Как любимата салата може да бъде основно ястие?
Много хора слагат салата на трапезата си ежедневно, защото обичат съчетанието на пресни зеленчуци и защото е лека храна и съдържа много ценни за тялото вещества. Но може ли салатата да се превърне в пълноценно и балансирано ястие, което категорично да наречем основно?
В днешната статия ще ви опишем някои ключови начини, по които да приготвите салата, която ще ви засити и ще снабди организма ви с всички необходими хранителни вещества.
Сурови храни
Едно от най-големите достойнства на консумацията на салати е, че се състоят от разнообразни сурови храни, които съдържат изобилие от енергия. Поради липсата на обработка ценните вещества в тях са много повече, отколкото в преработените – и особено тези, които са били готвени при висока температура.
В допълнение към това заслужава си да споменем друго важно предимство на суровите храни: те съдържат много вода и фибри – и двете спомагат усещането за ситост.
След като вече знаете тази информация, можете сами да заключите, че салатата по време на хранене не е просто интелигентен избор – тя ще осигури на организма всички необходими хранителни вещества, за да функционира той оптимално.
Да хвърлим поглед върху изискванията за приготовление на салата, която е наистина хранителна и може да замести основното ястие.
Маруля
Марулята често се използва като основна съставка за приготовлението на традиционна салата. Този зеленолистен зеленчук е богат на фибри и вода, освен това притежава свойството да отпуска. Много добър избор, ако искате да поуспокоите чувства като нервност и тревога.
Съществуват много разновидности на марулята и други зеленолистни зеленчуци, които ще откриете на пазара. Най-важното нещо, когато избирате маруля, е тя винаги да бъде свежа – възможно най-свежа, преди да я консумирате!
Прочетете и: 5 зелени смутита за детоксикация и отслабване
Препоръчваме ви да избягвате пакетираната маруля или леко оцветената, която е сред най-популярните разновидности на салатата айсберг. Този тип съдържат по-малко хранителни вещества и са трудни за храносмилане от организма.
Вместо това, насладете се на марулята с тъмен цвят и други зеленолистни зеленчуци в зелено, например рукула, крес, цикория, спанак и т.н.
Други съставки
Ето няколко възможности за избор, които можете да смесите или да изберете за салатата си, за да й придадете завършеност. Всички те носят различни здравословни ползи:
- Моркови: полезни са за кожата и зрението
- Лук: активно и мощно прочиства и подпомага работата на бъбреците
- Домати: подпомагат борбата срещу свободните радикали, които причиняват рак
- Зеле: богато е на фибри и минерали, сред които йод, изключително полезен при хипотиреоидизъм
- Червено цвекло: дарява на организма енергия и предпазва от анемия
- Аспержи: стимулират детоксикацията и балансирането на pH, елиминират излишните течности в организма
- Гъби: засищат и са богати на растителен протеин
- Авокадо: изключително питателно и богато на протеини и здравословни мазнини
Нека изброените продукти да ви предизвикат да създавате разнообразни салати, богати на цветове. Всички те ще направят тялото ви по-здраво и силно.
Една още по-хранителна салата
Можете да направите цветната салата още по-богата на хранителни вещества и подходяща за закуска, като добавите някоя от следните съставки:
- Тиквени или слънчогледови семки, сусамово или ленено семе
- Ядки: орехи, лешници или бадеми
- Бобови храни
- Кълнове от леща, броколи, люцерна и др.
Идеалното подправяне
Начинът, по който ще подправите салатата, се определя от личните ви вкусове. Предлагаме ви да използвате един от тези здравословни и вкусни дресинги:
- Зехтин екстра върджин
- Винен оцет
- Ябълков оцет (суров и непастьоризиран)
Можете също така да обогатите вкуса на салатата си с някои ароматни подправки:
- Тахан или сусамова паста
- Риган или босилек
- Чесън на прах
- Пресен магданоз
Препоръчваме ви да прочетете и: Невероятни вегетариански рецепти за отслабване
Внимавайте с количеството на плодовете
Напоследък е модерно да се добавят плодове към салатите. Трябва да знаете, че в зависимост от това, какъв плод ще изберете, той може съществено да повлияе процеса на храносмилане на салата.
Най-добрите плодове за салатите са неутралните, които са бедни на захар и киселини. Това са ябълките и крушите. Избягвайте прекалено сладките плодове и цитрусите, тъй като те започват да ферментират в стомаха и силно влошават храносмилателния процес.
По същия начин можете да добавите малко ананас и папая в случаите, когато всички останали съставки на салатата не съдържат много нишесте.
Цветя за салата
Знаехте ли, че можете да добавяте дори цветя в своята салата – те ще й придадат екзотичен и оригинален привкус. Съществуват много ядливи цветя, които можете да откриете на пазара – например, невен. Опитайте!