Какво е кинезитерапия?

Кинезитерапията е набор от техники предназначени да помогнат на пациента да възстанови мобилността и мускулната си сила. Научете повече за ползите от тази практика днес.
Какво е кинезитерапия?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Кинезитерапията е практика, която е част от дисциплината физиотерапия. Състои се от прилагане на поредица от движения и различни техники, изпълнявани от самите пациенти или с намесата на терапевта.

Упражненията се правят с цел оптимизиране на общото здравословно състояние на мускулите и ставите чрез тяхното разтягане и укрепване. Това спомага рехабилитационните процеси, както и предотвратяването на двигателни промени.

Тази практика не се състои в използване на масажи или прилагане на мехлеми или превръзки. Напротив, включва сложни техники (като електротерапия или хидротерапия) и дори използването на различни видове оборудване, инструменти, устройства и апарати (като ултразвук).

Какво представлява кинезитерапията и от какво се състои?

Кинезитерапията е известна още като кинезитерапия или кинезиатрия. Във всички случаи коренът е един и същ, само с фонетични или правописни вариации.

Въпросният термин произлиза от гръцката дума kinesis, която се превежда като „движение“. С добавянето на думата терапия, етимологично погледнато, буквалният превод на тази дума би бил “терапия с движение”.

Като такъв, този набор от техники е част от по-широка дисциплина: физиотерапия. Всъщност може да се каже, че кинезитерапията се състои в практическото прилагане на принципите на кинезиологията. Нейната цел обаче е както терапевтична, така и превантивна.

Поради това е ориентирана към лечение, рехабилитация, възстановяване и превенция на наранявания или състояния, свързани с движението.

По този начин, в началото на лечението, терапевтът извършва тест за оценка на качеството и вида на мускулния отговор чрез локализиране на дисфункционални зони или действия, които се извършват неправилно и могат да доведат до влошаване на здравето на ставите, мускулите и дори костите. След като се определи вида на проблема, кинезитерапевтът изготвя план за подход.

Защо кинезитерапия?

При кинезитерапията се наблюдава и анализира реакцията на мускулите и ставите към определени усилия, за да се открият евентуални дисбаланси. По този начин проблемите с мобилността могат да бъдат коригирани и могат да бъдат предотвратени наранявания или заболявания, свързани с пренапрежение, заседнал начин на живот или лоша стойка.

Това е нефармакологична алтернатива за насърчаване на здравето и лечение на симптоми на различни заболявания като болка, скованост или ограничено движение.

В този смисъл тя е лечебен, превантивен и дори формиращ процес. С тези техники започва и  обучение. Пациентът започва да осъзнава своето тяло и неговите движения.

Най-общо казано, целите на кинезитерапията са насочени към разработване или работа върху аспекти като следните:

 • Проприоцепция и поза
 • Сила: за увеличаване на мускулната сила
 • Релаксация: за облекчаване на мускулното напрежение
 • Точност: за подобряване на движението за конкретни задачи
 • Координация: при използване на различни мускули или части на тялото
 • Издръжливост: за поддържане на работоспособността във времето
 • Разтягане: работа върху еластичността и обхвата на движение
кинезитерапия при травми на коляното
Спортистите може да имат нужда от кинезитерапевт за предотвратяване на наранявания или за лечение на съществуващ проблем.

Класификация на кинезитерапията

Кинезитерапията може да се класифицира по няколко начина, в зависимост от аспекти като времето, в което се провежда, нейната цел, техники и ресурси. Нека ги разгледаме.

Според момента

Първо, можем да говорим за превантивна кинезитерапия. Както подсказва името, този вид лечение се прилага преди настъпването на наранявания или появата на проблеми. Или по-скоро се прави, за да се предотврати появата им.

Лечебната е тази, която се практикува след заболяване или нараняване, за да се подпомогне възстановяването. В този ред на идеи може да се предложи цялостна рехабилитационна програма.

Според активността на пациента

Друга класификация е свързана с дейността или намесата на пациента преди лечението. Съответно кинезитерапията може да бъде пасивна, ако движенията не се извършват доброволно от пациента, а вместо това от терапевта.

От своя страна в категорията пасивна кинезитерапия има два подтипа:

 1. Спокойна: Когато разтягането не е много натоварващо или болезнено.
 2. Принудителна: Това се случва, когато движенията достигнат границата на ставите.

От друга страна, в случай на активна кинезитерапия, пациентът е този, който изпълнява движенията доброволно, въпреки че това често се подпомага от медицински специалист. В рамките на тази форма има два модалности:

 1. Асистирана кинезитерапия
 2. Съпротивителна кинезитерапия

В първия случай пациентът не е в състояние да извърши цялото движение, така че той/тя се асистира изцяло или частично, мануално или инструментално. Във втората форма се използват ръчни или инструментални съпротивления (с макари, пружини, тежести или дори под вода).

Според областта на приложение

Най-известната област на приложение на кинезитерапията е здравната област – тоест разработването на рехабилитационни програми или допълнителни лечения за пациенти с различни заболявания, които засягат тяхното движение.

От своя страна, в областта на спорта, кинезитерапията работи със спортисти от всякакво ниво, за да подобри тяхното представяне или да им помогне при възстановяването им след нараняване.

В образователната област също има широко поле за работа. Прилага се в центрове за специално образование, психомоторна интеграция и ранна стимулация. Това се дължи на факта, че някои деца могат да имат проблеми със ставите или мускулите, като хипотония.

В зависимост от предназначението

Най-често кинезитерапията работи върху двигателния аспект или движението. Това се прави при рехабилитация на пациенти с наранявания (като тендинит) или със заболявания като остеоартрит или спондилит.

Прилага се обаче и при хора, приковани на легло от някакво заболяване, при пациенти с квадриплегия и дори при такива в кома, за да се запази силата и подвижността на мускулите и ставите им. Освен това се практикуват кинезитерапевтични упражнения за подобряване на дихателната механика. Това се прави например при пациенти с проблеми като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

И накрая, по отношение на целта, има и постурална кинезитерапия, която помага да коригираме начина, по който седим или стоим. Болките във врата и гърба могат да бъдат предотвратени по този начин.

Ползите от кинезитерапията

Кинезитерапията помага от физическа и психическа гледна точка и то не само при тези, които страдат от нараняване или заболяване. Сред различните предимства, които предоставя, са следните:

 • Подобрява кардиореспираторната механика при упражнения.
 • Намалява болката и сковаността на ставите и мускулите.
 • Кинезитерапията допринася за справяне със стреса и тревожността.
 • Повишава проприоцепцията на движението.
 • Обхватът на движение на човек се възстановява.
 • Укрепва мускулатурата.
 • Помага за предотвратяване на наранявания.
кинезитерапия при сколиоза
Кинезитерапевтите определят използването на инструменти, за да помогнат постигането на целите си.

За кого се препоръчва?

Всеки може да използва кинезитерапията, защото почти винаги се оплакваме от страдание от нараняване, контрактура, лоша стойка или болка. По-специално се препоръчва в следните случаи:

Рискове и противопоказания

Независимо от ползите, посочени по-горе, има определени ситуации, при които кинезитерапията не трябва да се прилага :

 • Фрактури
 • Ставен излив
 • Хиперлакситет
 • Инфекции

Кинезитерапията е професионално лечение

За кинезитерапията пациентът не се нуждае от специална подготовка. Не е необходима и анестезия. Това обаче не означава, че трябва да се приема леко или да се прави от всеки.

Напротив, упражненията трябва да се изпълняват от или под ръководството на професионален физиотерапевт в подходяща среда и с качествени, професионални мебели и оборудване.

По същия начин, когато се разработва работен план, той трябва да се прави индивидуално, според нуждите на всеки пациент. Преди всичко планът трябва да бъде одобрен от лекар, независимо дали това е травматолог или лекар с друга специалност.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Álvarez-Sala J, Cimas E, Masa J, et al. Recomendaciones para la atención al paciente con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Archivos de Bronconeumología. 2001; 37(7): 269-278.
 • García-Saiz J. Revisión selectiva de la importancia de la fisioterapia en el paciente adulto en estado de coma estructural no traumático. Valladolid: Universidad de Valladolid, 2018.
 • Granillo Z, Ruiz Á, Rivera S, et al. Aquatic neurotherapy treatment in children smaller than 4 years. Plasticidad y Restauración Neurológica. 2006; 5(1): 25-29.
 • Maldonado C. Efectividad de la planificación terapéutica en lesiones cápsulo ligamentosas de tobillo en jugadores/as de futbol seleccionados de Ecuador en el 2013. Quito: Pontificia Universidad Católica del Ecuador, 2014
 • Marcos A. Revisión sobre cuidados y terapias complementarias en la enfermedad de Parkinson. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2019.
 • Pintado-García V.  Espondilitis infecciosa. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2008: 26 (8): 510-517.
 • Poalasin L, Santamaría J. Kinesioterapia para el mantenimiento de la capacidad funcional de los adultos mayores que presentan artritis reumatoide en el hogar de ancianos instituto Estupiñán de la ciudad de Latacunga en el periodo agosto 2012 – febrero 2013. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2013.
 • Rodríguez López E, Semanat M, Limonta I, Hechavarría S. Rehabilitación integral al adulto mayor. Clínica vs tecnología. Revista Cubana de Tecnología de la Salud [Internet]. 2014. URL: http://www.revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/331.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.