Какви са полезните качества на камута?

Днес ще ви разкажем за полезните качества на камута. Тази зърнена култура стана доста популярна през последните години поради ценните си хранителни качества.
Какви са полезните качества на камута?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Камутът или хорасанска пшеница е зърнена култура отглеждана в Африка от много години, придобила постепенно своето място в Западната кухня. Това се дължи на полезните й за здравето качества и големият брой ценни хранителни вещества, които съдържа. Затова камутът представлява атрактивен вариант за заместване на пшеницата. Какви са полезните качества на камута?

Важно е да отбележим, че позицията на специалистите по отношение консумацията на много зърнени култури се промени през последните години. Според тях някои култури като пшеницата не са добър вариант, поради високото си съдържание на рафинирани съставки. Вместо тях , експертите препоръчват пълнозърнените варианти без добавени захари като камута.

Разликите между камута и пшеницата

Камутът и пшеницата намират едно и също приложение. Например и двете култури могат да бъдат основна съставка в приготвянето на паста. Но разликите между двете са значителни. На първо място камутът е с по-голямо зърно, въпреки че се усвоява много по-лесно от храносмилателния тракт.

Една от основните разлики между двете култури е, че камутът съдържа по-голямо количество протеини – 15 грама на 100 грама продукт. Важно е да запомните, че тези хранителни вещества са жизненоважни за грижата за здравето на мускулите според проучване публикувано в списание Nutrients.

Същевременно камутът съдържа повече витамини, сред които се отличава витамин А. Доказано е, че това вещество се грижи за здравето на очите и понижава риска от развитие на макулна дегенерация.

По отношение на въглехидратите няма съществени различия между пшеницата и камута. Освен факта, че при камута се наблюдава по-нисък скок в кръвната захар. Важно е да отбележим, че пшеницата се консумира силно преработена, което не се отразява добре на нивото на кръвна захар.

Ползите на камута - подобрява храносмилането

Най-често хората консумират рафинирана пшеница, а диетолозите все повече препоръчват включването в менюто на култури като камута.

Полезните качества на камута

В следващите редове ще се спрем на полезните качества на камута, част от здравословен и балансиран режим на хранене.

Осигурява качествена енергия

Въглехидратите са изключително важни, особено в режима на хранене на спортистите. Те ни осигуряват необходимата ни енергия за стартиране на анаеробния метаболизъм, отговорен за извършването на по-голямата част от активността ни.

Хората, водещи уседнал начин на живот, се нуждаят от по-малко количество въглехидрати. Въпреки това те могат да бъдат част от диетата ви, без да застрашават здравето ви. За целта трябва да знаете от колко въглехидрати се нуждаете и да изберете такива с нисък гликемичен индекс.

Подобрява здравето на стомашно-чревния тракт

Камутът е известен със съдържанието си на фибри. Тези вещества са важни за подобряване здравето на стомашно-чревния тракт. Според есе, публикувано в International Journal of Food Sciences and Nutrition, те могат да ни предпазят от запек. Същевременно понижават риска от развитие на рак на дебелото черво.

Необходимостта от включване както на разтворими, така и на неразтворими фибри в диетата ви е нещо важно, което е добре да запомните. Камутът е ценен източник на неразтворими фибри, така че може да бъде добро допълнение към други зърнени култури като овес например, богати на бета глюкани.

Полезните качества на камута: мощен антиоксидант

Мощното антиоксидантно действие на камута се дължи на съдържанието му на витамин А. Както вече споменахме това вещество се грижи за зрението и се бори срещу възпаление и образуване на свободни радикали.

Приемът на достатъчно количество от това микрохранително вещество е свързано например с по-нисък риск от развитие на чернодробни заболявания. Можете да научите повече по темата от тази статия публикувана в Nutrition and Health.

Спомага контролирането на холестерола

Вече споменахме по друг повод, че начинът на хранене оказва ограничено влияние върху нивата на серумния холестерол. Но освен това е важно, че фибрите играят важна роля по отношение промените в липидния профил. В този смисъл камутът може да понижи нивото на общия холестерол, макар и не значително.

Запомнете, че прекалено ниското ниво на холестерола не е полезно за здравето ви. Учените започнаха да развенчават мита, че самият липиден профил е показател за сърдечно-съдовото здраве – освен ако нивото на липопротеините ви не е много високо.

Ползите на камута: подобрява функцията на имунната система

Сред микрохранителните вещества, които съдържа камутът, трябва да обърнем специално внимание на цинка. Този минерал може да регулира образуването на тестостерон при мъжете и да осигури правилното функциониране на имунната система. Ежедневният прием на препоръчителната доза цинк може да понижи риска от поява на редица инфекциозни болести.

Въпреки много си полезни качества, не можем да пропуснем факта, че камутът съдържа глутен. Затова не е подходящ за хора с цьолиакия, алергия към глутена или непоносимост към това вещество – същото като при обикновената пшеница. Въпреки казаното, не трябва да премахвате глутена от менюто си, освен ако това не се налага по медицински причини.

Едно от предимствата на камута е, че се приготвя лесно.

Камутът съдържа витамин А, фибри и цинк в значителни количества.

Как да използвате камута в кухнята

Можете да използвате камута също като останалите зърнени култури – като го сварите във вода. Просто го измийте добре преди готвене.

След като сте варили камута толкова дълго, колкото е указано на опаковката, зърната му ще омекнат и ще бъдат готови за използване като гарнитура или основна съставка в някоя салата.

Можете да си купите и брашно от камут и да си приготвите паста или хляб. Рецептите с този тип брашно са малко по-сложни по отношение възможността за втасване на приготвеното тесто.

Камутът: все по-популярна зърнена култура

Заради хранителните си качества камутът става все по-популярен в Западната кухня. Редовната му консумация осигурява редица ползи за здравето, много повече от тези на традиционната пшеница, която е силно рафинирана.

Друго предимство на камута е лесното му приготвяне. Може да бъде поднесен с почти всяко едно основно ястие с протеини, също като ориза и киноата. Освен това се комбинира чудесно със зеленчуци.

Съветваме ви да опитате камута и да го направите част от здравословното си меню!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.