Всичко, което трябва да знаете за сиренето Фета

Чували ли сте за сиренето Фета? Този гръцки млечен продукт е изключително полезен за консумиращите го. Научете повече за полезните му качества и как да го хапвате в тази статия!
Всичко, което трябва да знаете за сиренето Фета
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сиренето Фета е млечен продукт от Гърция, който постепенно превзе и останалите страни благодарение на вкуса и разнообразните си качества. Продава се в саламура, като това значително удължава срока му на годност.

Този продукт се произвежда от овче мляко, въпреки че могат да бъдат открити и разновидности на сиренето с основна съставка магарешко мляко. Притежава лек кисел вкус и голям процент мазнини, водещи до голямо съдържание и на калории. Обикновено се предлага в дървени кутии или в метални консерви или алуминиеви съдове, запазващи вкуса, аромата и консистенцията му.

Хранителните качества на сиренето Фета

Също като останалите млечни продукти, сиренето Фета се отличава със съдържанието си на протеини според съвременната научна литература. Това са хранителни вещества с висока биологична стойност, съдържащи всички основни аминокиселини. Освен това се усвояват много добре от храносмилателната система.

Протеините са изключително важни за предпазване от болести и проблеми свързани със стареенето и дегенерацията на мускулни тъкани. Ревю публикувано в списанието Nutrients показва, че консумацията на протеини спомага забавянето и предотвратява разрушаването на тъканите и загубата на функционалността им.

Бихме искали да подчертаем, че сиренето Фета съдържа голямо количество наситени мастни киселини. До скоро това би могло да бъде считано за нещо вредно. Но в последните години науката промени позицията си по темата.

Наситените мазнини вече не се считат за вредни. Днес учените признават ползите им, тъй като има значителни доказателства потвърждаващи, че тези мастни киселини спомагат понижаването на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и вероятността от развитие на други комплексни заболявания.

Сирене Фета

Сиренето Фета произхожда от Гърция и представлява млечен продукт с високо съдържание на протеини.

Микрохранителните вещества в сиренето Фета

Съдържанието на макрохранителни вещества в сиренето Фета е важно, но не трябва да пренебрегваме и минералите и витамините в състава му, които са полезни за здравето. Пример за това е калцият.

Учените са доказали, че консумацията на млечни продукти спомага понижаването на риска от остеопороза, заради съдържанието си на калций. Сиренето Фета не прави изключение от това.

Освен това този продукт е богат на значително количество витамин D. Това вещество е основен фактор за поддържане на доброто здравословно състояние, както и за предпазване от комплексни, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. Някои видове рак са с по-добра прогноза, ако в организма има достатъчно количество витамин D. Освен всичко казано, този витамин може да спомогне защитата на организма срещу рак на кожата.

Парадоксално, но голяма част от населението изпитва недостиг на това вещество. За да си осигурите ежедневен прием, добра идея е да консумирате млечни продукти (като сиренето Фета), лефер и яйца. Експертите препоръчват да се излагате често на слънце, като спазвате правилата за безопасност, за да стимулирате синтеза му от организма.

Препоръчваме ви да прочетете и: Авитаминозата: липса на витамини

Рецепти със сирене Фета

В следващите редове ще ви дадем две лесни рецепти със сирене Фета, за да може да включите този вкусен продукт в менюто си.

На фурна

Сиренето Фета може да бъде приготвено на фурна, подобна на италианското сирене Проволоне. С простичка комбинация от подправки като риган, мащерка и черен пипер, малко зехтин за дресинг – ще си приготвите фантастично ястие!

Трябва да сложите сиренето във фурната за 8 минути при температура от 200 градуса с включени горен и долен реотан. Когато извадите продукта от фурната ви съветваме отново да го подправите с малко зехтин

Салата

Салатите са чудесен начин за хапване на сирене Фета. Просто нарежете сиренето на малки кубчета и го добавете към любимата си комбинация от съставки за салата.

Подправете салатата с оцет и зехтин за неподражаем вкус. Ако искате да увеличите съдържанието на протеини в салатата, добавете и малко риба тон от консерва.

Салата със сирене Фета

Сиренето Фета в салатите им придава различна текстура, контрастираща с останалите зеленчукови съставки.

Полезните качества на сиренето Фета

Както видяхте сиренето Фета е изключително полезен млечен продукт за здравето ни, когато бъде консумиран редовно. Съдържанието му на протеини, мазнини и микрохранителни вещества го превръща в продукт, който може да задоволи ежедневните ни потребности и да ни помогне да се предпазим от различни заболявания.

Това е изключително интересен продукт и може да бъде приготвен по различни начини. От една страна можете да го превърнете в основна съставка. А от друга можете да го използвате да придаване на киселинност и контраст като допълнение към други ястия.

Какъвто и да е случаят, уверете се, че този млечен продукт ще присъства в менюто ви оттук нататък. Няма да съжалявате!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tessier AJ., Chevalier S., An update on protein, leucine, omega 3 fatty acids, and vitamin D in the prevention and treatment of sarcopenia and fucntional decline. Nutrients, 2018.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance os systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Thorning TK., Raben A., Tholstrup T., Soedamah Muthu SS., et al., Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016.
  • Anagnostopoulos AK., Tsangaris G., Feta cheese proteins: manifesting the identity of Greece’s national treasure. Data Brief, 2018. 19: 2037-2040.
  • Gilaberte, Y., et al. “La vitamina D: evidencias y controversias.” Actas dermo-sifiliográficas 102.8 (2011): 572-588.
  • Álvarez, A. Alonso, V. Martínez Suárez, and J. Dalmau Serra. “Profilaxis con vitamina D.” Acta Pediátrica Española 69.3 (2011).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.