Какво представляват очните капки пилокарпин и кога се препоръчват?

Очните капки пилокарпин са лекарство, използвано за лечение на глаукома, поради неговата ефективност при намаляване на вътреочното налягане. Научете всичко за тях в тази статия.
Какво представляват очните капки пилокарпин и кога се препоръчват?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 11 август, 2023

Очната ябълка може да бъде засегната от редица различни заболявания. За щастие има лекарства като очните капки пилокарпин, които действат локално, като помагат подобряването на ефектите от очните заболявания.

Очните капки пилокарпин са лекарство, принадлежащо към групата на директните холинергични агонисти. Съединението е много полезно при глаукома и очна хипертония. Всъщност проучванията показват, че няколко капки от лекарството могат да намалят вътреочното налягане с до един милиметър живачен стълб (mm Hg).

Въпросното вещество може да се абсорбира добре и да се разпредели в тялото, така че има както локални, така и системни странични ефекти.

Искате ли да научите повече за това лекарство? Ако е така, четете нататък!

Как действат очните капки пилокарпин?

Очните капки пилокарпин се свързват с група рецептори на автономната нервна система, наречени мускаринови рецептори. По този начин са в състояние да имитират функциите на невротрансмитер, наречен ацетилхолин , и да генерират парасимпатиков ефект.

Лекарството се свързва с М3 мускариновите рецептори на очната ябълка. Рецепторите са разположени в цилиарния мускул и в констрикторния мускул на зеницата. Свързването на лекарството с рецепторите ще увеличи концентрацията на калциеви йони в клетките, което ще генерира мускулна контракция.

Свиването на цилиарния мускул ще доведе до акомодацията на лещата, което улеснява потока на течност, съдържаща се в окото, наречена водна течност. Повишеният поток и реабсорбция на водната течност е това, което намалява вътреочното налягане.

Междувременно М3 рецепторите се намират и в слюнчените жлези, така че пилокарпинът също може да увеличи производството на слюнка.

Може да искате да прочетете: Четири суперхрани за здравето на очите

Кога се препоръчват?

Употребата на очните капки пилокарпин се препоръчват при всички очни проблеми, които включват повишаване на вътреочното налягане. Една от основните индикации е, когато някой има глаукома, независимо дали е с отворен или затворен ъгъл. В тези случаи понижаването на вътреочното налягане може да помогне за предотвратяване на увреждане на ретината и загуба на зрение.

Очната хипертония е друго състояние, което може да се лекува с пилокарпин. Това е заболяване, характеризиращо се с повишаване на очното налягане с неизвестен произход. Високото очно налягане може да бъде причинено от различни фактори, вариращи от продължителна употреба на стероиди до операция.

Очните капки пилокарпин може да се използват и в определени случаи, при които е необходимо да се свие зеницата. Освен това може да бъдат полезни при лечението на определени проблеми, които засягат зрението на човек.

Пилокарпин за глаукома
Пилокарпин може да намали очното налягане, което го прави полезен при лечението и контролирането на глаукома.

Как се използва офталмологичен пилокарпин?

Преди да започнете лечение с офталмологичен пилокарпин, трябва да обсъдите всички медицински проблеми, които може да имате с вашия лекар. Също така е важно да съобщите за всякакви алергии към лекарства или храни, за да се предотврати всякакъв вид кръстосана реакция.

Веществото обикновено се продава под формата на течност или гел, за да се приложи директно върху очната ябълка. Множество проучвания показват, че препоръчителната дневна доза е 30 милиграма, разделена между три и четири приложения. Въпреки това, винаги спазвайте дозировката, препоръчана от специалист.

Приложението на лекарството е доста просто и всеки може да го направи от комфорта на дома си. Хората, приемащи това лекарство, просто трябва да запомнят да спазват следните препоръки:

 • Първо, измийте добре ръцете си със сапун и вода.
 • След това легнете или протегнете главата си назад.
 • Издърпайте долния си клепач надолу с показалеца си, за да образувате един вид торбичка между клепача и окото.
 • За капки, доближете капкомера до окото и напръскайте толкова капки, колкото е необходимо, в торбичката. Хората трябва да се опитат да не оставят капкомерът да докосва повърхността на окото.
 • В случай на гел, задръжте върха на гела близо до окото и поставете лента от вътрешната страна на долния клепач. Когато приключите, избършете върха на тръбата с чиста кърпа.

Важно е да затворите внимателно окото за няколко минути след прилагане на пилокарпина. След това трябва да премахнете излишната течност в лицето и да продължите с ежедневните си дейности. Нанасянето на гела трябва да се направи преди лягане, така че всички остатъци от лекарството да могат да се изплакнат на следващия ден.

Може да искате да прочетете тази статия: Прекомерното екранно облъчване при децата

Рискове и съображения

Пилокарпин капки или гел за очи са безопасни лекарства, които са склонни да имат малко странични ефекти. Нежеланите реакции обикновено са леки и отшумяват в рамките на няколко минути.

Основните странични ефекти на съединението включват следното:

 • Сърбеж, парене или дразнене на очите
 • Епифора или прекомерно сълзене
 • Зачервяване на очите и клепачите
 • Замъглено зрение
 • Главоболие или виене на свят

Има определени състояния, при които употребата на пилокарпин не се препоръчва, тъй като може да влоши ситуацията. Основното противопоказание е алергия към активната съставка.

Други състояния, при които трябва да се внимава при прилагане на лекарството, са както следва:

 • Ирит
 • Увеит
 • Някои случаи на вродена глаукома
 • Астма или дихателни проблеми
 • Сърдечно-съдови заболявания
Сърбящи очи
Хората с ирит не могат да използват тези капки или гела. Следователно те трябва да търсят алтернативи със своя лекар.

Кога да отидете на лекар

Хората трябва да потърсят незабавна медицинска помощ, ако получат някакви тежки симптоми след приложението на пилокарпин капки за очи. Предупредителните знаци, които могат да се появят, включват следното:

 • Диспнея или респираторен дистрес
 • Кожен обрив
 • Подуване на езика, устните или гърлото
 • Силно световъртеж

Развитието на системни симптоми от предозиране с пилокарпин е много рядко. Въпреки това, хората също трябва да потърсят медицинска помощ при следните симптоми:

 • Обилно изпотяване или диафореза
 • Повръщане и диария
 • Разстроен стомах
 • Мускулни тремори
 • Повишено слюноотделяне
 • Мускулна слабост

Пилокарпин: ефективно и безопасно лечение на глаукома

Пилокарпин е едно от лекарствата от първа линия при лечението на глаукома. Съединението е високоефективно за намаляване на вътреочното налягане чрез свързване с мускариновите рецептори.

За щастие страничните ефекти са редки и обикновено изчезват сами в рамките на няколко минути. Въпреки това, лекарството не трябва да се използва без лекарско предписание, тъй като предозирането може да предизвика сериозни системни проблеми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Skaat A, Rosman MS, Chien JL, Mogil RS et al. Effect of Pilocarpine Hydrochloride on the Schlemm Canal in Healthy Eyes and Eyes With Open-Angle Glaucoma. JAMA Ophthalmol. 2016 Sep 1;134(9):976-81.
 • Panarese V, Moshirfar M. Pilocarpine. [Updated 2021 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Jain N, Verma A, Jain N. Formulation and investigation of pilocarpine hydrochloride niosomal gels for the treatment of glaucoma: intraocular pressure measurement in white albino rabbits. Drug Deliv. 2020 Dec;27(1):888-899.
 • Chen HY, Lin CL, Kao CH. Changes in glaucoma medication numbers after cataract and glaucoma surgery: A nationwide population-based study. Medicine (Baltimore). 2019 Jan;98(4):e14128.
 • Ustaoglu M, Masoumpour M, Sanvicente C, Gulati V et al. Comparing the trabecular outflow by the response to topical pilocarpine in patients with and without glaucoma filtering surgery. Jpn J Ophthalmol. 2020 Nov;64(6):591-596.
 • Gupta SK, Agarwal R, Galpalli ND, Srivastava S et al. Comparative efficacy of pilocarpine, timolol and latanoprost in experimental models of glaucoma. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2007 Dec;29(10):665-71.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.