Какво е дигитална амнезия и как можете да я предотвратите?

Технологиите промениха начина, по който живеем, мислим, учим и помним. Често сме едно с нашите устройства, но до каква степен това се отразява на паметта ни?
Какво е дигитална амнезия и как можете да я предотвратите?
María Irene Benavides Guillém

Написано и проверено от лекар María Irene Benavides Guillém.

Последна актуализация: 26 септември, 2022

Концепцията за „дигитална амнезия“ се отнася до ефекта, който технологията има върху мозъка, по-специално върху нашата памет. Въздействието на технологиите върху ежедневието е опустошително. Свидетели сме на дигитализация от детството до старостта.

Нови постижения и нови приложения се появяват всеки ден. Дигиталните устройства улесняват ежедневните ни задачи, те са основен инструмент за работа, но и през свободното време и в социалните отношения.

Дали обаче имаме време да анализираме задълбочено въздействието на всичко това? Тази дълбока психологическа, физиологична и социологическа трансформация предизвиква нарастваща загриженост в учените в различни области.

Мозъкът е уязвим към това множество стимули, предназначени да предвидят нуждите на потребителите. Ще атрофира ли паметта ни?

Какво е дигитална амнезия?

От 2007 г. се наблюдава нарастващ интерес към ефекта на технологиите върху паметта. В публикация от 2011 г. в списание Science, професорите Бетси Спароу, Джени Лиу и Даниел М. Уегнер за първи път обсъждат ефекта на Google. Тоест, тенденцията да се забравя лесно достъпна онлайн информация.

От 2015 г. до 2016 г. компанията за киберсигурност Kaspersky Lab проведе серия от проучвания сред хора в Европа, САЩ и Индия. Целта на проучването беше да ги попита за въздействието на технологията върху ежедневието им.

Изследването установи, че има пряка връзка между способността да се получи част от информацията и незапомнянето й бързо. Тогава беше измислен терминът “дигитална амнезия”.

С други думи, цифровата амнезия е нашата склонност да не запомняме това, което удобно получаваме от интернет или мобилните устройства. Склонни сме да помним къде можем да открием информацията, а не самата информация.

Как възниква тази дигитална амнезия?

Изследването на дигиталната амнезия е зараждаща се област. Има редица теории за това как дигитализацията може да повлияе на паметта.

Едно от тях е, че чувствайки, че с едно щракване можем да придобием това, което искаме, ние не полагаме усилия да запомним и забавяме процеса на учене. По този начин информацията остава само в краткотрайната памет.

От друга страна, използването на всички наши сетива по време на запаметяването на информация (мултисензорна памет) улеснява нейното задържане. Като се има предвид, че когато манипулираме цифрови устройства, ние използваме почти изключително усещането за зрение, използването на по-малко стимули би допринесло за лошо запаметяване.

мобилни телефони
Мобилните телефони ни придружават навсякъде и вярваме, че информацията е там. Това отнема работата на паметта.

С какви цифри разполагаме?

Гореспоменатото изследване на Kaspersky Lab даде следните резултати:

 • Тридесет и четири процента от анкетираните в Европа и 44% от американците казаха, че техният смартфон е тяхната памет.
 • Дигиталната амнезия присъства както при по-млади, така и при по-възрастни хора.
 • Половината от американците, когато са изправени пред въпрос, се консултират с интернет, преди да се опитат да си спомнят.
 • Петдесет процента от анкетираните в Индия не се интересуват от това да запомнят информацията, а от това къде могат да я намерят.
 • От 10 души осем са признали, че днес използват цифровите си устройства много повече, отколкото преди 5 години.

Проучване, публикувано през 2020 г., проведено в Индия, установи, че приблизително 48 % от респондентите не знаят какво е дигитална амнезия. Междувременно 41,5% биха изпаднали в паника, ако загубят мобилния си телефон.

~ Journal of Humanities and Social Sciences Studies, 2020; 2(3): 23-31. ~

В скорошно проучване, проведено от Шакти Сваминатан, са анкетирани 550 индийски студенти на възраст между 18 и 22 години. Някои от най-забележителните констатации са следните:

 • Само 15,6% запомнят информацията, която трябва да имат под ръка. За разлика от тях 66% търсят онлайн информацията, от която се нуждаят.
 • 30% от участниците в проучването биха се почувствали тъжни, ако загубят мобилния си телефон.
 • Близо 70% не могат да си спомнят телефонни номера.
 • 36% са загрижени за зависимостта си от технологиите.

Какви са последствията?

Последиците от дигитализацията върху способността ни да запомняме не са само отрицателни. Може да е добре да делегирате определени битови въпроси на мобилни устройства и да оставите мозъка да се концентрира върху важното.

Обратно, има възможност това да означава по-малко стимулация и следователно по-слабо развитие на невронните връзки. Трябва да се отбележи, че те са ключът към паметта.

Неуспехът да запомните определена информация може да бъде проблематичен при следните сценарии:

 • Трябва да я запомним, а нямаме достъп до онлайн хранилище или устройство за търсене.
 • Не можем да я съхраняваме на цифров носител, защото не е безопасно или препоръчително.
 • Трябва да усвоим и запомним информацията в дългосрочен план.
 • Губим устройството, където съхраняваме информацията.
Друго притеснение по темата е сигурността при съхраняване на чувствителни данни на цифровиустройства и ставане жертва на хакери.

Отвъд дигиталната амнезия

Ефектите от дигитализацията върху мозъка не се ограничават до паметта. Редица аспекти на психичното здраве могат да бъдат увредени от прекомерната употреба на цифрови медии. Например, това е свързано с дефицит на вниманието, раздразнителност и агресивно поведение.

Фактът, че комуникацията и социализацията зависят до голяма степен от социалните мрежи и цифровите устройства, води до подкопаване на човешкия контакт. В случай на деца ранното излагане на това явление може да доведе до загуба на умения като емпатия.

Освен това, едно от явленията, което се свързва с появата на дигитална амнезия, е пристрастяването към мобилния телефон. Това води до нарушения на съня, които допълнително влошават паметта. В същото време загубата на устройства, съдържащи важна лична и професионална информация, може да генерира безпокойство, пристъпи на паника и посттравматично стресово разстройство.

Много е трудно да се защити поверителността в дигиталния свят. Наличието на лична информация в облака я излага на множество компютърни престъпления: измами, шпионаж, порнография и киберубийства.

Как да разбера дали имам дигитална амнезия?

Изследователят и клиничен психолог Pragya Lodha предлага да отговорите на следните въпроси, за да определите дали изпитвате дигитална амнезия:

 • Къде съхранявате информацията си? Винаги на цифрови устройства?
 • Прекарвате ли твърде много време в цифрови медии?
 • Начинът ви на общуване стана ли изключително виртуален?
 • Вашето поведение повлияло ли е негативно на работата ви? Например, имате ли пропуски, забравяте ли отговорностите си, не успявате да изпълните ангажиментите и задачите си?
 • Не можете да си представите място без технологии?
 • Чувствате ли се изгубени без вашето цифрово устройство?
дигитална амнезия
Прекомерното използване на мобилен телефон, дори в леглото и късно през нощта, се отразява на способността ви да запаметявате.

Как можете да избегнете дигитална амнезия?

Ако след отговора на горните въпроси смятате, че сте изправени пред случай на дигитална амнезия, има стъпки, които можете да предприемете по въпроса. Lodha казва, че всичко, което можете да направите, за да поддържате психичното си здраве, ще помогне.

Дигиталната детоксикация е от съществено значение. Прекъснете връзката, когатообщувате със семейството или партньора си, и се опитайте да мотивирате това поведение у другите.

Свържете се с природата и правете планове на открито. Когато пътувате или отивате на излети, опитайте се да се насладите и да изживеете преживяванията. Създайте запомнящи се спомени. Не се опитвайте да снимате, споделяте или улавяте всеки момент на цифрови устройства.

Създайте си навик да запаметявате информация, която е важна за вас. Стремете се да запазите данните, които съхранявате, защитени и инвестирайте в информационна сигурност, а не в декориране на хардуер.

Никой не се съмнява, че напредъкът на технологиите коренно трансформира живота. Остава обаче много да се изясни за ефекта, който има върху мозъка.

Като част от нашата грижа за себе си и поддържане на здравето е препоръчително да се запитаме дали не сме зависими от подобни устройства. Не става въпрос да не се наслаждавате на технологията, а да я използвате разумно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Swaminathan S. Digital Amnesia: The Smart Phone and the Modern Indian Student. Journal of Humanities and Social Sciences Studies, 2020;2(3):23-31.
 • Hesselmann G. No conclusive evidence that difficult general knowledge questions cause a “Google Stroop effect”. A replication study. PeerJ. 2020;8:e10325.
 • Lodha P. Digital Amnesia: are we headed towards another amnesia. Indian Journal of Mental Health, 2019;6(1):18-22.
 • Dirin A, Alamäki A, Suomala J. Digital Amnesia and Personal Dependency in Smart Devices: A Challenge for AI. Proceedings of Fake Intelligence Online Summit 2019.
 • Kaspersky Lab. From digital amnesia to augmented mind. Disponible en: https://media.kaspersky.com/pdf/Kaspersky-Digital-Amnesia-Evolution-report-17-08-16.pdf
 • Kaspersky Lab. The rise and impact of digital amnesia. Why we need to protect what we no longer remember. Disponible en: https://media.kasperskycontenthub.com/wp-content/uploads/sites/100/2017/03/10084613/Digital-Amnesia-Report.pdf
 • Sparrow B, Liu J, Wegner DM. Google effects on memory: cognitive consequences of having information at our fingertips. Science. 2011;333(6043):776-8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.