Какво е социопат и по какво се различава от психопата?

Вярно ли е, че един социопат се създава, а психопатът се ражда като такъв? Разликите между едното разстройство на личността и другото не са лесни за определяне. Все пак в тази статия ще се опитаме да хвърлим малко светлина по темата.
Какво е социопат и по какво се различава от психопата?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Какво е социопат и какво – психопат? Социопатията и психопатията понякога се използват като синоними. И двата термина обаче се отнасят до две различни състояния. С няколко думи можем да кажем, че социопатът се създава, а психопатът се ражда. Ето защо е удобно да разглеждаме всяко от тези две понятия поотделно, тъй като те не са толкова сходни, колкото много хора си мислят.

И двете диагнози съвпадат във факта, че и двете са включени в категорията антисоциално разстройство на личността (APD). Наръчникът на MSD го дефинира по следния начин: „общ модел на незачитане на последствията и правата на другите“. Това са хора, които действат по определен начин поради причините, които ще видим по-долу.

Разбити детства и социопатия

Нека започнем с разбирането на ума на човек, който е социопат. За да направим това, ще разгледаме истинския случай на едно момиче: Бет Томас.

По темата са направени няколко проучвания и изследвания. Това момиче, заедно с брат си, са били сексуално малтретирани от баща си. Бет попаднала при приемни родители, с които започнала да проявява много странни отношения.

Момичето наранявало животни и собствения си брат (както и гениталиите си). Почти винаги се е държала предизвикателно и мастурбирала публично.

Бет бе просто дете, чието детство беше разбито от насилието, което баща й й бе нанесъл от ранна възраст. Това е видеото на едно много показателно интервю с нея.

Но може ли Бет Томас да има нормален живот? Истината е да.

Както споменахме в началото, социопатията се придобива и може да се лекува. В момента Бет е медицинска сестра и води нормален живот. Тя трябваше да ходи на терапия, за да се научи как да управлява предизвикателните нагласи и поведение, които имаше към други хора.

Един социопат все още е човек, който има проблем с психичното здраве, който може да бъде лекуван, за да живее в обществото без затруднения. Всички тези поведенчески проблеми, ако се лекуват от самото начало, не е необходимо да присъстват в живота на възрастните.

Терапията е от съществено значение, както и осъзнаването на това, че сте социопат.

Какъв е един социопат?

След това можем да обясним, че социопатът е емоционално нестабилен човек , който действа импулсивно. Този човек не планира нищо; нито планира да нарани друг човек или животно.

Повечето социопати са социопати, защото са имали травматични преживявания в детството, като Бет Томас. Следователно това показва колко важно е детството в развитието на всяко човешко същество.

Психопатия: Когато мозъкът е различен

Вече говорихме за това какво представлява социопатът, но какво се случва с психопатите? В тези ситуации откриваме хора с различни мозъци.

Някои изследвания и проучвания, като това на Brain Asymmetries in Psychopathy, демонстрират значителни разлики в мозъчната структура на хора, които са били диагностицирани като психопати.

Има и проблеми в префронталния кортекс, който прави мозъка различен от първия момент, в който човек се ражда. Следователно можем да кажем, че психопатът се ражда; той или тя не е необходимо да имат травматично детство, тъй като техният мозък е този, който има определени характеристики.

Това е основната разлика между социопат и психопат.

Разлика между социопат и психопат
ЯМР изображения от различни изследвания са удостоверили, че мозъкът на психопатите е различен както по структура, така и по функция.

Как изглежда психопатът?

Сега, след като знаем всичко това, можем да определим, че психопатът е човек, който има изразена липса на емпатия. Следователно той или тя използва другите за своя собствена изгода.

Този човек не е в състояние да създаде истински приятелства. Освен това той или тя е наясно и планира всяка своя стъпка. Няма лечение, въпреки че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна до известна степен.

Социопат и психопат – убийци ли са?

Поради общата липса на знания, социопатията и психопатията често се бъркат с хора, които са способни да извършат убийство. Но това, че е диагностициран с тези разстройства, не означава, че този човек е способен да убие друго човешко същество. Това обаче не означава, че няма случаи, в които може да се случи.

Нека вземем предвид импулсивността на социопата и липсата на емпатия на психопата. Това може да ги накара да убият при определени обстоятелства. Въпреки това, не всички социопати и психопати са убийци; нито всички убийци имат някое от тези две разстройства.

Социопатите и психопатите не трябва да ни плашат. Има хора, които нямат нито едно от тези две разстройства и също манипулират, имат много малко емпатия, импулсивни са и нараняват животни и хора.

Познаването на тези видове антисоциални разстройства на личността ни помага да разберем защо някои хора действат по определен начин.

Може да ви заинтересува ...
Какво представлява психодинамичната терапия и кога се препоръчва?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Какво представлява психодинамичната терапия и кога се препоръчва?

Психодинамичната терапия произлиза от набор от теории; Психоанализата на Фройд е една от най-известните. В какво се състои тя?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cajal, M., Irurzún, JI., Nadal, Z., Solimena, N., Widensky, BS., Reyes, P., & Díaz Videla, M. (2018). Psicopatía, criminalidad y maltrato animal. Antrozoología, multidisciplinario campo de investigación, 112-133.
  • Ericksen, L., & do Nascimento, M. C. L. M. (2018). PSICOPATIA, INFÂNCIA E (IR) REVERSIBILIDADE. Revista FIDES9(1), 77-100.
  • Macedo, F. L., & Masnini, L. A. (2019). Psicopatia e sociopatia: uma revisão da literatura. Revista InterCiência-IMES Catanduva1(3), 52-52.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.