Кои храни намаляват високото кръвно налягане?
Високото кръвно налягане се счита за “хронично” заболяване, което се характеризира с увеличаване на налягането в артериите.
Кръвното налягане има два показателя на измерване: систолно и диастолно. Тези стойности се получават, когато сърцето изпомпва и като е в покой.
В тази статия ще ви покажем кои храни да ядем, за да намалим високото кръвно налягане по естествен начин.
Какви са причините за високото кръвно налягане?
Някои хранителни навици, генетичното предразполагане и различни заболявания увеличават риска от хипертония. Ето кои са най-често срещаните фактори:
Натрий
Когато ядем твърде много солена храна, кръвното налягане се повишава. Една трета от пациентите, страдащи от хипертония, са чувствителни към натрий, тъй като това увеличава задържането на течности в тялото.
Намалено производство на ренин
Хората от афроамерикански произход са склонни да отделят по-малко ренин (вещество, произвеждано от бъбреците) и това ги прави по-податливи да страдат от хипертония. Това означава също, че свързаните с ренин лекарства също ще бъдат по-малко ефикасни.
Инсулинова резистентност
Много хора с диабет също страдат от хипертония. Инсулинът има способността да стимулира активността на симпатиковата нервна система, но без повишаване на кръвното налягане.
Поради тази причина, проблеми, свързани с инсулина допълнително допринасят за високо кръвно налягане.
Наднорменото тегло и затлъстяването
Съществува тясна връзка между индекса на телесна маса и високото налягане.
Сърцето трябва да работи повече, за да изпомпва кръв през артериите, които са запушени с мазнини. Това оказва допълнително напрежение върху артериалните стени.
Генетично предразположение
- Има някои гени, които могат да доведат до повишен риск от високо кръвно налягане. Съществува също така връзка между хипертонията и коронарно и бъбречно заболяване.
- Така че, ако имате фамилна анамнеза за високо кръвно налягане, съществува по-голям шанс да го развиете.
Възраст
С остаряването, рискът за развитие на повишено кръвно налягане като тънки артериални стени и влошаване на кръвоносните съдове се увеличава.
Както артериалните стени губят своята еластичност, кръвта започва да тече по-трудно.
Какво трябва да ядем, за да намалим високото кръвно налягане?
След като знаете причината за това състояние, следващата стъпка е да намалите неговата поява.
Балансирана диета с ниско съдържание на натрий, придружена от физически упражнения и по-спокоен начин на живот могат да ви помогнат да преодолеете тази болест.
Ето и някои от най-полезните храни, ако искате да намалите кръвното налягане естествено:
Чесън
Той е идеален за всеки, и се смята за супер мощен антибиотик. Яденето на 1 или 2 скилидки чесън на ден (по-добре ако е суров) намалява кръвното налягане и холестерола.
Какво ще кажете за скилидка чесън на празен стомах? Той съдържа алицин – съединение със свойства, които намаляват високото кръвно налягане.
Домат
Доматите съдържат аминокиселини, които помагат за намаляване на високото кръвно налягане. Ликопенът и глутатионът, съединения, открити в доматите, са 2 мощни антиоксиданта, които подобряват кръвообращението.
Набавете си нужните порции сурови домати в салати, сокове или гаспачо.
Ананас
Този богат плод съдържа бромелаин: ензим, който разтваря кръвните съсиреци и избистря кръвта.
Пийте сок от ананас или яжте няколко резена от плода за десерт най-малко веднъж седмично, за да се възползвате от всичките полезни свойства, които този тропически плод може да предложи за кръвоносна система.
Прочетете: Шейк с чиа и ананас за отслабване
Банани
Бананите са пълни с магнезий и калий и се препоръчват за тези, които приемат диуретици или лекарства за кръвно налягане (и двете разрушават тези основни хранителни вещества).
Те са полезни за предотвратяване на мускулни спазми и са добър източник на витамини. Яжте банани като закуска или в шейкове.
Моркови
Морковите са богати на витамин С и бета-каротин и са идеални за предотвратяване на проблеми в кръвообращението.
Яжте сурови моркови (настъргани, например) в салати или шейкове за намаляване на холестерола, защита на кръвоносните съдове и предотвратяване на атеросклероза.
Бобови растения
Леща, нахут, боб, грах … Яжте ги най-малко 3 пъти седмично, за да предоставите на тялото нужните количества калий, магнезий, витамини от група В, желязо и фибри.
Те също така са богати на незаменими мастни киселини и растителни протеини.
Кръстоцветни зеленчуци
Цялото кръстоцветно семейството на зеленчуци, което включва броколи, къдраво зеле и брюкселско зеле, съдържа антиоксиданти, които предотвратяват артериално увреждане и поддържат здравето на кръвоносните съдове.
- Има хиляди рецепти, които включват тези зеленчуци, които са пълни с глюкозинолати, за контролиране на кръвното налягане.
Лимони
Този цитрусов плод е богат на витамин С и флавоноиди.
И двете вещества спомагат за поддържане на артериите в добра форма и подобряване на тяхната еластичност. Това пречи на кръвта да поставя твърде голямо напрежение върху сърцето.
- Използвайте лимоните в дресинг за салата или добавете аромат към ястия.
Гуава
Този богат тропически плод има способността да намали лошия и повиши нивото на добрия холестерол. Гуавата също може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане.
Този плод е добър като десерт, следобедна закуска или за приготвяне на натурален и освежаващ шейк.
Семена от чиа
Тези семена са отличен източник на омега 3 мастни киселини, фибри и магнезий (наред с други минерали).
- Добавете 1 чаена лъжичка семена от чиа към чаша мляко, кисело мляко или сок и изпийте със закуската. Също така може да поръсите десерти, салати или супи.
- Не забравяйте да накиснете семената с вода, за да ги накарате да набъбнат и омекнат.
Куркума
Тази подправка има характерен вкус. Тя съдържа няколко съединения, които намаляват триглицеридите и лошия холестерол или LDL.
Куркумата е идеална за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
Добавете я към ориз, макаронени изделия или пържени храни … Тя наистина е богата и полезна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- PAGE, I. H. (1948). High blood pressure. Scientific American. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0848-44
- Cardarelli, R. (2006). High blood pressure (hypertension). In Essential Family Medicine: Fundamentals and Case Studies, Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-1-4160-2377-7.50040-9
- Report, T. S. (2003). Prevention , Detection , Evaluation , and Treatment of. Blood Pressure. https://doi.org/10.1161/01.HYP.0000107251.49515.c2