Партньорът ви тормози: как да подадете сигнал за това

Излезте от ежедневието с домашно насилие. Истинската любов не включва никакво насилие и вие заслужавате нещо по-добро. В тази статия ще получите някои съвети как да подадете жалба.
Партньорът ви тормози: как да подадете сигнал за това

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Партньорът ви тормози и вие искате да подадете сигнал? Изглежда лесно, когато се случва на някой друг. Обаче, когато се случи на вас, тогава започвате да разбирате и извинявате страдащия човек. Тези извинения ви пречат да вземете здравословното решение да сложите край на това.

Днес ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да сложите край на връзката с насилие.

Как да съобщите, че партньорът ви тормози

Понастоящем има много опции и информация за насилието, които можете да следвате за да подадете сигнал. Мнозина обаче все още не са склонни да използват това.

Ето четири съвета какво да правите, за да защитите себе си и децата си от домашно насилие:

1. Партньорът ви тормози: обадете се на 112

Партньорът ви тормози: жена се обажда по телефона

Броят на съобщените случаи на домашно насилие се е увеличил благодарение на 112 и други горещи линии за домашно насилие.

Имате ли въпроси относно това дали във вашата връзка има насилие? Не знаете какво да правите?

Така или иначе, не се колебайте и се обадете на 112. Това е безплатен номер, който не оставя следа в сметката ви за телефон и не бива да се страхувате да го използвате.

Можете също да се обадите на националната гореща линия на всеки от тези номера: 0800 186 76 или 02 981 76 86.

Както показва Националната гореща линия за домашно насилие, обажданията са напълно безплатни. Те също работят 24 часа, така че винаги има някой, който може да ви помогне.

Ще ви кажат какво да правите, къде да отидете и ще ви предложат емоционална подкрепа.

2. Партньорът ви тормози: разчитайте на семейството, приятелите и професионалисти

Когато живеете в насилствена връзка, обикновено не искате да го признаете. Вероятно вече сте го чули от вашите приятели, семейство или уважавани професионалисти (като съветник, учител, религиозен водач и т.н.).

Може да са ви казали, че този човек не е добър за вас и че трябва да го оставите. Дълбоко в себе си, знаете, че са прави, но …

Тези, които те обичат, често искат най-доброто за вас. Същото важи и за помощта от професионалисти. Те се опитват да ви отворят очите за това, което не можете или отказвате да видите.

Не забравяйте, че никога не сте сами. Има цяла мрежа от хора, които се грижат за вас и са готови да ви помогнат, независимо дали са семейство, приятели или хора професионалисти в тази област.

3. Партньорът ви тормози: помислете за децата

Мъж и жена се карат пред детето

Дори когато може да сте парализирани от страх, силната причина да се изправите срещу вашия партньор-насилник, е да защитите децата си.

Много пъти не осъзнавате колко насилствени са тези ситуации за вашите деца. Това е нещо, за което статиите за насилието над деца, често ясно говорят. Извиненията ви по отношение на любовта, която вашият партньор твърди, че изпитва към вас, често ви карат да пренебрегвате щетите, които и двамата им причинявате.

Децата може да не получават физическо насилие директно. За всеки човек обаче е изключително травматично да наблюдава или чува как някой атакува родителя вербално или физически.

И така, ако имате някакви съмнения относно подаването на сигнал за партньора ви насилник, задайте си следните въпроси:

  • Това ли е средата, в която искам децата ми да растат?
  • Щастлива ли съм в тази ежедневна ситуация?
  • Защо се съгласявам да остана в тази токсична връзка, която може да навреди на децата ми?
  • Наистина ли се интересувам повече от партньора си, отколкото от децата?

4. Преминете в действие и подайте сигнал за партньора-насилник

Четвъртият съвет как да подадете сигнал за злоупотребяващ партньор е да предприемете действия, точно както бихте посъветвали другите да направят.

Как бихте постъпили, ако вашата сестра или най-добрият ви приятел е в подобна ситуация? Няма ли да ги посъветвате да сложат край на връзката и да подадат сигнал?

Бихте направили това, без дори да се замислите.

Разбира се, по-лесно е да видите щетите, когато се случват на други. Така, че искането за помощ и подкрепа от вашето семейство, приятели и професионалисти е от съществено значение. Ще ви помогне да придобиете различна перспектива.

Не страдайте в безмълвие

Жена, която прави знак за стоп

Благодарение на горещите линии за домашно насилие броят на жалбите се увеличава. Обаче, все още има опити за прикриване, когато става дума за докладване на насилие.

Въпреки, че сигналите за домашно насилие нарастват, все още е малък броят на подадените жалби.

Колко много са случаите за сериозна травма или дори убийство на партньора, без да има подаден сигнал за предишни конфликти? Колко случаи сте чували или сте живели в близо до местата, където децата са засегнати от последствията от домашното насилие между родителите?

Страхът, липсата на знания и насилието затрудняват жертвата да предприеме действия.

Също така общата стратегия на насилника е да изолира партньора си от външни контакти. Те ги отдалечават от семейството, приятелите или от всеки, който може да ги информира за случващото се.

Междувременно, ако забележите признаци на насилие върху някой друг човек, важно е да не пренебрегвате ситуацията. подайте сигнал. Направете това дори ако жертвата не е съгласна, тъй като много пъти тези хора дори не осъзнават, че са жертви на насилие. Така, през повечето време те може да живеят в страх, а липсата на увереност им пречи да заемат позиция.

Надяваме се тази статия да ви помогне да разберете, че около вас има помощ. Освен това, спрете да се оправдавате с изрази като „Не знам какво да правя“ или „никой няма да ми помогне“.

Има помощ. Потърсете я.

Ако вие и вашите деца сте в подобна ситуация, тогава помолете за помощ. Напускането на токсичната за вас ситуация ще разкрие свят, в който спокойствието и щастието са реални и са достъпни. Те ще станат реалност, но първо трябва сами да предприемете действия и да отстоявате себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arce-Rodríguez, Mercedes B.. (2006). Género y violencia. Agricultura, sociedad y desarrollo3(1), 77-90. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722006000100005&lng=es&tlng=es.
  • Fernández-González, Liria, Calvete, Esther, & Orue, Izaskun. (2017). Mujeres víctimas de violencia de género en centros de acogida: características sociodemográficas y del maltrato. Psychosocial Intervention26(1), 9-17. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.10.001
  • González Sala, Francisco, & Gimeno Collado, Adelina. (2009). Violencia de Género: Perfil de Mujeres con Ayuda Social. Psychosocial Intervention18(2), 165-175. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-05592009000200007&lng=es&tlng=es.
  • Otero, Ivana Beatriz. (2009). Mujeres y violencia: El género como herramienta para la intervención. Política y cultura, (32), 105-126. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-77422009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Recio, R. S., Alberola, E. G., & Guarné, C. I. F. (2016). Prevención de la violencia contra las mujeres: políticas y actuaciones en materia de violencia de género. Informació Psicològica, (111), 35-50.
  • Teléfono 016 – 016 online – Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Retrieved 12 December 2020, from https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.