6 научно доказани здравословни ползи от папаята

Папаята е екзотичен плод, съдържащ много хранителни вещества и антиоксиданти. Ще ви разкажем за някои научно доказани здравословни ползи от папаята в тази статия.
6 научно доказани здравословни ползи от папаята
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Папаята е много полезен плод и има безброй здравословни ползи. Проучванията са показали ефектите от нейните хранителни вещества и антиоксиданти при процеси като рак, възпаление и остаряване. В тази статия ще ви разкажем за шестте най-добри здравословни ползи от папаята според проучванията.

Здравословни ползи от папаята: общи свойства

Здравословни ползи от папаята: усмихнато момиче държи две парчета от папая

Витамин C е едно от най-важните вещества, съдържащи се в папаята. Освен това, тези плодове осигуряват удивителните 144% от препоръчителната дневна стойност на прием на витамин C . Този витамин е чудесен стимулант за имунната система, както и антиоксидант, преборващ свободните радикали.

Другите витамини, които съдържат, са витамин A (31% от препоръчителната стойност на ден), което е задължително за здравата кожа, лигавици и зрение. Освен това, е особено ефективно при преборването на макулната дегенерация.

Папаята осигурява 13% от препоръчителната дневна стойност фолиева киселина и добри нива на фибри и калий. Те са задължителни компоненти за клетките и тялото, които помагат за контролиране на сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Освен това, папаята съдържа 212 аминокиселини и няколко ензими, включително и папаин. Този ензим има антивъзпалителен ефект в стомаха, който подобрява храносмилането и стомашния дискомфорт.

Хранителните свойства и здравословни ползи от папаята

 • Една чаша папая съдържа само 55 калории.
 • Папаята съдържа витамини от група B (В1, В2 и В3), много витамин C, както и витамин A и витамин D.
 • Папаята също съдържа много фибри.
 • Освен това плодът е богат на минерали като натрий, калий, калций, магнезий, желязо и цинк.

6 здравословни ползи от папаята

1. Папаята помага за укрепване на имунната система

Здравословни ползи от папаята: смути от папая в две коктейлни чаши и парчета от папая

Папаята съдържа много голямо количество витамин C. Витамин C в храните подобрява функцията на имунната система, намалява стреса от окисление и понижава нивата на възпаление. Храните с високи стойности на витамин C се свързват с намален риск от рак.

Също така, някои проучвания показват, че ликопенът, съдържащ се в папаята, има антиканцерогенно действие. Всъщност, той може да спомогне предотвратяването на няколко вида рак и да забави развитието на туморите.

2. Папаята е могъщ природен антиоксидант

Оксидативното увреждане е рисков фактор за болести като рак, сърдечен инфаркт и стареене.

Но, папаята също е богата на различни антиоксидантни съставки. Тези природни съставки са в ролята на антиоксиданти. Освен това, те са добър източник на провитамин A.

3. Намалява възпалението

Възпалението е природен механизъм, който вашето тяло използва, за да ви защити от инфекции, причинени от бактерии, вируси или други патогени. Като цяло, всички храни, богати на антиоксиданти, имат антивъзпалителни свойства.

В допълнение, папаята може да помогне за намаляване на възпалението в тялото.

4. Намалява опасността от сърдечни заболявания

Някои проучвания показват, че ликопенът намалява оксидативното увреждане, тъй като преборва свободните радикали. Всъщност, това помага за намаляване на опасността от сърдечни заболявания.

Всъщност, витамин C, съдържащ се в папаята, има също и роля на антиоксидант. Следователно, папаята може да намали риска от развитие на сърдечни и хронични заболявания.

5. Папаята забавя признаците на стареене

Млада жена, с парченце папая

Стареенето е естествен процес, който се развива с течение на времето, но се влошава с оксидацията. Храни, богати на антиоксиданти като папаята, могат да забавят преждевременните признаци на стареене. Например, те могат да намалят бръчките и мазната кожа, като преборват оксидативното увреждане.

Също така, проучванията показват, че витамин C и ликопенът подобряват облика на кожата и намаляват преждевременните признаци на стареене. Използването на папая за кожата ви може да помогне за заздравяването на кожни наранявания и увреждания.

6. Подобрява храносмилането

Млада жена се държи за стомаха

Има научни доказателства, които показват, че папаята може да предотвратява проблемите с храносмилането. В едно проучване, което използва формула с папая, учените откриват, че лекува симптоми като подуване или газове заради съдържанието си на папаин.

Това е така защото папаинът, съдържащ се в папаята, помага за подобряване на храносмилането.

Нежелани ефекти

Въпреки всички свои предимства, не препоръчваме да ядете папая, в случай, че:

 • Имате чести проблеми с храносмилането.
 • Страдате от диария.
 • Ако се лекувате с диуретици.
 • Страдате от камъни в бъбреците.

Като цяло, консумацията на папая е чудесен и вкусен начин за преборване на болести като рак или сърдечен удар. Добавете този плод към вашата диета по какъвто начин желаете: свеж и естествен, в сок или смутита, или дори в салатите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
 • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.