Хранене за увеличаване на плодовитостта: какво е добре да знаете?

Възможно ли е плодовитостта да бъде повишена чрез подобряване на храненето? Научете тук.
Хранене за увеличаване на плодовитостта: какво е добре да знаете?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 01 юни, 2023

Храненето за увеличаване на плодовитостта е важна тема през годините. Известно е, че лошите хранителни навици, ниската консумация на определени хранителни вещества и поглъщането на токсини могат да повлияят на репродуктивния капацитет на хората.

Въпреки това, тези, за които темата “зачеване” е вълнуваща – както жените, така и мъжете – трябва да променят диетата си, надлежно посъветвани от специалист. Все пак има някои общи препоръки, които всеки може да приложи. В следващата статия ще разгледаме примери за хранене за повишаване на плодовитостта.

Какво представлява безплодието?

Световната здравна организация определя безплодието като заболяване на репродуктивната система. То може да бъде мъжко или женско, което води до невъзможност за зачеване.

Има две степени на безплодие. Първичното безплодие е, когато не може да се постигне бременност, докато вторичното безплодие е невъзможността да се постигне бременност след предишно зачеване.

Може да има много причини, както от мъжка, така и от женска страна. Известно е, че факторите на околната среда и начина на живот оказват влияние върху този проблем. Сред тях храненето играе ключова роля. Чести причини са състояния като наднормено тегло, затлъстяване или поднормено тегло.

Друга страхотна статия по същата тема: Бинди Ъруин говори за живота си с ендометриоза

Защо храненето влияе върху плодовитостта?

Физическите фактори, които обикновено определят плодовитостта, са следните:

Изследване, публикувано в списание Hospital Nutrition, заключава, че прекомерният прием на наситени мазнини, транс-мастни киселини и животински протеини може да бъде пагубен за плодовитостта. Обратното, редовният прием на сложни въглехидрати, фибри, мононенаситени мазнини и омега-3 мастни киселини може да бъде полезен.

Що се отнася до обилния прием на мазнини и появата на мастна тъкан, която причинява затлъстяване, това може да бъде причинено от хормонален дисбаланс. По-специално, при жените лептинът се повишава и концентрациите на тестостерон се повишават, което намалява прогестерона.

Обратното се случва при мъжете. Прогестеронът се повишава, а тестостеронът намалява, и двата хормона са свързани с плодовитостта. От своя страна възниква допълнителен проблем – инсулиновата резистентност.

Когато глюкозата не може да влезе в клетките, панкреасът отделя повече инсулин. В резултат на това има спад в производството на яйцеклетки и качеството им намалява. При мъжете качеството на сперматозоидите намалява.

Хранене за повишаване на плодовитостта.
Консумацията на храни, които са източник на омега-3, антиоксиданти и микронутриенти, има положителен ефект върху репродуктивното здраве.

Ролята на микро и макроелементите

Недохранването също може да доведе до безплодие. Това е така, защото ниското тегло причинява проблеми по време на процеса на овулация, според изследване, публикувано в Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.

Недостигът на микроелементи и макроелементи, както и диета с ниско съдържание на антиоксиданти, могат да бъдат влиятелен фактор за безплодие. В тази връзка, проучване при животни установи, че диета с високо съдържание на мазнини, прилагана в продължение на 9 седмици, намалява подвижността на сперматозоидите.

Всъщност техният репродуктивен капацитет бива компрометиран, защото показват повишена фрагментация на ДНК. Резултатите показват и повишено наличие на свободни радикали.

Поради тази причина изследователите заключават, че лошата диета води до оксидативен стрес и увреждане на ДНК. Необходими са обаче повече изследвания при хора.

Какъв тип диета насърчава плодовитостта?

Консумацията на въглехидрати, заместването на животинските протеини с растителни протеини и консумацията на мононенаситени мазнини са полезни за репродуктивното здраве. По същия начин консумацията на витамини като фолиева киселина, B12, D, C, E и A благоприятства плодовитостта.

Що се отнася до въглехидратите, очевидно е, че въглехидратите с нисък гликемичен индекс са най-ефективни за тази цел. Междувременно изследванията показват, че растителните протеини намаляват риска от проблеми, свързани с овулацията.

Установено е също , че мъжете с по-висока серумна концентрация на омега-3 имат по-добро качество на спермата. Добавянето на омега-3 може да намали и нивата на тестостерон и да подобри инсулиновата резистентност при жени със синдром на поликистозни яйчници.

Основни микроелементи

Що се отнася до витамините, известно е, че фолиевата киселина може да помогне за предотвратяване на проблеми по време на бременност, но също така има доказателства, че тя допринася за количеството и качеството на спермата. Същото важи и за витамин B12, както показват някои изследвания.

В случая на витамин А проучванията показват следните ползи:

  • Подпомага синтеза на полови хормони
  • Участва в образуването на сперматозоиди
  • Предпазва яйцеклетката и спермата от окислително увреждане
  • Улеснява имплантирането на оплодената яйцеклетка

Изследванията показват, че витамин D благоприятства синтеза на репродуктивния хормон антимюлер, който се използва за измерване на женската плодовитост, тъй като се намесва в яйчниковия резерв. При мъжете, когато има дефицит, той се свързва с нисък тестостерон.

В крайна сметка витамините C и E помагат в борбата с окисляването както на спермата, така и на яйцеклетките, според проучвания.

Какво да имате предвид при храненето, за да увеличите плодовитостта?

Както става ясно от проучване в Frontiers in Public Health, диетичният прием и репродуктивното здраве са тясно свързани. Поради това трябва да се приложат на практика следните препоръки:

  • Увеличете консумацията на хранителни източници на антиоксиданти, като жълти, червени и лилави плодове и зеленчуци. Препоръчват се поне 5 порции на ден или 400 грама.
  • Подсилете приема на витамин Е и фолиева киселина с ядки. Една шепа или 30 грама на ден са достатъчни.
  • Увеличете приема на растителни протеини. Включете около 3 или 4 седмични порции бобови растения като соя, боб, леща и нахут. Всяка порция трябва да съдържа между 60 до 80 грама (около 3 унции) от продукта в сурово състояние.
  • Консумирайте въглехидрати с нисък гликемичен индекс, като бобови растения и пълнозърнести храни.
  • Яжте 2 или 3 порции риба като сьомга, скумрия, сардини и риба тон, които съдържат омега 3. Всяка порция трябва да бъде около 230 грама (9 унции).
  • Консумирайте добавки с фолиева киселина, наблюдавани от специалист.
  • Яжте пъстърва, телешки черен дроб и яйца, особено жълтък, които са източници на витамин D.
  • Подсилване с добавки с витамин С, витамин Е и витамин А, според показанията на специалистите.

По същия начин се препоръчва да се намали консумацията на трансмазнини, наситени мастни киселини и животински протеини. Разбира се, винаги под наблюдението на медицински специалист.

Жена със салата
Растителните протеини, както и въглехидратите с нисък гликемичен индекс, се свързват с по-голяма плодовитост.

Възможно е да се увеличи плодовитостта чрез хранене

За проблемите с плодовитостта има множество причини, които трябва да бъдат оценени от лекар. Въпреки това е доказано, че храненето играе роля за добро или лошо в това състояние.

Затова е препоръчително да се консултирате с диетолог и да приложите диета, която благоприятства хормоналния баланс и други фактори, свързани с репродуктивното здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction 2010;140(3):347-64.
  • Santiago Brugo-Olmedo, M.D.*, Claudio Chillik, M.D., Susana Kopelman, M.D. Definición y causas de la infertilidad. Rev Colomb Obstet Ginecol vol.54 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2003
  • Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Protein intake and ovulatory infertility. Am J Obstet Gynecol 2008;198(2):210.e1-210.e7
  • Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. doi: 10.3389/fpubh.2018.00211. PMID: 30109221; PMCID: PMC6079277.
  • Delimaris I, Piperakis S. The importance of nutritional factors on human male fertility: A toxicological approach. Journal of Translational Toxicology 2014;1:52-9.
  • Mendiola J, Torres-Cantero AM, Vioque J, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, et al. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 2010;93(4):1128-33.
  • Najafipour R, Moghbelinejad S, Aleyasin A, Jalilvand A. Effect of B9 and B12 vitamin intake on semen parameters and fertility of men with MTHFR polymorphisms. Andrology 2017;5(4):704-10.
  •  Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013;12(10):976-89.
  • Bakos HW, Mitchell M, Setchell BP, Lane M. The effect of paternal diet-induced obesity on sperm function and fertilization in a mouse model. Inter J Androl 2011;34(5):402-10ieta-y-fertilidad/
  • Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Kaźmierczak, Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 6, November 2021, Pages 2372–2386, https://doi.org/10.1093/advances/nmab068

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.