Пеганската диета: Какво трябва да знаете?

Успехът на пеганската диета лежи в нейните съставки. Това е така защото те трябва да бъдат естествени и без химични вещества и ГМО.
Пеганската диета: Какво трябва да знаете?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Основанието за пеганската диета е консумацията на храни на растителна основа. Това като цяло е комбинация от палео диета и веганска диета. Палео диетата е тази, която следва хранителните навици, които нашите предшественици са имали по време на палеолитната епоха.

Какво представлява пеганската диета?

Пеганската диета: снимка на храни без глутен

Пеганската диета е разработена от американския диетолог Марк Химан. Основната идея на палео диетата, която е сходна с пеганската диета, е да не се консумират обработени храни.

Обаче това не е само за ядене на същата храна като нашите предшественици, но също и за това как са я консумирали. Това е причината за избягването на рафинирани храни, студени разфасовки, наденици и т.н.

Както казахме преди, пеганската диета е за консумиране само на храна от растителен произход, но означава също да се уверим, че не е обработена храна. Поради тази причина храни като тофу и темпе няма да са приемливи.

Ключовете към пеганската диета

Успехът на пеганската диета лежи в нейните съставки. Това е така защото те трябва да бъдат естествени и без химични вещества и ГМО. Също 75% от храната трябва да е на зеленчукова основа и доказан екологичен и устойчив произход.

Здравословните мазнини са задължителни тъй като те имат фундаментална роля за здравето на вашето тяло. Авокадо, кокосово масло, ядки или екстра върджин зехтиново масло са повече от добре дошли. Здравословните мазнини дават важни мастни киселини, освен другите хранителни вещества.

В диетата месото трябва да бъде от животни, хранени с трева, рибата трябва да е хваната в природата и яйцата органични. Бобовите растения са силно препоръчителни, особено лещата. Хората, спазващи тази диета, трябва да ядат една чаша леща на ден.

Те трябва да ядат безглутенови зърнени закуски като киноа, амарант, безглутенов оцет, царевица, ориз или просо. Обаче трябва да премахнете захарта и рафинираните зърнени закуски. Това е така защото прекомерната консумация захар повишава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и наднормено тегло.

Освен това, пеганската диета замества млякото и предлага неговото заместване със зеленчукови напитки като соево или мляко от овес.

Предимствата на пеганската диета

Тази диета не изключва съставки, които са фундаментални за доброто състояние на вашето тяло. Освен това, ви дава всичко, от което се нуждаете за да имате достатъчно енергия и да функционира правилно с неговия подбран баланс на съставки. Нейните основни свойства са:

Пеганската диета балансира глюкозата в кръвта и нивата на инсулин

Различни видове плодове и зеленчуци

Имайки предвид, че това е диета с ниски гликемични нива, балансира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта. Това е така защото съдържа малко до никакви рафинирани брашна и въглехидрати.

Следвайки пеганската диета определено помага за подобряването на симптомите на диабет, стрес, тревожност и други болести, свързани с проблемите на кръвната захар.

Регулира холестерола

Нейното действие върху холестерола също намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Също, подобрява възпалението благодарение на приноса на омега-3, които можете да получите от лененото семе, лефер, водорасли и ядки, и по-ниска консумация на месо.

Има ниска токсичност

Този вид диета подпомага консумацията на местни, екологични и нетоксични продукти и отглеждането на животни с уважение. Също може да ви помогне да свалите килограми и да поддържате теглото си ниско.

Здравословна ли е пеганската диета?

Млада и усмихната жена държи чиния с плодове и зеленчуци

Въпросът е дали пеганската диета е наистина здравословна и дали може да ви помогне да свалите и поддържате оптимално тегло. Най-големият проблем с тази диета е това, че може да бъде твърде стриктна поради факта, че е комбинация от вегански и палео диети.

Освен това, намалява консумацията на бобови растения, някои протеини от зеленчуков произход и всякаква обработена храна дори ако е в минимални количества. Консултирайте се с диетолог преди да вземете решението да я следвате.

Заключение

Трябва да знаете засега, че няма доказателства, които да показват, че този вид диета има предимство над другите видове диети, дори и по-малко стриктните.

Въпреки нейните предимства, другите две диети, които съставляват пеганската диета (пеган и вегетарианска) са по-малко стриктни и могат да са по-добри дългосрочно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.