Антиоксидантен, противораков домашен доматен сос
Знаете ли, че нещо толкова простичко като доматен сос може да притежава антиоксидантно и противораково действие?
В тази статия ще ви разкажем как да си приготвите вкусен, пълен с активни съставки доматен сос. А този лечебен еликсир можете да добавите към безброй любими рецепти.
Така ще се възползвате от невероятното лечебно действие на всяка една от съставките му.
Антиоксидантен и противораков доматен сос?
Описанието на този вкусен сос звучи невероятно: притежава антиоксидантно и противораково действие. Вярвате или не, за приготвянето му са необходими само 4 съставки, които осигуряват лечебните му свойства.
Домати
Доматите са изключително известен по цял свят зеленчук. Но не всеки познава всичките им изключителни качества. Те се борят срещу стареенето и рака.Ликопенът в доматите ограничава развитието на раковите клетки и балансира защитата на организма.
Количеството на ликопена се увеличава значително в приготвения по този начин доматен сос.
Препоръчваме ви да си закупите органични домати за приготвянето на този доматен сос. Те не съдържат пестициди и други вредни химически вещества.
Чесън
Тази използвана от древността лечебна храна крие редица изненадващи ползи за здравето. Особено, ако чесъна е консумиран в сурово състояние. Освен това по невероятен начин подчертава вкуса на ястията.
Сред изключителните му качества откриваме следните:
- Подобрява кръвообращението и така спомага здравето на сърдечно-съдовата система.
- Чесънът детоксикира организма ви.
- Защитава ви срещу действието на свободните радикали.
- Чесънът укрепва имунната ви система.
- Предотвратява появата на невродегенеративни болести и рак.
В тази рецепта чесъна се подлага на лека термична обработка. Така се запазват ценните му качества. Същевременно ароматът му не е толкова силен, освен това леко обработен чесъна се усвоява по-лесно от храносмилателната система.
Червен пипер
Червените пиперки имат антиоксидантно и противораково действие, дължащо се отново на ликопена. Освен това те съдържат голямо количество витамин B-комплекс и витамин C.Този зеленчук предотвратява по невероятен начин появата на рак на простата.
Както и червените пиперки, лютият червен пипер също притежава противораково действие. Той има пикантно, пречистващо действие.
Куркума
Куркумата е една от най-впечатляващите подправки. Тя има противовъзпалително, аналгетично, антиоксидантно и противораково действие.
Тези й качества я правят безценен помощник в кухнята. Може да се добавя към всичките ви любими ястия (бульони, месни ястия, зеленчуци, паста, ориз и т.н.) и сладкиши (като бисквити, торти, пудинги, кремове и др.).
Освен това куркумата е натурален оцветител и е по-евтина от шафрана. Може да се използва настъргана или на прах.
Ако я комбинирате с черен пипер повишавате силата и усвояването на качествата й.
Нека да видим как се приготвя тази здравословна рецепта.
Домашен доматен сос
Съставки
- 6 узрели домата (по възможност органични)
- 1 червен пипер
- 4 скилидки чесън
- различни подправки според вкуса ви (куркума, черен пипер, лют червен пипер, др.)
- щипка морска сол
- щипка кафява захар
- 1 супена лъжица екстра върджин зехтин
Приготвяне
- Първо намачкайте чесъна.
- Нарежете червения пипер на малки парченца и го сотирайте в тиган за пържене.
- Измийте и обелете доматите.
- Смелете доматите в кухненска машинка за мелене или ги пасирайте. Можете да ги нарежете, ако искате в соса ви да има по-големи парченца домати.
- Изсипете сотирания червен пипер и доматите в голяма тенджера. Поставете съда на слаб огън.
- Добавете подправките, морската сол и кафявата захар.
- Оставете сместа да покъкри 45 минути.
- Преди да свалите тенджерата от огъня добавете намачкания чесън.
- Можете да пасирате соса, ако не искате да има по-големи парчета пипер или да го оставите така.
- Опитайте соса на вкус. Ако има нужда, добавете още малко морска сол.
- Ако искате да направите соса според предпочитанията си, можете да добавите други зеленчуци (лук, зелен пипер, тиквички, патладжан и др.) и подправки и ароматни билки (риган, дафинов лист, босилек, кимион, къри и т.н.)
- Накрая оставете соса да изстине и можете да му се насладите като добавка към редица ястия. Като ориз, паста, зеленчуци, плънки.
Начин на съхранение
- За съхранението на соса използвайте херметически затварящи се стъклени бурканчета.
- А можете да го съхранявате и в хладилник в продължение на една седмица.
- А ако решите да приготвите повече сос, отколкото ви е необходим, можете да го съхранявате във фризер в продължение на месеци.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Burton-Freeman, B., & Reimers, K. (2011). Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827610387488
- Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
- Arimboor, R., Natarajan, R. B., Menon, K. R., Chandrasekhar, L. P., & Moorkoth, V. (2015). Red pepper (Capsicum annuum) carotenoids as a source of natural food colors: analysis and stability—a review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1260-7
- Bengmark, S., Mesa, M. D., & Gil Hernández, A. (2009). Plant-derived health – The effects of turmeric and curcuminoids. Nutricion Hospitalaria.