Какво представлява бредкрамбинг и как можете да го избегнете?

Когато партньорът ви предлага само трохи, обърква ви и не ви дава приоритет, вие непременно страдате. Разберете какво е бредкрамбинг и как да се справите с него.
Какво представлява бредкрамбинг и как можете да го избегнете?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вероятно сте уморени да слушате нови фрази и странни думи, които се опитват да категоризират човешкото поведение. Въпреки това, независимо от името му, истината е, че бредкрамбинг е много вредна динамика, на която всеки ден стават жертва все повече хора. Всъщност е вероятно самите вие да сте страдали от това или дори да сте го практикували с партньора си.

Това е термин, който идва от английската дума breadcrumbs. Отнася се до склонността на някои хора да предлагат само емоционални трохи, оставяйки другата страна емоционално гладна, объркана, а връзката на парцали. Звучи ли ви познато този модел на поведение?

Какво е бредкрамбинг?

Бредкрамбинг е стратегия, използвана в романтичните връзки, която набра скорост в последно време. По-специално, това се случва в онлайн отношенията, чрез приложения за съобщения, социални мрежи или уебсайтове за запознанства, но може да се пренесе и в реалния свят.

Човекът, който го практикува, е склонен да предлага на другата страна необходимото внимание. За да го държи в куката, но не достатъчно, за да продължи връзката или да се материализира. Така понякога тези хора изглеждат приятелски настроени и заинтересовани, но след това изчезват, пренебрегват връзката или стават безразлични.

Някои от поведенията, свързани с бредкрамбинга, могат да включват следното:

  • Човекът “харесва” публикациите или снимките на другия, но не отговаря на съобщенията му.
  • Някои дни може да изглеждат заинтересовани и бъбриви. Но след това настъпват дни или дори седмици, без да отговарят.
  • Човекът изглежда желае да се срещне лично, да ходи на срещи или да прави планове, но след това ги отменя или се оправдава.
  • Човекът е двусмислен и неясен в съобщенията си (всеки път, когато предлагате да заздравите връзката по някакъв начин, тя или той отговаря уклончиво).
  • Той или тя избягва да говори за чувства и не е склонен да изяснява какво се случва между вас.
  • Въпреки всичко той или тя не се отказва от връзката, нито я прекъсва окончателно. Вместо това установява динамика на дърпане на въже, като дава и взема само малко и оставя другия човек объркан и закачен.
Бредкрамбинг в една връзка
По-лесно е това поведение да се прояви с приложения за съобщения и запознанства.

Защо хората използват бредкрамбинг?

На пръв поглед изглежда, че тази стратегия няма никакъв смисъл, тъй като никога не затвърждава истинската връзка. Защо някой би действал по този начин?

Ако нямат интерес да поддържат връзка с другия, защо предлагат тези емоционални трохи и създават фалшиви илюзии? Отговорът на тези въпроси не е лесен, тъй като редица фактори могат да играят роля. Следните са най-често срещаните.

Нарцистични черти на личността

Обичайно е чрез бредкрамбинг да се проявяват определени нарцистични черти на личността. Тези хора често са прекалено фокусирани върху себе си, своите желания и нужди. И не се колебаят да се възползват от другите, за да постигнат целите си.

Те обичат да бъдат преследвани и ласкани. И не обръщат внимание на това как тази динамика може да накара да се чувстват другите. Те просто се наслаждават на засилването на егото. И стратегията им позволява да го правят, без да се налага да се намесват.

Несигурност и нужда от харесване

Също така е често срещано зад това поведение да стои силна несигурност, ниско самочувствие и нужда от признание. Много хора всъщност не искат да създават връзка с друг човек, но трябва да се чувстват желани и обгрижвани, за да потвърдят отново своята стойност.

В ерата на “харесванията” и течната любов има такива, които се пристрастяват към това външно признание и страдат, когато не го получават. По някакъв начин те поддържат своята стойност в способността да генерират интерес към другите. По този начин могат дори да установят тази динамика с множество хора наведнъж и да прекарват време всеки ден, като ги държат на куката, без да имат желание да отидат по-далеч с някой от тях.

Желание да имате план Б

В други случаи бредкрамбинг се прилага, когато човек желае да има план Б – резервен човек, за когото знае, че винаги ще е на разположение. Тези хора може да имат други романтични интереси, но не искат да се откажат от защитната мрежа, която жертвата предоставя. Те знаят, че винаги ще има някой, който желае да продължи да им предлага вниманието, което търсят, ако първият им избор не успее.

Трудности при емоционално управление и липса на асертивност

И накрая, също така си струва да се спомене, че тази стратегия не винаги се прилага съзнателно и умишлено или с намерението да се навреди. Понякога това е просто липса на асертивност, при която човекът не знае как да се справи със ситуацията, не иска да нарани другия или се опитва да избегне конфликт и конфронтация.

Възможно е самият той да не знае какво иска и желае. И да не е осъзнал, че не иска да отиде по-далеч. Тогава  собственото му объркване и лошо управление на емоциите го кара да въвлече друг в тази вредна ситуация.

Нарцисизъм
Този начин на общуване е типичен за нарцистичните личности, които постоянно търсят ласкателство.

Граници и самочувствие, за да се избегне бредкрамбинг

Както можете да си представите, получаването само на емоционални трохи е много вредно за самочувствието и емоционалното благополучие на човека. Когато тази стратегия бъде приложена към нас, може дори да се закачим чрез периодично внимание към човек, който не ни обича или не ни цени, без да го осъзнаваме. И може да се окажем в ситуация, която няма да продължи напред.

Така може да прекараме месеци, потопени в объркване, разочарование и вина. Също така е обичайно жертвата да чувства, че прави нещо нередно и поради това връзката не просперира. Въпреки това тя или той често таят надежда, че скоро всичко ще се промени.

Ако искате да избегнете да станете жертва на тази ситуация, от съществено значение е да работите върху самочувствието си. Често страхът от самотата, емоционалната зависимост и нуждата да имаме партньор или да бъдем видени от другите ни карат да приемем тези трохи любов. Ако знаете стойността си и се научите да си давате това, от което имате нужда, няма да се поддадете на тези несправедливи игри.

И още

В случай, че вече сте потопени в динамиката на разрушаване, важно е да осъзнаете какво се случва. И да решите да поставите граници. Изразете това, което мислите пред другия човек по категоричен начин. Както и това, което искате и от което имате нужда, и изразете нуждата си от промяна.

Ако тази промяна не се случи, тогава най-доброто решение е да напуснете връзката. Не се увличайте в надеждата какво може да бъде. А се съсредоточете върху обективните факти, за да прецените дали тази връзка е подходяща за вас.

Разбира се, ако смятате, че това е твърде трудно за вас или че не можете да кажете „край“, не се колебайте да потърсите професионална подкрепа. Това ще ви помогне за управление на емоциите и възможната скръб, които загубата на този човек и тази нездравословна връзка могат да предизвикат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and the digital transformation of intimacy. Journal of Sociology53(2), 271-284.
  • Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Víllora, B. (2020). Psychological correlates of ghosting and breadcrumbing experiences: A preliminary study among adults. International journal of environmental research and public health17(3), 1116.
  • Navarro, R., Larrañaga, E., Yubero, S., & Villora, B. (2020). Ghosting y breadcrumbing: prevalencia y relaciones con los comportamientos vinculadas a las citas online entre jóvenes adultos. Escritos de Psicología (Internet)13(2), 46-59.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.