Как любимата салата може да бъде основно ястие?

Комбинирайте смело различни зеленчуци, добавете ядки, кълнове, тахан или ядивни цветя
Как любимата салата може да бъде основно ястие?

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Много хора слагат салата на трапезата си ежедневно, защото обичат съчетанието на пресни зеленчуци и защото е лека храна и съдържа много ценни за тялото вещества. Но може ли салатата да се превърне в пълноценно и балансирано ястие, което категорично да наречем основно?

В днешната статия ще ви опишем някои ключови начини, по които да приготвите салата, която ще ви засити и ще снабди организма ви с всички необходими хранителни вещества.

Сурови храни

Едно от най-големите достойнства на консумацията на салати е, че се състоят от разнообразни сурови храни, които съдържат изобилие от енергия. Поради липсата на обработка ценните вещества в тях са много повече, отколкото в преработените – и особено тези, които са били готвени при висока температура.

В допълнение към това заслужава си да споменем друго важно предимство на суровите храни: те съдържат много вода и фибри – и двете спомагат усещането за ситост.

След като вече знаете тази информация, можете сами да заключите, че салатата по време на хранене не е просто интелигентен избор – тя ще осигури на организма всички необходими хранителни вещества, за да функционира той оптимално.

Да хвърлим поглед върху изискванията за приготовление на салата, която е наистина хранителна и може да замести основното ястие.

пълна с полезни за здравето вещества салата

Маруля

Марулята често се използва като основна съставка за приготовлението на традиционна салата. Този зеленолистен зеленчук е богат на фибри и вода, освен това притежава свойството да отпуска. Много добър избор, ако искате да поуспокоите чувства като нервност и тревога.

Съществуват много разновидности на марулята и други зеленолистни зеленчуци, които ще откриете на пазара. Най-важното нещо, когато избирате маруля, е тя винаги да бъде свежа – възможно най-свежа, преди да я консумирате!

Препоръчваме ви да избягвате пакетираната маруля или леко оцветената, която е сред най-популярните разновидности на салатата айсберг. Този тип съдържат по-малко хранителни вещества и са трудни за храносмилане от организма.

Вместо това, насладете се на марулята с тъмен цвят и други зеленолистни зеленчуци в зелено, например рукула, крес, цикория, спанак и т.н.

Други съставки

Ето няколко възможности за избор, които можете да смесите или да изберете за салатата си, за да й придадете завършеност. Всички те носят различни здравословни ползи:

  • Моркови: полезни са за кожата и зрението
  • Лук: активно и мощно прочиства и подпомага работата на бъбреците
  • Домати: подпомагат борбата срещу свободните радикали, които причиняват рак
  • Зеле: богато е на фибри и минерали, сред които йод, изключително полезен при хипотиреоидизъм
  • Червено цвекло: дарява на организма енергия и предпазва от анемия
  • Аспержи: стимулират детоксикацията и балансирането на pH, елиминират излишните течности в организма
  • Гъби: засищат и са богати на растителен протеин
  • Авокадо: изключително питателно и богато на протеини и здравословни мазнини

Нека изброените продукти да ви предизвикат да създавате разнообразни салати, богати на цветове. Всички те ще направят тялото ви по-здраво и силно.

здравословна салата за вечеря

Една още по-хранителна салата

Можете да направите цветната салата още по-богата на хранителни вещества и подходяща за закуска, като добавите някоя от следните съставки:

  • Тиквени или слънчогледови семки, сусамово или ленено семе
  • Ядки: орехи, лешници или бадеми
  • Бобови храни
  • Кълнове от леща, броколи, люцерна и др.

Идеалното подправяне

Начинът, по който ще подправите салатата, се определя от личните ви вкусове. Предлагаме ви да използвате един от тези здравословни и вкусни дресинги:

  • Зехтин екстра върджин
  • Винен оцет
  • Ябълков оцет (суров и непастьоризиран)

Можете също така да обогатите вкуса на салатата си с някои ароматни подправки:

  • Тахан или сусамова паста
  • Риган или босилек
  • Чесън на прах
  • Пресен магданоз

Внимавайте с количеството на плодовете

Напоследък е модерно да се добавят плодове към салатите. Трябва да знаете, че в зависимост от това, какъв плод ще изберете, той може съществено да повлияе процеса на храносмилане на салата.

Най-добрите плодове за салатите са неутралните, които са бедни на захар и киселини. Това са ябълките и крушите. Избягвайте прекалено сладките плодове и цитрусите, тъй като те започват да ферментират в стомаха и силно влошават храносмилателния процес.

По същия начин можете да добавите малко ананас и папая в случаите, когато всички останали съставки на салатата не съдържат много нишесте.

Цветя за салата

яжте салата от пресни зеленчуци за вечеря

Знаехте ли, че можете да добавяте дори цветя в своята салата – те ще й придадат екзотичен и оригинален привкус. Съществуват много ядливи цветя, които можете да откриете на пазара – например, невен. Опитайте!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.