6 вида болести на сърцето и симптомите, които причиняват

Болестите на сърцето са изключително сериозна група заболявания, застрашаващи живота на болните. В тази статия ще се спрем на шест от най-често срещаните болести на сърцето, за да можете да ги разпознаете навреме.
6 вида болести на сърцето и симптомите, които причиняват

Последна актуализация: 08 април, 2021

Различни заболявания и видове болести на сърцето засягат този жизненоважен орган, както и кръвоносните съдове. Те са често срещани и са основна причина за смъртността в редица държави.

За съжаление според Световната здравна организация (СЗО), 30% от смъртните случаи,регистрирани през 2017 година, се дължат на болести на сърцето. Това не е изненада, тъй като всяко едно заболяване, нарушаващо функционирането на сърцето, е повод за тревога. Поради тази причина в днешната статия ще се спрем на най-често срещаните такива заболявания и на основните симптоми, които причиняват.

1. Хипертония – една от най-честите болести на сърцето

Една от най-често срещаните болести на сърцето е високото кръвно налягане или хипертонията. При нормални условия кръвта оказва специфично налягане върху стените на кръвоносните съдове, наречено кръвно налягане.

В много ситуации това налягане може да бъде толкова високо, че да засегне органите в тялото. Това може да се дължи на повишаване на обема на циркулиращата кръв или на намаляване на диаметъра на артериите.

Според данни на Европейското кардиологично дружество, човек със систолично кръвно налягане по-високо от 140 mmHg или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg страда от хипертония. За щастие това състояние лесно се диагностицира и лечението е достъпно.

Симптоми

Това заболяване не води до появата на специфични симптоми. Затова много хора могат да страдат от него, без дори да знаят това. Въпреки това някои пациенти изпитват различни симптоми при покачването на кръвното им налягане. Например главоболие, виене на свят, задух и кървене от носа.

Всички тези симптоми не са специфични, затова и лекарите рядко ги приписват на високото кръвно налягане.

Болести на сърцето - симптоми

Болката в гърдите е симптом при редица болести на сърцето.

2. Коронарна болест на сърцето (КБС)

Коронарната болест на сърцето е заболяване засягащо артериите отговарящи за снабдяването на сърцето с кръв. Луменът на кръвоносните съдове намалява поради различни причини, което води до недостиг на доставените количества кислород и кръв към сърцето.

Атероматозна плака е една от основните причини да намаляване на диаметъра на артериите. Плаките представляват мастни образования, които се натрупват върху стените на артериите, които могат да ги запушат и блокират напълно.

Едно от най-честите усложнения при това заболяване е инфарктът на миокарда, познат и като сърдечен удар. Наблюдава се, когато артерията е напълно запушена, което означава, че е нарушено сериозно кръвоснабдяването. В резултат на това клетките не получават достатъчно кислород и умират в рамките на минути.

Симптоми

Основният симптом на коронарната болест на сърцето е ангина пекторис или болка в гърдите. В повечето случаи тя се появява след физическо натоварване, обхваща централната част на гърдите и обикновено отшумява след няколко минути на почивка.

Освен болката в гърдите, някои пациенти се оплакват и от следните симптоми:

 • Умора
 • Задух
 • Обща отпадналост
 • Главоболие
 • Виене на свят

3. Сърдечна недостатъчност – една от най-опасните болести на сърцето

Една от най-тежките и опасни болести на сърцето е сърдечната недостатъчност. Това е клиничен синдром, при който сърцето не изпомпва кръвта ефективно, което води до нисък или недостатъчен сърдечен дебит. Казано по-друг начин сърдечният дебит е нарушен.

Когато се наблюдава сърдечна недостатъчност вентрикуларният мускул е много слаб. Затова не се свива ефективно. Редица различни структурни и функционални нарушения могат да предизвикат това. В действителност това е последният стадий на редица болести на сърцето.

Това заболяване може да засегне само един вентрикул или да обхване цялото сърце. За съжаление, ако човек достигне до този етап, няма връщане назад. Положението може да се облекчи с прием на лекарства и промени в начина на живот.

Симптоми

Симптомите на сърдечна недостатъчност варират в зависимост от това кои сърдечни кухини или клапи са засегнати. Когато е засегнат десния вентрикул, пациентът може да се оплаква от респираторни симптоми. Ето част от тях:

 • Задух
 • Невъзможност за дишане в легнало положение
 • Кашлица с розови храчки
 • Пароксизмална нощна диспнея (ПНД)

Ако бъде засегнат левия вентрикул, болният може да изпитва други вид симптоми. Сред тях е добре да подчертаем следните:

 • Подуване на долните крайници
 • Умора
 • Вратна ригидност
 • Асцит

4. Вродени сърдечни заболявания

Една от най-честите причини за сърдечни проблеми при децата са вродените сърдечни заболявания. Представляват структурни дефекти, появяващи се по време на бременността, когато се образува сърцето на бебето. Затова казваме, че представляват набор от дефекти, а не само един такъв.

За съжаление не е възможно да се устави специфична причина за тази патология, тъй като много фактори могат да окажат влияние върху образуването на сърцето. Благодарение на научния напредък, децата с този проблем, имат много по-голям шанс за оцеляване. В действителност почти всички такива деца достигат пределна възраст.

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословно хранене за здраво сърце

Симптоми

Симптомите на вродените сърдечни заболявания обикновено се появяват в първите дни след раждането. Част от тях са ускорено дишане, устни със синкав цвят, затруднено хранене и проблеми с растежа.

От друга страна хората с вродени сърдечни заболявания достигнали зряла възраст страдат от аритмия, задух, посиняване на кожата и възпаление на долните крайници.

5. Ревматизъм на сърцето

Различни системни заболявания могат да засегнат сърцето. Например ревматичната треска. Това е вид сърдечно заболяване, което се появява в резултат на атаката на тъканите от стафилококов щам, което води до автоимунна реакция

По този начин се засягат сърдечния мускул и клапи, което води до много увреждания при случаите на ревматизъм на сърцето. Тези увреждания са толкова тежки, че могат да доведат до тежка сърдечна недостатъчност и дори до смърт.

Симптоми

Това заболяване трудно се диагностицира. Диагнозата се поставя въз основа симптомите на болния и наличието на специфични антитела в кръвта. Ето и част от основните симптоми на ревматичната треска:

6. Кардиомиопатии

Повечето болести на сърцето се влошават с времето.

Някои видове болести на сърцето, като вродените сърдечни заболявания, изискват оперативна намеса.

Кардиомиопатиите са сърдечни заболявания засягащи мускула на сърцето. Те променят формата и разпределението на клетките, които го изграждат. По този начин сърцето се уврежда.

Трите най-често срещани видове кардиомиопатии са дилативни, хипертрофични и рестриктивни. При първата група вентрикулите са разширени. При втората стената на вентрикула е удебелена. А при последната група кардиомиопатии стените на сърцето (вентрикулите) загрубяват поради навлизане на съединителна тъкан.

Симптоми

Въпреки че първоначално кардиомиапотаиите могат да бъдат асимптомни, на първия етап се наблюдава нисък сърдечен дебит. Затова и симптомите, които се проявят са сходни. Част от тях са:

 • Задух след физическа дейност
 • Подуване на долните крайници
 • Умора
 • Сърцебиене
 • Виене на свят и припадъци

Повечето болести на сърцето се влошават с времето

Както видяхте основните симптоми на сърдечните заболявания са задух, аритмия и подуване на долните крайници. Затова е изключително важно да посетите лекар веднага щом забележите тези симптоми, особено ако няма причина за появата им.

От друга страна, ако страдате от една или няколко болести на сърцето, трябва редовно да посещавате лекар. Важно е да запомните, че повечето от тези заболявания са дегенеративни и хронични. Затова и състоянието ви може да се влоши с течение на времето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Heart Association. What is Cardiovascular Disease? [Internet]. www.heart.org. 2017. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease.
 • Mesa, Isis Laura Vázquez, et al. “Caracterización de la epistaxis.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.2 (2019).
 • Valentín Rodríguez, Aymara. “Cardiopatías congénitas en edad pediátrica, aspectos clínicos y epidemiológicos.” Revista Médica Electrónica 40.4 (2018): 1083-1099.
 • Castro, Sofía Teresa Valdez, Antonella Fanny Montenegro Villavicencio, and Lucía Andrea Jiménez Rivera. “Cardiopatía reumática diagnóstico y tratamiento.” RECIAMUC 3.4 (2019): 41-55.
 • Ciapponi, Agustín, et al. “Carga de enfermedad de la insuficiencia cardiaca en América Latina: revisión sistemática y metanálisis.” Revista Española de Cardiología 69.11 (2016): 1051-1060.
 • Williams B, Mancia G, Spiering W, Rosei E, Azizi M, Burnier M et al. Guía ESC/ESH 2018 sobre el diagnóstico y tratamiento de la hipertensión arterial. Revista Española de Cardiología. 2019;72(2):1-78.
 • Martínez-Paz, E., Gonzalo Barge-Caballero, and María Generosa Crespo-Leiro. “Protocolo diagnóstico de las miocardiopatías genéticas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.43 (2017): 2585-2588.
 • Chen M. Coronary heart disease [Internet]. MedlinePlus Medical Encyclopedia. 2020. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/007115.htm.
 • Sionis A, Sionis Green A, Manito Lorite N, Bueno H, Coca Payeras A, Díaz Molina B et al. Comentarios a la guía ESC 2016 sobre el diagnóstico y tratamiento de la insuficiencia cardíaca aguda y crónica. Revista Española de Cardiología. 2016;69(12):1119-1125.
 • Personal de Mayo Clinic. Enfermedad cardíaca congénita en adultos [Internet]. Mayo Clinic. 2018. Available from: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/adult-congenital-heart-disease/symptoms-causes/syc-20355456.
 • Cáceres G, Aceval S, Campos G, Ponce L, Echavarría M. Fiebre Reumática. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina. 2009;194:14-20.
 • Coll Muñoz, Yanier, Francisco Valladares Carvajal, and Claudio González Rodríguez. “Infarto agudo de miocardio. Actualización de la Guía de Práctica Clínica.” Revista Finlay 6.2 (2016): 170-190.
 • Suboc T. Introducción a la miocardiopatía – Trastornos del corazón y los vasos sanguíneos [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019. Available from: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-del-coraz%C3%B3n-y-los-vasos-sangu%C3%ADneos/miocardiopat%C3%ADa/introducci%C3%B3n-a-la-miocardiopat%C3%ADa.
 • CURTO, SERGIO, Omar Prats, and MARIO ZELARAYAN. “Mortalidad por enfermedades cardiovasculares: Uruguay, 2009.” Revista Uruguaya de Cardiología 26.3 (2011): 189-196.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.