5 сигнала за проблеми със здравето изпращани от подмишниците ви

Знаете ли, че подмишниците ви могат да са източник на ценна информация за цялостното ви здравословно състояние? Научете повече от тази статия!
5 сигнала за проблеми със здравето изпращани от подмишниците ви
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Подмишниците ви са част от тялото, за която обикновено полагате достатъчно грижи. Поради големия си брой потни жлези подмишниците могат да отделят неприятна миризма.

Освен това полагаме грижи и за отстраняването на нежеланото окосмяване в тази област.

Може би не знаете, че подмишниците могат да ви изпращат тревожни сигнали за състоянието на здравето ви, особено ако страдате от хормонален дисбаланс или заболявания, засягащи здравето на лимфната система.

Въпреки че често пренебрегваме много от сигналите, които ни изпращат, те може да ни показват, че нещо нередно се случва в организма ни.

В следващите редове ще споделим с вас 5 тревожни признака, които не трябва да пренебрегвате.

1. Неприятна миризма

Неприятната миризма се среща често при повечето хора. Едва ли има някой, който да не се е сблъсквал с нея.

Натрупването на потта по повърхността на кожата създава идеалната среда за развитието на гъбичките, което води до силна миризма на вкиснало.

Тя лесно изчезва след като си вземем душ и разбира се, ако използваме дезодорант или продукти против изпотяване всеки ден.

Но когато миризмата е много силна и постоянна, може би тялото ви се опитва да ви подскаже, че имате проблем с щитовидната жлеза или с хормоните.

Ако миризмата наподобява тази на изгнили плодове или лак за нокти може да става въпрос за кетоацидоза. Това е заболяване, при което способността на организма да преработва захарта, намалява.

Това означава, че трайната неприятна миризма  въпреки усилията ви да поддържате добра хигиена, може да е признак на диабет или предиабет.

2. Сърбеж

Често усещаме сърбеж в подмишниците, след като сме ги обръснали.

Обикновено сърбежът е признак на раздразнената кожа след бръснене. Или е резултат от реакция на кожата към определени химически вещества, съдържащи се в някои кремове или дезодоранти.

Но постоянният сърбеж, съпроводен от зачервяване на кожата и наличието на мъртви клетки, е признак за развитието на гъбички в тази част на тялото.

3. Болка в областта на подмишниците ви
болка в облстта на подмишниците ви

Болката в подмишниците ви може да се дължи на възпалени поради физическо натоварване мускули в горната част на тялото.

Среща се често при хората, които вдигат тежки предмети или тренират с тежести.

Този вид болка е временна и обикновено отшумява от само себе си.

  • Ако се превърне в постоянен проблем и се увеличи трябва да посетите лекар.
  • В някои случаи болката може да е признак за възпалени лимфни възли или лезии в тази област.

4. Обриви

Топлата, влажна среда, типична за подмишниците, повишава риска от появата на гъбични инфекции.

Тази комбинация спомага разпространението на гъбички, които могат да доведат до появата на обриви, съпроводени с други симптоми като сърбеж, зачервяване и малки пъпчици.

Тези реакции могат да се дължат и на алергии, силна горещина или претъркване на кожата.

5. Отоци и възпаление

Малките пъпчици в областта на подмишниците, наподобяващи акне, се появяват, когато фоликулите се запушат. И пречат на космите да излязат на повърхността.

Те могат да са доста болезнени и ако не се третират правилно – да се инфектират.

  • Вместо да ги изскубвате с пинцети е добре да ексфолирате кожата си, докато косъмчетата успеят да пораснат.

От друга страна появата на отоци или бучки, които лесно могат да бъдат напипани, е признак на възпалени лимфни възли.

В тази част на тялото има много лимфни възли,които не забелязвате, когато сте здрави. Но когато се възпалят, те са знак, че нещо не е наред със здравето ви.

Този симптом показва, че тялото ви се опитва да се пребори с болестта или инфекцията. И ако не бъде контролиран, може да се превърне в сериозен проблем.

Наличието на отоци или бучки в продължение на дни или седмици може да е признак на инфекции и дори на рак.

  • Уверете се, че редовно наблюдавате лимфните си възли  и се консултирайте с лекар при необходимост. Това е важно, за да разберете каква е причината за появата им и за колко сериозен проблем става въпрос.

Колко внимание обръщате на сигналите, които ви изпращат подмишниците ви? Сега, след като вече знаете, че те може да са свързани със сериозни проблеми със здравето, е добре да се консултирате с лекар още щом забележите нещо необичайно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
  • Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
  • Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
  • Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
  • De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.