Чери доматите: хранителни вещества, ползи и приложение
Чери доматите са известни още като “черита” или “коктейлни домати”. Подобно на други разновидности на този зеленчук, често се използват в голямо разнообразие от рецепти. Характеризират се с по-сладък и по-малко кисел вкус от традиционния. Оттук и широкото им използване.
Освен всичко друго, това е декоративна съставка за ястия, тъй като освен червените, има и други цветове. Именно поради своите пигменти, този зеленчук се откроява и като обилен източник на антиоксиданти. Искате ли да научите повече за свойствата му? По-долу ще се спрем на темата подробно.
Характеристика и произход на чери доматите
Чери доматът (Lycopersicum pimpinellifolium ) е разновидност на класическия домат, който получава това име поради приликата си с черешата. Други имена, с които е известен са “коктейлен домат”, “грозде” или “чери”.
Това е ягодообразен плод, чиито цветове варират от червено до зелено, през оранжево, жълто, синьо или черно. Те са с диаметър между един и три сантиметра и тежат от 10 до 15 грама.
Формата му е кръгла или овална, в зависимост от сорта. И въпреки че е твърд отвън, той е много сочен отвътре. Освен всичко друго, вкусът му е предимно сладък с лека киселинна нотка. Някои добре познати сортове са както следва:
- Чери круша
- Жълто чери
- Мини чери
- Кръгло чери
- Кумато
- Зебра
- Висящ домат
Прочетете и: Доматите и отслабването: Каква е връзката?
Произход
Чери доматът се счита за вероятен предшественик на традиционния домат. За първи път е открит в района на Андите. Въпреки че е бил в Перу, където е бил култивиран за първи път, други смятат, че датира от Мексико на ацтеките. Еквадорската и чилийската кухня също го използват като част от своите традиции.
С испанското завоевание той е пренесен на европейския пазар. Първоначално е бил използван като декоративно растение, но от 18 век нататък започва да се използва като източник на храна. В наши дни сортовете са подобрени, за да се променят по размер, вкус и устойчивост.
Хранителни стойности на чери доматите
Независимо от размера на чери домата, неговата хранителна стойност е толкова важна, колкото и тази на традиционния домат. Счита се за нискокалоричен плод с висока хидратираща сила, тъй като 100 грама или около 7 единици едва осигуряват 18 калории и повече от 90 грама вода.
Стойностите му на мазнини и протеини са много ниски, тъй като не достигат 0,5 грама. Въглехидратите му обаче са близо 4 грама на 100 грама. От тях 2,6 грама са прости захари като фруктоза, захароза и глюкоза.
Това позволява бързото им усвояване в червата, което ги прави източник на енергия. Останалите въглехидрати са от типа диетични фибри, като на 100 грама чери домат се падат 1,2 грама.
Сред витамините се открояват витамин С – с 26 милиграма на 100 грама – и витамин А – с 82 микрограма ретинол. Препоръчително е да ядете целия плод, за да се възползвате максимално от тези хранителни вещества.
Що се отнася до минералите, този домат е един от най-добрите източници на калий. Порция от 100 грама осигурява 296 милиграма.
Биоактивни съединения в чери доматите
Чери доматите рязко увеличиха популярността си на гурме пазарите поради наличието на биоактивни съединения в плодовете. Колкото по-тъмна е кожата на доматите, толкова по-високо е съдържанието на антоцианини, фенолни съединения и други антиоксиданти, които ги правят полезни за здравето.
Повечето от тези свойства са съсредоточени върху способността им да реагират на атаките на свободните радикали. Тези прооксидантни вещества причиняват много щети вътре в клетките.
Сред тези съединения са полифеноли като нарингенин, хлорогенова киселина, кверцетин и кемпферол. Други вещества са флавоноиди като катехин и антоцианини, които придават червени, сини и лилави нюанси на плодовете.
Освен това каротеноидите в този домат, като ликопен, имат антиоксидантен ефект. Те стимулират имунната система и имат антитуморна активност.
Не пропускайте и: Как да отглеждаме домати у дома
Ползи от чери доматите
Ползите от чери доматите се свързват с наличието на биоактивни съединения и тяхната изобилна концентрация на хранителни вещества. Най-интересните са споменати по-долу.
Подпомагат доброто зрение
Наличието на каротеноиди в пулпа, активното действие на провитамин А, помага за подобряване на зрението и предотвратяване на някои зрителни заболявания. Например, те намаляват риска от нощна слепота и очна дегенерация.
Борят се с клетъчното окисление
Фенолните съединения в чери доматите помагат за неутрализиране на свободните радикали, произведени от реактивния кислород в тялото. Освен всичко друго, фенолите осигуряват следните свойства:
- Противовъзпалително
- Хепатопротективно
- Кардиопротективно
- Хипогликемично
- Антимикробно
Предвид тези свойства, консумацията им има положителна връзка с превенцията и намаляването на щетите, причинени от дегенеративни заболявания.
Може да бъдат част от диети за отслабване
Високото съдържание на вода и ниско съдържание на мазнини правят чери доматите предпочитана съставка в диети за отслабване. Порция от 100 грама осигурява малко калории в редица ястия, от които могат да бъдат част.
Помагат за предотвратяване на преждевременно стареене
Оксидативният стрес причинява увреждане на клетъчните мембрани и е в състояние да ускори развитието на стареенето. Ликопенът е в състояние да спре тези процеси благодарение на своята антиоксидантна активност.
Освен това предпазва кожата от увреждане на ултравиолетовите лъчи. Препоръчително е чери доматите да се нарежат и сварят със зехтин, за да се усвои най-добре ликопенът.
Чери доматите – източник на калий и витамин С
Витамин С в чери доматите се използва максимално, когато се консумират пресни. Това хранително вещество улеснява усвояването на желязото, засилва имунната система и увеличава синтеза на колаген, наред с други функции.
От друга страна, високите им стойности на калий ги правят идеална съставка за поддържане на баланса вътре и извън клетките. Това вещество участва и в предаването на нервите и въглехидратния метаболизъм.
Употреба на чери домати
Обичайно е да се ядат чери домати в естествената им форма, като част от салати, сандвичи и закуски. Въпреки това може да се преработи и сготви – сосове или яхнии. Често е гурме съставка за паста и пици.
Този продукт има много лица. Може да се консумира като лека закуска, в тарти, конфитюри, пюрета и супи, наред с други рецепти. Като цяло може да се консумира топъл, студен, суров или преработен.
Поради своя вкус и многото приложения, чери доматите могат да бъдат включени в голямо разнообразие от ястияь.Какво не трябва да забравяме
Чери доматът съдържа хранителни вещества и ползи, толкова интересни, колкото и тези на класическия домат. Той е носител на широк спектър от антиоксиданти като ликопен, полифеноли, антоцианини и флавоноиди.
Най-добре е да ги ядете цели и пресни, за да се възползвате максимално от витамин С. Въпреки това, за да усвоите най-добре ликопена, се препоръчва да ги приготвяте със зехтин. Добър вариант са за овкусяване на ястия или за гарнитура. Придават леко сладък вкус, който ще ви хареса.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Tomate. Lycopersicom Esculentum mill. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/tomate_tcm30-102712.pdf
- Lin, Tao & Zhu, Guangtao & Zhang, Junhong & Xu, Xiangyang & Yu, Qinghui & Zheng, Zheng & Zhang, Zhonghua & Lun, Yaoyao & Li, Shuai & Wang, Xiaoxuan & Huang, Zejun & Junming, Li & Zhang, Chunzhi & Wang, Taotao & Zhang, Yuyang & Wang, Aoxue & Zhang, Yancong & Lin, Kui & Li, Chuanyou & Huang, Sanwen. (2014). Genomic analyses provide insights into the history of tomato breeding. Nature Genetics. 46. 10.1038/ng.3117. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/266934525_Genomic_analyses_provide_insights_into_the_history_of_tomato_breeding/citation/download
- Assunta Raiola, Maria Manuela Rigano, Roberta Calafiore, Luigi Frusciante, Amalia Barone. Enhancing the health-promoting effects of tomato fruit for biofortified food. Mediators Inflamm. 2014;2014:139873. doi: 10.1155/2014/139873. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24744504/
- von Lintig J. Provitamin A metabolism and functions in mammalian biology. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1234S-44S. doi: 10.3945/ajcn.112.034629. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053549; PMCID: PMC3471205.
- BAKIR, Sena & Kamiloglu, Senem & Tomas, Merve & Capanoglu, Esra. (2018). Tomato Polyphenolics: Putative Applications to Health and Disease. 10.1016/B978-0-12-813006-3.00009-X.
- Siddiqui, Mohammed & Lara, Isabel & Ilahy, Riadh & Imen, Tlili & Homa, Fozia & Prasad, Kamlesh & Deshi, Vinayak & Lenucci, Marcello & Hdider, Chafik. (2018). Dynamic Changes in Health‐Promoting Properties and Eating Quality During Off‐Vine Ripening of Tomatoes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 17. 1540-1560. 10.1111/1541-4337.12395.
- Reyna María Cruz Bojórquez, Javier González Gallego y Pilar Sánchez Collado. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutr Hosp. 2013;28(1):6-15. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/6302.pdf
- Castillo-Velarde Edwin Rolando. Vitamina C en la salud y en la enfermedad. Rev. Fac. Med. Hum. [Internet]. 2019 Oct [citado 2022 Ago 09] ; 19( 4 ): 95-100. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2308-05312019000400014&lng=es. http://dx.doi.org/10.25176/RFMH.v19i4.2351.
- MedlinePlus. Potasio en la dieta. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/potassium.html#:~:text=El%20potasio%20es%20un%20mineral,expulsar%20los%20desechos%20de%20estas.