Какви са недостатъците на суровоядството?

Ще ви разкажем за основните недостатъци на суровоядството – вариант, който стана модерен през последните години и който е доста ограничаващ. Безопасно ли е то?
Какви са недостатъците на суровоядството?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Суровоядството се характеризира с това, че позволява консумацията само на сурови храни и има редица недостатъци за нашето здраве. Всъщност това е силно ограничаващ модел, нещо, което не се препоръчва от експертите по хранене.

За да сте сигурни, че хранителните нужди на тялото ви са изпълнени, няма нищо по-добро от разнообразна диета с много различни храни.

Трябва да се отбележи, че е важно да се внимава с модните тенденции в областта на храненето. Много от практиките, които се прилагат, могат да бъдат вредни за тялото и дори опасни.

Недостатъците на суровоядството

На първо място, трябва да се отбележи, че консумацията на сурови храни може да не е най-подходящият начин за подобряване на усвояването на хранителните им вещества. По време на готвене фибрите в храните омекват, което подобрява наличността на въглехидрати и много други елементи.

В края на краищата фибрите всъщност могат да действат като анти-хранително вещество в суровата си форма. Доказано е, че имат ползи за здравето на червата, но не всички от тях се появяват чрез суровия им прием.

От друга страна, процесът на готвене намалява риска от наличието на опасни микроби. Повечето микроби се убиват, когато са подложени на високи температури, което им пречи да генерират болести.

Консумацията на някои сурови елементи, като сурови яйца, може да доведе до салмонелоза. Тази бактерия причинява тежки храносмилателни симптоми. Всъщност проучване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, предупреждава за това.

Възможно е дори определени токсини да бъдат инактивирани или елиминирани благодарение на термичните механизми. Можем да подчертаем съединения като кардол или анакардова киселина. Същото важи и за линамарина, присъстващ в маниоката.

Дори сапонините в някои бобови растения могат да намалят ефекта си благодарение на готвенето. Тези елементи действат като протектори срещу патогените в растенията, но не са полезни за хората, както подчертава проучване, публикувано в Toxicon.

салмонелни бактерии
Бактериите, причиняващи салмонелоза, се откриват в сурови храни, като яйца. Същият риск се приписва на други микроорганизми, като E. coli.

Има ли предимства суровоядството?

Тази диета, разбира се, не е свързана само с недостатъци. Суровоядството има и някои положителни аспекти, като например по-голямо присъствие на зеленчуци в менюто.

В тези случаи обикновено се избягва употребата на нискокачествени масла за процесите на готвене, като по този начин се постига подобряване на състоянието на телесния състав и по-ниска енергийна плътност на продуктите.

Суровата веганска диета и суровата всеядна диета

Има два различни вида суровоядство: сурова веганска диета и сурова всеядна диета.

По същество има два основни подхода към суровата веганска диета: единият позволява консумацията на храни от животински произход, а другият не. Предвид избора, вторият вариант би бил по-препоръчителен.

Ясно е, че рискът от хранителен дефицит ще бъде по-висок в случай на сурова веганска диета, но суровата всеядна диета се характеризира с висок микробиологичен риск. Не е най-препоръчително, когато има за цел поддържане на добро здравословно състояние.

Животинските продукти винаги изискват термична обработка, за да бъдат безопасни за консумация.

Готвенето на месата гарантира тяхната безопасност и предотвратява замърсяване и хранително отравяне. В допълнение, дори и да не се развият признаци, повтарящата се консумация на патогенни бактерии може да промени състава на микробиотата, като по този начин да повлияе и дори да предотврати усвояването на хранителните вещества.

В случай на сурова веган диета, трябва да се отбележи, че рискът от хранителен дефицит е висок. От една страна, няма да е лесно да се комбинират храни, за да се гарантира, че изискванията за протеини са изпълнени. От друга страна, много основни хранителни вещества се съдържат в значителни количества само в храни от животински произход (като витамин B12, DHA и витамин D ).

За да предотвратите появата на физиологични промени, най-добре е в тези случаи да изберете добавки, в допълнение към ефективното развитие на хранителния модел. Има различни продукти на пазара, които могат да помогнат за предотвратяване на дефицити. В тези случаи е най-добре да потърсите помощта на специалист.

Недостатъците на суровоядството
Суровите меса представляват висок биологичен риск от хранително отравяне. Те съдържат бактерии, които могат да отровят тялото.

Недостатъци на суровоядството – то не е най-добрият вариант

Суровоядството има редица недостатъци, дори ако се подходи от гледна точка на всеядния й вариант. В крайна сметка всички диетични модели, които са ограничителни, в повечето случаи са неподходящи.

Вместо това е най-добре да изберете диетични планове, които включват всички групи храни и осигуряват различни методи на приготвяне. По този начин усвояването на хранителни вещества ще бъде максимално.

Когато става въпрос за приготвянето на храна, трябва да се имат предвид и редица съображения. Не всички механизми се отнасят по един и същи начин към хранителните продукти.

Приоритет трябва да се даде на по-малко агресивните методи на готвене и тези, които не изискват големи количества мазнина. В противен случай дневната енергийна плътност на вашата диета може да се увеличи, с отрицателни последици върху състоянието на телесния ви състав.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.