Храни спомагащи изгарянето на натрупаните мазнини
Някои храни спомагат изгарянето на натрупаните мазнини, образуващи мастни депа в определени части на тялото. Консумирайки ги можете да намалите количеството на мазнините в организма си като цяло и да оформите фигурата си.
Храни изгарящи натрупаните мазнини
Ако се опитвате да отслабнете в определени области на тялото като бедрата, талията или корема може би си задавете въпроса дали храните спомагащи изгарянето на натрупаните мазнини биха ви помогнали.
Въпреки че има достатъчно информация за тези храни, няма толкова много доказателства за ефикасността им. Някои храни вярват, че определени храни като зеления чай, чилито, соята, грейпфрутите, чесъна и джинджифила ускоряват метаболизма и спомагат отслабването.
Но ефектът им е толкова незначителен, че добавянето им в менюто ви не би спомогнало значително процеса на отслабване.
Прочетете и: Хляб и зехтин: перфектната комбинация
Храни спомагащи изгарянето на натрупаните мазнини в областта на стомаха
Мазнините, натрупващи се в областта на стомаха застрашават сериозно здравето, тъй като повишават вероятността от появата на запушени артерии. Освен това могат да доведат и до сърдечно-съдови проблеми. Затова талията на мъжете не бива да превишава 102 сантиметра, а на жените – 88 сантиметра.
Следните храни ще ви помогнат да ускорите изгарянето на натрупаните мазнини в тази област на тялото.
Примерни храни
- Нискомаслени млечни продукти: към тази група спадат нискомасленото прясно мляко, кисело мляко и сирене. Всички те са богати на калций, спомагащ разграждането на мастните клетки.
- Цитрусови плодове: някои цитрусови плодове като портокалите, грейпфрутите и лимоните съдържат голямо количество витамин С. Те спомагат по-бързото преработване на мазнините и регулирането нивото на инсулина, който е сред факторите водещи до напълняване.
- Пъпеш: богат на калий този плод регулира нивото на натрия в организма и спомага справянето с проблеми като подуването на стомаха.
- Орехи: благодарение на високо си съдържание на омега-3 мастни киселини орехите спомагат регулирането на нивото на хормоните на стреса като кортизола. Тези хормони спомагат натрупването на килограми. Но трябва да консумирате тези ядки в умерени количества.
- Бадеми: тези ядки са богати на протеини, калций, фибри и омега-3 мастни киселини, което ги прави чудесен източник на енергия. Освен това те спомагат контролирането на нивото на кръвната захар и активират метаболизма.
- Овесени ядки: овесените ядки съдържат голямо количество фибри и протеини спомагащи понижаването нивото на холестерола. Известни са със способността си да пречистват кръвта, заради съдържанието си на вещества „улавящи“ мазнините и токсините, улеснявайки изхвърлянето им от организма.
- Сьомга: тази риба съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини и протеини, спомагащи образуването на добрия холестерол (HDL) засилващ метаболизма и спомагащ на организма да стопи излишните мазнини в областта на корема.
- Зехтин: зехтинът е богат на ненаситени мастни киселини, които са изключително полезни за здравето. Освен това спомага за усвояването от организма на хранителните вещества, както и за намаляване нивото на холестерола.
Храни спомагащи изгарянето на натрупаните мазнини по бедрата
Подобна на случващото се с мазнините в областта на корема, има определени храни спомагащи изгарянето на мастните депа по бедрата. Такива храни са:
- Пълнозърнени култури: кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнен хляб и паста, пуканки.
- Бобови култури: част от най-полезните сред тях са грахът, бобът и лещата.
- Протеини: примери за полезни протеини са тези от пилешкото месо без кожа, яйцата, нискомаслените млечни продукти, бялата риба, тофуто.
- Фибри: някои от полезните за целта храни, богати на фибри, са ябълките, картофите, ягодите и броколите.
Не пропускайте да прочетете и: Здравословни рецепти с цвекло
Подобрете начина си на хранене като включите всички тези храни в менюто си, което трябва винаги да бъде балансирано, за да изгорите натрупаните мазнини в определени части на тялото си. Редовната физическа активност също е важен фактор за постигането на целта.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Champagne CM, Broyles ST, Moran LD, et al. Dietary intakes associated with successful weight loss and maintenance during the Weight Loss Maintenance trial. J Am Diet Assoc. 2011;111(12):1826–1835. doi:10.1016/j.jada.2011.09.014
- Roby, F. B. (1962). Effect of exercise on regional subcutaneous fat accumulations. Research Quarterly of the American Association for Health, Physical Education and Recreation. https://doi.org/10.1080/10671188.1962.10613202
- Aguilar-Salinas, C. A. (2007). Mesa redonda XXV. Adiposidad abdominal como factor de riesgo para enfermedades crónicas. Salud pública de México, 49, 311-316.
- Bouza, A., Bellido, D., Rodríguez, B., Pita, S., & Carreira, J. (2008). Estimacíon de la grasa abdominal visceral y subcutánea en pacientes obesos a través de ecuaciones de regressíon antropométricas. Rev Esp Obes, 6(3), 153-62.
- Pérez Miguelsanz, M., Cabrera Parra, W., Varela Moreiras, G., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal: Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutrición Hospitalaria, 25(2), 207-223.
- Blaak, E. (2001). Gender differences in fat metabolism. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/00075197-200111000-00006