Алтернативи на суроватката и техните свойства

Научете повече за суроватката и нейните алтернативи от следващите редове.
Алтернативи на суроватката и техните свойства
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не винаги можете да намерите мътеница и когато не го направите, можете да използвате суроватка или алтернативи на суроватката, за да я направите. Днес бихме искали да ви покажем някои заместители на суроватката. Ще обсъдим и техните ползи и свойства.

Суроватката е леко кисело мляко. Тази киселинност идва от млечните киселини, присъстващи в нея, тъй като суроватъчните протеини са леко преварени.

Преди десетилетия, когато маслото се е правело на ръка, в края на този процес е оставала течност. Тази течност се нарича „суроватка“ и съдържа по-малко мазнини от обикновеното масло. И така, суроватката има много по-ниско съдържание на мазнини от маслото или заквасената сметана. Днес производителите на суроватка добавят млечнокисели бактерии към обезмасленото или нискомасленото мляко, за да го получат.

Хранителна стойност

 • В своя основно воден състав суроватката съдържа най-важните водоразтворими минерали и витамини. Също така, това е чудесен източник на витамини от група В (B1, B6 и B12), които са от съществено значение за правилното развитие и функциониране на тялото.
 • Суроватката също е богата на витамини С и D, които служат за укрепване на имунната ви система. Това е нещо, което трябва да имате предвид през сезона на настинка и грип.
 • Друго важно свойство на суроватката е, че тя има висока концентрация на минерали като калций, фосфор, калий, натрий, манган и магнезий , които са от съществено значение за правилното функциониране на нашето тяло.
 • И накрая, имайте предвид, че тя има доста нисък калориен индекс, така че консумацията й се препоръчва за тези с висок холестерол  , които биха искали да спомогнат лечението на сърдечно-съдови заболявания като хипертония.
 • По същия начин лекарите препоръчват консумацията на суроватка на тези, които трябва да отслабнат, тъй като това е хипокалоричен продукт.

Основните свойства на суроватката

суроватка

Както можете да си представите, основните хранителни вещества на суроватката могат да ви помогнат да сте здрави. Това е нещо, което по-късно ще се превърне в серия от предимства, които трябва да вземете под внимание:

 • Тя е изключително ценна за нашата микробиота, тъй като действа като мощен пребиотик в червата ниЗатова е много полезна при лечението на състояния като диария и запек.
 • Суроватката е чудесна добавка за спортисти, тъй като насърчава по-добрия синтез на въглехидрати, които по-късно се превръщат в енергия.
 • Освен това работи като естествен пречистващ продукт. Това е така, защото има високо съдържание на аминокиселини, като глутамин. Освен това помага за регенериране на загубената чернодробна тъкан.

Пет алтернативи на суроватката

Пълномаслено или нискомаслено мляко: още за суроватката

Колкото и прекрасна да е суроватката, често е трудно да я намерим в тези дни. Следните алтернативи обаче имат някои подобни предимства:

 1. Направете си суроватката с крем тартар. Смесете 1 3/4 чаена лъжичка крем тартар с чаша мляко и оставете да престои на стайна температура в продължение на 5-10 минути, докато е готова. След това го прецедете и ще бъде готов за употреба.
 2. Използвайте лимонов сок. Смесете супена лъжица лимонов сок с чаша обезмаслено мляко. Оставете сместа да престои на стайна температура за около 5-10 минути. Ще има вид на  много течно кисело мляко. Прецедете го и го използвайте.
 3. Направете я с кисело мляко. Смесете две супени лъжици мляко с достатъчно натурално кисело мляко, за да напълните чаша. Разбъркайте го и го използвайте.
 4. Използвайте заквасена сметана. Лесно можете да направите бърз суроватъчен заместител, като разредите заквасена сметана с малко мляко. След това, разбъркайте, за да смесите съставките и сместа е готова за използване.
 5. Използвайте бял или ябълков оцет. Добавете супена лъжица бял или ябълков оцет към чаша полуобезмаслено или обезмаслено мляко. Оставете сместа да престои на стайна температура в продължение на 5-10 минути (трябва да изглежда изварена). Разбъркайте  и използвайте.

Вече знаете за многобройните предимства на суроватката и нейните алтернативи. Опитайте се да ги включвате редовно в диетата си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Karakoyun I., Duman C., Demet Arslan F., Baysoy A., et al., Vitramin B12 and folic acid associated megaloblastic anemia: could it mislead the diagnosis of breast cancer? Int J Vitam Nutr Res, 2019. 89 (5-6): 255-260.
 • Poveda E., Suerto lácteo, generalidades y potencial uso como fuente de calcio de alta biodisponibilidad. Rev Chil Nutr, 2013.
 • Skryplonek K., Dmytrow I., Mituniewicz Malek A., Probiotic fermented beverages based on acid whey. J Dairy Sci, 2019. 102 (9): 7773-7780.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.