Знаете ли, че нещо толкова простичко като доматения сок притежава антиоксидантно и противораково действие? Точно така: можете да осигурите на организма си така необходимата му енергия и да го предпазите от коварния рак с тази страхотна рецепта.
Знаете ли, че нещо толкова простичко като доматен сос може да притежава антиоксидантно и противораково действие?
В тази статия ще ви разкажем как да си приготвите вкусен, пълен с активни съставки доматен сос. А този лечебен еликсир можете да добавите към безброй любими рецепти.
Така ще се възползвате от невероятното лечебно действие на всяка една от съставките му.
Антиоксидантен и противораков доматен сос?
Описанието на този вкусен сос звучи невероятно: притежава антиоксидантно и противораково действие. Вярвате или не, за приготвянето му са необходими само 4 съставки, които осигуряват лечебните му свойства.
Домати
Доматите са изключително известен по цял свят зеленчук. Но не всеки познава всичките им изключителни качества. Те се борят срещу стареенето и рака.
Ликопенът в доматите ограничава развитието на раковите клетки и балансира защитата на организма.
Количеството на ликопена се увеличава значително в приготвения по този начин доматен сос.
Препоръчваме ви да си закупите органични домати за приготвянето на този доматен сос. Те не съдържат пестициди и други вредни химически вещества.
Тази използвана от древността лечебна храна крие редица изненадващи ползи за здравето. Особено, ако чесъна е консумиран в сурово състояние. Освен това по невероятен начин подчертава вкуса на ястията.
Сред изключителните му качества откриваме следните:
Подобрява кръвообращението и така спомага здравето на сърдечно-съдовата система.
Чесънът детоксикира организма ви.
Защитава ви срещу действието на свободните радикали.
В тази рецепта чесъна се подлага на лека термична обработка. Така се запазват ценните му качества. Същевременно ароматът му не е толкова силен, освен това леко обработен чесъна се усвоява по-лесно от храносмилателната система.
Червен пипер
Червените пиперки имат антиоксидантно и противораково действие, дължащо се отново на ликопена. Освен това те съдържат голямо количество витамин B-комплекс и витамин C.
Този зеленчук предотвратява по невероятен начин появата на рак на простата.
Както и червените пиперки, лютият червен пипер също притежава противораково действие. Той има пикантно, пречистващо действие.
Куркума
Куркумата е една от най-впечатляващите подправки. Тя има противовъзпалително, аналгетично, антиоксидантно и противораково действие.
Тези й качества я правят безценен помощник в кухнята. Може да се добавя към всичките ви любими ястия (бульони, месни ястия, зеленчуци, паста, ориз и т.н.) и сладкиши (като бисквити, торти, пудинги, кремове и др.).
Освен това куркумата е натурален оцветител и е по-евтина от шафрана. Може да се използва настъргана или на прах.
Ако я комбинирате с черен пипер повишавате силата и усвояването на качествата й.
Нека да видим как се приготвя тази здравословна рецепта.
Нарежете червения пипер на малки парченца и го сотирайте в тиган за пържене.
Измийте и обелете доматите.
Смелете доматите в кухненска машинка за мелене или ги пасирайте. Можете да ги нарежете, ако искате в соса ви да има по-големи парченца домати.
Изсипете сотирания червен пипер и доматите в голяма тенджера. Поставете съда на слаб огън.
Добавете подправките, морската сол и кафявата захар.
Оставете сместа да покъкри 45 минути.
Преди да свалите тенджерата от огъня добавете намачкания чесън.
Можете да пасирате соса, ако не искате да има по-големи парчета пипер или да го оставите така.
Опитайте соса на вкус. Ако има нужда, добавете още малко морска сол.
Ако искате да направите соса според предпочитанията си, можете да добавите други зеленчуци (лук, зелен пипер, тиквички, патладжан и др.) и подправки и ароматни билки (риган, дафинов лист, босилек, кимион, къри и т.н.)
Накрая оставете соса да изстине и можете да му се насладите като добавка към редица ястия. Като ориз, паста, зеленчуци, плънки.
Начин на съхранение
За съхранението на соса използвайте херметически затварящи се стъклени бурканчета.
А можете да го съхранявате и в хладилник в продължение на една седмица.
А ако решите да приготвите повече сос, отколкото ви е необходим, можете да го съхранявате във фризер в продължение на месеци.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Burton-Freeman, B., & Reimers, K. (2011). Tomato Consumption and Health: Emerging Benefits. American Journal of Lifestyle Medicine. https://doi.org/10.1177/1559827610387488
Arimboor, R., Natarajan, R. B., Menon, K. R., Chandrasekhar, L. P., & Moorkoth, V. (2015). Red pepper (Capsicum annuum) carotenoids as a source of natural food colors: analysis and stability—a review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-014-1260-7
Bengmark, S., Mesa, M. D., & Gil Hernández, A. (2009). Plant-derived health – The effects of turmeric and curcuminoids. Nutricion Hospitalaria.
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
БременностМога ли да приемам сода за хляб по време на бременност?
ЛекарстваЕкспериментално лекарство за колоректален рак постига ремисия при всички изследвани пациенти
БолестиКиста на Бартолин: Симптоми, причини и как да се лекува