Какво е социопат и по какво се различава от психопата?

Вярно ли е, че един социопат се създава, а психопатът се ражда като такъв? Разликите между едното разстройство на личността и другото не са лесни за определяне. Все пак в тази статия ще се опитаме да хвърлим малко светлина по темата.
Какво е социопат и по какво се различава от психопата?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Какво е социопат и какво – психопат? Социопатията и психопатията понякога се използват като синоними. И двата термина обаче се отнасят до две различни състояния. С няколко думи можем да кажем, че социопатът се създава, а психопатът се ражда. Ето защо е удобно да разглеждаме всяко от тези две понятия поотделно, тъй като те не са толкова сходни, колкото много хора си мислят.

И двете диагнози съвпадат във факта, че и двете са включени в категорията антисоциално разстройство на личността (APD). Наръчникът на MSD го дефинира по следния начин: „общ модел на незачитане на последствията и правата на другите“. Това са хора, които действат по определен начин поради причините, които ще видим по-долу.

Разбити детства и социопатия

Нека започнем с разбирането на ума на човек, който е социопат. За да направим това, ще разгледаме истинския случай на едно момиче: Бет Томас.

По темата са направени няколко проучвания и изследвания. Това момиче, заедно с брат си, са били сексуално малтретирани от баща си. Бет попаднала при приемни родители, с които започнала да проявява много странни отношения.

Момичето наранявало животни и собствения си брат (както и гениталиите си). Почти винаги се е държала предизвикателно и мастурбирала публично.

Бет бе просто дете, чието детство беше разбито от насилието, което баща й й бе нанесъл от ранна възраст. Това е видеото на едно много показателно интервю с нея.

Но може ли Бет Томас да има нормален живот? Истината е да.

Както споменахме в началото, социопатията се придобива и може да се лекува. В момента Бет е медицинска сестра и води нормален живот. Тя трябваше да ходи на терапия, за да се научи как да управлява предизвикателните нагласи и поведение, които имаше към други хора.

Един социопат все още е човек, който има проблем с психичното здраве, който може да бъде лекуван, за да живее в обществото без затруднения. Всички тези поведенчески проблеми, ако се лекуват от самото начало, не е необходимо да присъстват в живота на възрастните.

Терапията е от съществено значение, както и осъзнаването на това, че сте социопат.

Какъв е един социопат?

След това можем да обясним, че социопатът е емоционално нестабилен човек , който действа импулсивно. Този човек не планира нищо; нито планира да нарани друг човек или животно.

Повечето социопати са социопати, защото са имали травматични преживявания в детството, като Бет Томас. Следователно това показва колко важно е детството в развитието на всяко човешко същество.

Психопатия: Когато мозъкът е различен

Вече говорихме за това какво представлява социопатът, но какво се случва с психопатите? В тези ситуации откриваме хора с различни мозъци.

Някои изследвания и проучвания, като това на Brain Asymmetries in Psychopathy, демонстрират значителни разлики в мозъчната структура на хора, които са били диагностицирани като психопати.

Има и проблеми в префронталния кортекс, който прави мозъка различен от първия момент, в който човек се ражда. Следователно можем да кажем, че психопатът се ражда; той или тя не е необходимо да имат травматично детство, тъй като техният мозък е този, който има определени характеристики.

Това е основната разлика между социопат и психопат.

Разлика между социопат и психопат
ЯМР изображения от различни изследвания са удостоверили, че мозъкът на психопатите е различен както по структура, така и по функция.

Как изглежда психопатът?

Сега, след като знаем всичко това, можем да определим, че психопатът е човек, който има изразена липса на емпатия. Следователно той или тя използва другите за своя собствена изгода.

Този човек не е в състояние да създаде истински приятелства. Освен това той или тя е наясно и планира всяка своя стъпка. Няма лечение, въпреки че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна до известна степен.

Социопат и психопат – убийци ли са?

Поради общата липса на знания, социопатията и психопатията често се бъркат с хора, които са способни да извършат убийство. Но това, че е диагностициран с тези разстройства, не означава, че този човек е способен да убие друго човешко същество. Това обаче не означава, че няма случаи, в които може да се случи.

Нека вземем предвид импулсивността на социопата и липсата на емпатия на психопата. Това може да ги накара да убият при определени обстоятелства. Въпреки това, не всички социопати и психопати са убийци; нито всички убийци имат някое от тези две разстройства.

Социопатите и психопатите не трябва да ни плашат. Има хора, които нямат нито едно от тези две разстройства и също манипулират, имат много малко емпатия, импулсивни са и нараняват животни и хора.

Познаването на тези видове антисоциални разстройства на личността ни помага да разберем защо някои хора действат по определен начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cajal, M., Irurzún, JI., Nadal, Z., Solimena, N., Widensky, BS., Reyes, P., & Díaz Videla, M. (2018). Psicopatía, criminalidad y maltrato animal. Antrozoología, multidisciplinario campo de investigación, 112-133.
  • Ericksen, L., & do Nascimento, M. C. L. M. (2018). PSICOPATIA, INFÂNCIA E (IR) REVERSIBILIDADE. Revista FIDES9(1), 77-100.
  • Macedo, F. L., & Masnini, L. A. (2019). Psicopatia e sociopatia: uma revisão da literatura. Revista InterCiência-IMES Catanduva1(3), 52-52.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.