5 натурални средства за стопяване на килограми

Търсите ли храни, които изгарят мазнини? Не се колебайте да опитате тези здравословни храни, като част от вашия план за отслабване.
5 натурални средства за стопяване на килограми

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

През последните години пазара е наситен от продукти, които „изгарят мазнини“. Счита се, че те са метод за стопяване на килограми. Някои от тях са естествени. Обаче, много от тях съдържат химически вещества, които не са изцяло доказани. Те могат да имат странични ефекти с течение на времето.

Въпреки това, милиони хора избират тях и мислят, че са добър начин за постигане на резултати без да се правят твърде много усилия.

Проблемът е, че не всеки организъм преработва тези вещества по един и същ начин. Всъщност, много хора усещат минимален ефект или почти не усещат никакъв ефект.

Това, което много хора не взимат предвид, е че има 100% натурални „начини за изгаряне на мазнини“, които допълват вашата диета и не предизвикват странични ефекти.

Има голямо разнообразие от природни съставки, които благодарение на свойствата си, допринасят за свалянето на килограми без да рискувате здравето си.

Кои са натуралните средства за стопяване на килограми?

За стопяване на килограми: снимка на дебело коремче

Естествените начини за стопяване на килограми включват храни, които съдържат важни съставки, полезни за метаболизма и лимфната система.

 • Те се препоръчват за „засилване“ на бавния метаболизъм и следователно увеличават изразходването на енергия.
 • Освен това, те са продукти, които потискат глада и намаляват усещането за глад, което ви кара да ядете, без да е необходимо.

Те имат висока енергийна стойност и ви помагат да се представите добре на спортни състезания или тренировки.

Истината за средствата за стопяване на килограми

Те се наричат „храни, изгарящи мазнините“, защото помагат за стимулиране на телесните функции, които улесняват свалянето на килограми.

Обаче, те не са продукт „чудо“ за отслабване, тъй като трябва да ги съчетаете с други здравословни навици.

 • Няма точно количество на килограмите, които можете да свалите. То зависи от вашия метаболизъм, както и от вашата диета и от режима ви за упражнения.
 • Те няма да имат ефект, ако диетата ви включва храни, богати на мазнини, захари и други храни, богати на калории и изкуствени добавки.

Натурални средства за стопяване на килограми, които можете да консумирате редовно

Това не означава, че вашата диета трябва да се състои само от храни за изгаряне на килограми. Обаче, можете да ги консумирате като добавка към вашата диета, за да получите най-добрите резултати, когато се опитвате да свалите килограми.

1. Артишок

За сваляне на килограми: артишок

Богат на диабетични фибри, антиоксидантни съставки, витамини и минерали, артишокът е един от ключовите натурални начини за изгаряне на килограми, чрез които да се отървете от излишните килограми.

 • Неговите съставки стимулират жлъчката, съставка важна за смилането на мазнините.
 • Освен това, те контролират високите нива на холестерол и триглицериди, липиди, които имат връзка със здравето на сърдечно-съдовата система.
 • В допълнение, те имат детоксикиращи свойства, които подпомагат отделянето на вредните вещества от организма.
 • Накрая, фибрите, които се съдържат, подобряват храносмилането и намаляват тревожността.

2. Мътеница

За сваляне на килограми: каничка и чаща с мътеница

Мътеницата е богата на висококачестени протеини и хранителни вещества, които подобряват горенето на мазнините и отслабването.

 • Нейните аминокиселини засилват мускулите и подобряват изразходването на енергия по време на упражнения.

В допълнение, се смята за храна, изгаряща мазнините, защото тялото трябва да използва повече енергия за да може да я преработи.

3. Зелен чай

За стопяване на килограми: зелен чай в каничка и в чаша

Зеленият чай е вашият най-добър приятел, ако се опитвате да свалите килограми. Той е малко калории, съдържа силни антиоксиданти и е отлично средство за добро храносмилане.

 • Първо, основните предимства са свързани с полифенола епигалокатехин галат (ЕГКГ) , който е добър за метаболизма и за здравето на черния дроб.

В допълнение, тази съставка подпомага процес, познат като термогенеза, който ускорява изгарянето на калориите.

4. Грейпфрут

За стопяване на килограми: грейпфрут, разрязан на две

Този вкусен цитрусов плод е идеален за стопяване на килограми, без строги или опасни диети.

 • Той е нискокалоричен и има диуретични и детоксикиращи свойства благодарение на високото съдържание на вода и антиоксиданти.
 • В допълнение, фибрите удължават чувството за ситост и допринасят за доброто храносмилане.

Освен това, подобрява контрола на кръвната захар, което подпомага изразходването на енергия.

5. Люти чушки

Червена люта чушка и червен пипер в стъклено бурканче

Лютата чушка е съставка, която се използва като подправка. Макар, че не трябва да я ядете твърде често, умерената консумация може да засили изгарянето на калории.

 • Основната активна съставка, капсаицин, има термогеничен ефект в тялото, който ускорява изгарянето на мазнини.
 • Помага за подобряване на кръвообращението и предпазва отделителните органи, които функционират за премахването на ненужните вещества.

Търсите здравословни начини за стопяване на килограми? Не се колебайте да опитате тези натурални съставки като част от вашия план за отслабване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
 • Methacanon, P., Krongsin, J., & Gamonpilas, C. (2014). Pomelo (Citrus maxima) pectin: Effects of extraction parameters andits properties. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2013.06.018
 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
 • Mahboubi, M. (2018). Cynara scolymus (artichoke) and its efficacy in management of obesity. Bulletin of Faculty of Pharmacy, Cairo University. https://doi.org/10.1016/j.bfopcu.2018.10.003
 • Baladia, Eduard, Basulto, Julio, Manera, María, Martínez, Rodrigo, & Calbet, David. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal: revisión sistemática y metaanálisis. Nutrición Hospitalaria, 29(3), 479-490. https://dx.doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118
 • Ludy MJ, Moore GE, Mattes RD (2012 ). The effects of capsaicin and capsiate on energy balance: critical review and meta-analyses of studies in humans. Chem Senses. 37(2):103-21. doi: 10.1093/chemse/bjr100

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.