната, която консумираме също може да причини появата на мигрена.

В някои случаи тя може да се дължи на непоносимост към храната. Имунната ви система трябва да се “бори” срещу тези съставки, като образува вещества, водещи до появата на главоболие.

Кои храни влошават мигрената?

Добре е да внимавате какво ядете, както и да помните какво сте консумирали преди появата на пристъпа на мигрена.

Тя може да е причинена и от други фактори. Но вероятността да се дължи и на нещо, което сте изяли, също е много голяма.

Ето кои храни влошават мигрената или главоболието ви:

1.Боб

Всички видове боб съдържат танини. Тези вещества водят до появата на мигрена.

За да намалите появата й, избягвайте консумацията на боб доколкото ви е възможно. Или напълно я спрете. Сами ще усетите разликата.

2.Кисели краставички

В действителност не само киселите краставички водят до появата на главоболие. Същото важи и за други консервирани храни като:

  • Пипер
  • Патладжан
  • Маслини
  • Моркови

Опитайте се да избягвате консумацията на каквато и да е храна приготвена със саламура или оцет.

3.Люти чушки

Лютите чушки може да причинят главоболие или да влошат мигрената ви.
Ако сте любител на мексиканската кухня, за съжаление ще трябва да намалите пикантната храна, която консумирате.

Лютите чушки може да причинят главоболие или да влошат мигрената ви. Дължи се на веществото капсаицин в тях и важи най-вече, ако ги хапвате по време на пристъп на главоболие.

4.Ядки

Те са толкова вкусни. Пълни са с протеини и ви засищат. Но не са подходящи, ако често страдате от мигрена.

Бадемите, орехите и кашуто (сред другите ядки) съдържат вещество наречено сулфит. То води до появата на болка и дискомфорт.

5.Авокадо и сливи

Поставяме и двата плода в една категория. Причината за това е, че съдържат една и съща, водеща до появата на главоболие, съставка: тирамин.

Ако обичате да хапвате авокадо вместо предястие или сливи като здравословен десерт, най-добре е да разредите консумацията им до максимум веднъж седмично.

6.Банани и цитрусови плодове

Комбинацията между тирамин и хистамин в тези плодове е една от основните причини за появата на главоболие.

Това не означава, че трябва да спрете да ядете банани или цитруси. Те са изключително полезни за здравето ви. Просто намалете количеството им. Или избягвайте консумацията им по време на пристъп на мигрена.

7.Брашно

Намалете консумацията на хляб, бисквити, пица и паста
Пълнозърненото брашно е по-здравословно от бялото. Но и двата вида могат да доведат до появата на мигрена.

Причината за това е, че съдържат химическото вещество кумарин. Действието му се засилва при контакт с маята в хлебните изделия.

Ето защо ви препоръчваме да намалите консумацията на хляб, бисквити, пица и паста.

8.Обработени меса

Готовите колбаси, шунка, наденички и бекон съдържат много вещества, които могат да влошат главоболието ви.

Тези храни съдържат не само тирамин. Те са приготвени с консерванти и други химически вещества. Те също оказват негативен ефект и влошават мигрената ви.

9.Сирене

Става въпрос най-вече за твърдо или ферментирало сирене. Тези сирена са узрявали в продължение на години с помощта на различни техники. Например опушване или осоляване. Ароматът им е по-наситен и може да засили болката от  мигрената ви .

Опитайте се да спрете консумацията на пармезан, манчего, падано и пекорино, когато страдате от мигрена

10.Млечни продукти

Сметаната и (пълномасленото) мляко са млечните продукти с най-високо съдържание на мазнини. Ето защо трябва да избягвате консумацията им при силно главоболие.

Те съдържат казеин и холин. Тези две съставки се свързват с появата на дискомфорт и непоносимост към храна.

Освен това чистото масло и киселото мляко или нискомаслените продукти могат да влошат състоянието на главоболието ви. Но това се случва по-рядко и в по-слаба степен.

11.Алкохолни напитки

Съветваме ви да не пиете алкохол, когато имате главоболие.
Не само, че са вредни за здравето ви, ако прекалявате с консумацията им. Те съдържат тирамин водещ до появата на мигрена, виене на свят и дезориентация.

От друга страна не трябва да пиете червено вино. Тъй като освен тирамина то съдържа и сулфати и танини, които допълнително влошават мигрената и симптомите на главоболие.

Но, ако изпиете една малка чаша на вечеря, последиците няма да са толкова неприятни.

Съветваме ви да не пиете алкохол, когато имате главоболие. По-добре заложете на водата и соковете.

12.Шоколад и кафе

И двата продукта съдържат кофеин, танини и други съставки засилващи главоболието ви. Безкофеиновото кафе също води до появата на мигрена. Особено, ако използвате и сметана.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Maintz, L., and Novak, N. (2007). Histamina e intolerancia histamínica. Am J Clin Nutr 85, 1185–961185.
  • del Rocío Meza-Velázquez, M., Carlos López-Márquez, F., Gerardo Rosales-González, M., Gutiérrez-Díaz, N., Rivera-Guillen, M., Espinosa-Padilla, S., Palacio, G., de Medicina, F., Torreón, U., and Nacional de Pediatría, I. (2014). Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un défi cit en la degradación de histamina? Alergia, Asma E Inmunología Pediátricas 23, 43–47.
  • Zaninovic’, V. (2001). Migrañas: Fisiopatología y tratamiento. Colombia Medica 32, 86–88.
  • MedlinePlus. Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/migraine.html
  • J Headache Pain. 2019 Mar 25;20(1):30. Histamine and Migraine Revisited: Mechanisms and Possible Drug Targets. doi: 10.1186/s10194-019-0984-1.
  • Instituto Nacional de Pediatría de México. Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un déficit en la degradación de histamina? http://repositorio.pediatria.gob.mx:8180/handle/20.500.12103/2717
  • Food Chem Toxicol. 1989 May;27(5):283-7. The Histamine Content of Oriental Foods. doi: 10.1016/0278-6915(89)90129-4.
  • Int J Clin Pract. 2010 Mar;64(4):457-9. Capsaicin Jelly Against Migraine Pain. doi: 10.1111/j.1742-1241.2009.02294.x.
  • KRANION 2003;3:16-27. Tratamientos alternativos en migrañay otras cefaleas. http://www.kranion.es/images/2003_03_02_016-027.pdf
  • Ann Allergy Asthma Immunol. 2003 Sep;91(3):233-40; quiz 241-2, 296. Intolerance to Dietary Biogenic Amines: A Review. doi: 10.1016/S1081-1206(10)63523-5.
  • Preventing Headaches & Migraines. Foods that cause migraine. https://books.google.com.ar/books?id=IKdsCQAAQBAJ&pg=PA41&lpg=PA41&dq=I+study+flour+and+migraine&source=bl&ots=OQ_wmGAzT2&sig=ACfU3U27igeWrxGZAoBZ52JhOolkp8nWhw&hl=es-419&sa=X&ved=2ahUKEwiZzce5j8_pAhWD-qQKHcbUD1kQ6AEwC3oECAoQAQ#v=onepage&q=I%20study%20flour%20and%20migraine&f=false
  • 9ª Reunión de la red temática BAL. (2015). ¿Qué bacterias son responsables de la acumulación de histamina en queso? http://digital.csic.es/handle/10261/141666
    Endocrinología y Nutrición. Volume 56, Issue 5, May 2009, Pages 241-250. Intolerancia alimentaria. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S157509220971407X
  • Alcohol Alcohol. Mar-Apr 1999;34(2):141-7. Alcohol-histamine Interactions. doi: 10.1093/alcalc/34.2.141.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.