Кетогенната или кето диета: Какво трябва да знаете и нейните рискове

Кетогенната диета се състои в ограничаването на въглехидратите до 10% или по-малко. Това предизвиква състояние на кетоза. Това помага за изгарянето на мазнини чрез активиране на алтернативни метаболитни маршрути.
Кетогенната или кето диета: Какво трябва да знаете и нейните рискове
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кетогенната или кето диета, е много нисковъглехидратна диета, която преобразува тялото в машина за преобразуване на мазнини. Твърди се, че има потенциални предимства за сваляне на килограми, здраве и атлетично представяне. Освен това, има милиони хора, които твърдят, че са изпитвали предимствата..

Обаче, този вид диета може сериозно да навреди на вашето здраве. Продължавайте да четете за да научите повече за тази тема.

Кетогенната или кето диета: Какво представлява?

Кетогенната или кето диетата е тази, която намалява или премахва въглехидратите. Това принуждава тялото да навлезе в кетоза. Това предизвиква сваляне на килограми когато използвате мазнините като енергиен източник.

Кетозата е метаболитно състояние, при което тялото е лишено от въглехидрати като основе източник на глюкоза за производство на енергия. Следователно е принудено да получава енергия от метаболизма на мазнините.

Когато лишаваме тялото от въглехидрати, то използва гликогена, складиран в черния дроб като първи източник. Когато това се консумира, тялото започва да консумира мастни киселини, преобразувайки ги в кетонни тела.

Обаче, масовото им отделяне може да бъде опасно за тялото.

Кетогенната или кето диета

Кетонната или кето диета: колаж с различни видове храни

Пропорцията на въглехидратите в една кетогенна диета е обикновено доста под препоръката от 50 до 60% общи калории. Като цяло, осигурява 10% или по-малко от препоръчаната енергия от въглехидрати във формата на хидрати.  

Има кетогенни диети, в които човекът може да яде плодове и зеленчуци в много умерени количества. Обаче, другите видове премахват всички източници на въглехидрати, забранявайки приема на брашно, печени изделия и също плодове, зеленчуци и бобови растения.

Освен това, има кетогенни диети, в които гладуването се използва за подпомагане първоначалното образуване на кетонни тела. Това следователно трябва да се използва за постигане на загуба на килограми с цената на голямото окисление на мазнините.

Както виждате, има много видове кетогенни диети и всички те имат целта да засилват горенето на мазнини в тялото за да може последните да увеличат количеството на кетонните тела в нашето тяло.

Обаче, има също много рискове при този вид диета.

Кетогенната или кето диета: какви са рисковете

1. Кетогенната или кето диета: намалява консумацията на здравословни плодове и зеленчуци.

Плодове и зеленчуци

тялото не получава толкова много витамини, минерали и фибри.

Това може да се разреши като се приемат витаминови добавки като допълнение.  

2. Предизвиква намаляване приема на фибри.

Когато ядете толкова много фибри, друг резултат е запекът.

Следователно, препоръчваме да пиете определени отвари, които имат разхлабителни ефекти като например бледомораво.

3. Може да причини лош дъх.

Снимка на мъж с лош дъх

Освен всичко друго, е също често срещано да страдате от лош дъх или халитоза, имайки предвид голямото производство на кетонни тела.

Също така, някои проучвания твърдят, че този вид диета може да повиши усещанията за умора поради липсата на въглехидрати в диетата.

4. Тази диета може да намали вашите познавателни нива.

Тъй като мозъкът трябва да активира кетонни тела за заместители на глюкозата, горивото по избор, неговото познавателно представяне може да бъде засегнато, както е показано от някои американски учени.

5. Кетогенната диета е трудна за спазване.

Въпреки че някои хора твърдят, че тази диета е по-лесна за спазване от некетогенните, проучванията показват противоложното.

Тъй като хората на диета не могат да ядат често срещани храни като зърнени закуски, хляб, зеленчуци, плодове, бобови растения, е много трудно да се следва тази диета.  

6. Може да предизвика кетоацидоза.

В по-тежките случаи, тази диета може да доведе до кетоацидоза ако кетонните тела са масово повишени в кръвта. Това може да предизвика увреждане на определени органи и може дори да достигне до кома.

Следователно, за да преминете този вид диета, е важно да имате добра здравна история за да ходите редовно до лекар. Ако имате бъбречна или чернодробна недостатъчност, можете да имате сериозни проблеми ако спазвате тази диета.

Внимание

Освен присъщите недостатъци на тази диета, някои рискови групи са по-уязвими от други:

 • Хора с чернодробни или сърдечни проблеми, тъй като в някои случаи това може да предизвика развитието на аритмия.
 • Бременни или кърмещи жени.
 • Хора с бъбречна недостатъчност.

Кетогенната диета не е диета, която можете да спазвате цял живот или такава, която подпомага здравословните навици. Няма да ви даде балансирана диета, а по-скоро подпомага временна алтернатива за сваляне на килограми и мазнини.  

Накрая, знайте, че за всеки хранителен режим, който ще спазвате, е важно да посетите специалист, който ще прегледа сегашното ви здравословно състояние, както и вашия напредък.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
 • Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
 • Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
 • Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine63(4), 242-251.
 • Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
  DOI: 10.12873/332cetogenicas
 • Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
 • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.