Какво представляват Huauzontles и какви са ползите от тях?

Huauzontles е псевдозърнена култура с множество ползи за здравето. В тази статия ще ви обясним как можете да се възползвате от растението.
Какво представляват Huauzontles и какви са ползите от тях?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 декември, 2022

Може би за мнозина името Huauzontles ( Chenopodium spp.) изобщо не е познато, но други знаят, че това е зеленчук, подобен на амаранта, който се яде зелен и се консумира от векове в Мексико. Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации (FAO) го определя като „забравена култура“, тъй като е бил част от диетата на предиспанските култури.

Huauzontles се считат за псевдо-зърнени храни поради своите приложения и свойства, които са толкова сходни с тези на амаранта. Подобно на амаранта и киноата, те се отличават с високите си нива на протеини и незаменими аминокиселини, както и с полиненаситени мазнини.

Ако искате да научите повече за ползите, които характеризират тази интересна псевдо-зърнена култура, трябва да продължите да четете. Може би ще я включите в ежедневната си диета!

Какво представляват Huauzontles?

Huauzontles са вид quelitis т.е. растения, чиито листа, нежни стъбла и незрели кълнове се консумират като зеленчук. Те имат подобни характеристики като киноата и амаранта, но се консумират зелени.

Името им произлиза от Nahuatl huauhtzontli, което се разделя на huauhtli („плевел“) и tzontli („коса“) – тоест косъм на плевела, поради разклонената му форма.

От ботаническа гледна точка растението принадлежи към семейство Chenopodiaceae. В предиспанските времена това е четвъртата най-важна култура след царевицата, боба и чилито. Било е толкова ценно като храна, че хората са го използвали, за да плащат по време на империята на ацтеките.

Huauzontles има формата на малко продълговато дърво, с редуващи се овални листа и зелени цветове под формата на малки топки, които образуват дълги гроздове. Тези цветове се използват за храна и по-рядко нежните листа на растението. Стъблото и клоните са дебели, но също могат да се консумират.

Huauzontles
Тази псевдо-зърнена култура споделя много характеристики с амаранта, особено по отношение на протеиновия си състав.

Хранителни вещества

Хранителните стойности на huauzontle са разгледани от група изследователи на мексиканската гастрономия. Макронутриентите се изразяват в грамове (g) на 100 грама зеленчук. В случай на минерали, те са представени в милиграми (mg) на 100 грама.

 • Влага: 3,8 g
 • Пепел: 17,3 g
 • Белтъчини: 23 g
 • Фибри: 16,9 g
 • Въглехидрати : 56,8 g
 • Липиди: 2,8 g
 • Фосфор: 241 mg
 • Магнезий: 464 мг
 • Калий: 1862 mg (53% от препоръчителната дневна стойност)
 • Калций: 504 mg (50% от препоръчителната дневна стойност)
 • Желязо: 7,1 mg (70% от препоръчителната дневна стойност)

Сред макронутриентите в huauzontles, най-високият дял е на въглехидратите, с почти 60%. Ето защо се считат за зърнена култура. Нишестето и несмилаемите въглехидрати, като диетични фибри, също се открояват.

Стойностите на протеините са сред най-високите сред зеленчуците, по-високи от тези на киноата и амаранта. Аминокиселините, открити в по-голяма пропорция, са две есенциални,  лизин и левцин; и 2 несъществени, аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

Малкото липиди, съдържащи се в този зеленчук, са от ненаситения тип. Те се разпределят в 12%  омега-3, 53% от омега-6 и 24% от омега-9.

Микроелементи

Микроелементите също се откриват в много високо съотношение. Сто грама от този зеленчук покриват 50% от препоръчителния дневен прием на калций и 70% – на желязото.

Приемът на калий е гарантиран на повече от 50% от установения, а стойността на магнезия е толкова висока, че осигурява повече от 100% от дневната нужда. Що се отнася до витамините, растението осигурява витамини А, Е и В комплекс.

Активни метаболити в huauzontles

Huauzontles съдържа повече фенолни съединения, отколкото флавоноиди. Според някои експерти концентрациите им са много високи и имат антиоксидантно действие – дори повече от марулята, ендивията и спанака.

Всъщност изследователите установяват, че растението е основната зърнена култура с най-висок процент на инхибиране на свободните радикали. Свободните радикали причиняват оксидативен стрес на клетъчно ниво и заедно с това влошаване на тъканите и органите.

Ползите от huauzontles

Ползите са свързани с хранителната стойност и наличието на активни метаболити. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Имат антиоксидантни свойства

Някои автори описват епидемиологични проучвания, при които се наблюдава обратна връзка между консумацията на флавоноиди и честотата на хроничните заболявания. Сред тях са сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и метаболитни нарушения.

Могат да увеличат консумацията на фибри

Високата стойност на фибрите, съдържащи се в този вид хелит, е благоприятна за избягване на запек, тъй като целулозата и хемицелулозата регулират храносмилателната механика на тялото. В допълнение, разтворим тип фибри, като пектини и слузни вещества, могат да понижат нивата на холестерола в кръвта и да регулират усвояването на захарта в червата.

Подобряват качеството на други растителни протеини

Huauzontles може да се комбинират с други зърнени култури, за да компенсирате недостига на лизин и левцин във вашата диета. Когато този продукт се смеси в един съд със зърнени култури, се получават протеини с висока биологична стойност и добра смилаемост.

Покриват нуждите на организма от определени минерали

Сто грама от този зеленчук са в състояние да покрият високи проценти от необходимия дневен прием на калций, желязо, калий и магнезий. Въпреки това, част от тези минерали се улавят с фитинова киселина, характерна молекула на зеленчуците, която съхранява фосфор.

Поради тази причина е препоръчително да ги приготвяте на пара или да ги бланширате, тъй като готвенето намалява фитиновата киселина и прави минералите бионалични.

Могат да се консумират, ако имате непоносимост към глутен

За разлика от пшеничното брашно и други зърнени култури, Huauzontles не съдържат глутен – тоест протеини от тип проламин. Поради това са препоръчани като източник на растителни протеини при пациенти с непоносимост или чувствителност към глутен.

купа зърна
Комбинацията от зеленчуци с псевдозърнени храни и бобови растения може да задоволи нуждите на тялото ви от протеини и основни аминокиселини.

Как се приготвят Huauzontles?

Трябва да се внимава с huauzontles, тъй като могат да бъдат горчиви, ако не са приготвени правилно. Горчивината се дължи на наличието на вещества, наречени сапонини, които се елиминират с водата за готвене за 2 или 3 минути. Водата трябва да се изхвърли след измиване на продукта.

В мексиканската кухня тези зърна се използват в яхнии, покрити с брашно или пържени с малко масло, в пълнеж, салати, бульони, тако, моле и дори пица. Могат да се смесят и с яйчена тортила за закуска.

Да ги включим ли като здравословно ястие?

Huauzontles имат редица хранителни предимства, които заслужават да бъдат включени в списъка със здравословни съставки. Консумирайки ги, можем да покрием добра част от нуждите на тялото ни от калций, магнезий, желязо и калий.

В допълнение, голямото количество протеини в това растение осигурява незаменими аминокиселини, които липсват в много други зърнени култури. Поради тази причина се счита за здравословна съставка.

Високото съдържание на диетични фибри регулира чревната функция, кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Huauzontles са известни и със своите антиоксидантни функции в борбата със свободните радикали.

Идеалната порция е между 80 и 100 грама варени Huauzontles или 1/2 чаша на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.