30 богати на желязо храни срещу умора и главоболие
Ако някога сте били диагностицирани с анемия, знаете какво представляват обичайните симптоми при дефицит на желязо и как той се отразява върху начина на живот: силна умора, слабост, главоболие, раздразнителност, падане на косата… Тук ви представяме 30 храни, които са богати на желязо и се борят с тези неприятни състояния.
Лесно е да забравите, че желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород към всички органи, за да могат да функционират оптимално. Когато организмът не разполага с достатъчно желязо, започвате да усещате умора, която на първо време можете да подцените, но малко по малко тя оставя у вас усещането за изтощение и слабост.
Когато сърцето не получава достатъчно кислород, то започва да работи по-трудно. Така умората започва да се усеща още по-силно. Ако се грижите за това, тялото да получава достатъчно желязо всеки ден чрез приеманата храна, можете да избегнете анемията, която е често срещано състояние при жените.
Каним ви да се научите да консумирате редовно храни, които съдържат желязо. Те са изключително важни за здравето.
Защо трябва да умеем да комбинираме храни, богати на желязо
Според Испанското общество по хранене съществуват много храни, които са богати на желязо, но се изисква умение как да ги комбинирате, така че да постигнете баланс и да гарантирате на организма оптимален прием на хранителни вещества. При жените желязото често се губи при месечната менструация.
Интересен факт е, че тялото абсорбира желязо през тънките черва. Този процес е по-бърз, когато стомахът е празен. Съществуват определени храни, които влошават процеса на абсорбиране на желязото. Точно затова трябва да знаете как да комбинирате храните.
Препоръчително е да консумирате поотделно храни като:
- Чай
- Трици
- Овесени ядки
- Соево мляко
- Прясно мляко
В никакъв случай не казваме, че трябва да отстраните тези храни от менюто напълно. Необходимо е да дадете повече време на организма, за да ги абсорбира. Това означава, че за закуска можете да се насладите на чай и купа овесени ядки, а за обяд да сложите на трапезата вкусна салата от спанак, аспержи и орехи.
Внимавайте с калция, полифенолите и фитиновата киселина
Храните, които съдържат фитинова киселина, влошават абсорбирането на желязото. Пример за такъв продукт е пшениченото брашно, което понижава абсорбирането на минерала до 75%. Полифенолите в състава на чая са още един враг на абсорбирането на желязо.
Начинът, по който калцият действа в тялото, е много сложен. Жените се нуждаят от него, за да бъдат здрави костите им. В същото време консумацията на калций блокира абсорбирането на желязото, което се намира в тънките черва. Трикът се състои в това, да се научите как да съчетавате храните.
Можете да приготвите закуска, която е богата на фибри и калций, както споменахме по-горе. След това за обяд или вечеря можете да приемете комбинация от желязо и витамин С. Както някои от вас вече знаят, цитрусовите плодове помагат на тялото да абсорбира този минерал по-добре.
Нека да видим кои са най-богатите на желязо храни, които е препоръчително да присъстват в менюто на човек.
Храни, които са богати на желязо и се борят с анемията
Вероятно първото нещо, което ви идва наум, когато говорим за богата на желязо храна, е леща. Тази бобова храна със сигурност ще се пребори с анемията. Можете да повишите положителното й въздействие, като я приготвяте по разнообразни начини.
Съществуват подправки, зеленчуци и плодове, които допринасят за оптималното абсорбиране на желязото. Добавете към процеса витамин С и ще ускорите положителния ефект.
Разнообразното меню е ключът към нескучното хранене. Комбинирайте броколи или спанак със скариди и стафиди, кедрови ядки и ананас… или пуешки гърди с горчица и пълнозърнест хляб. Можете да приготвите стотици рецепти по този начин, като се наслаждавате на приятен вкус и на изобилие от полезни хранителни вещества.
Прочетете и: 4 витамина за здрава кожа
Обърнете внимание на този дълъг списък с богати на желязо храни:
- Миди
- Броколи
- Скариди
- Чушки
- Мащерка
- Дафинов лист
- Магданоз
- Спанак
- Нахут
- Градинска жлъчка
- Рукола
- Горчица
- Кимион
- Копър
- Сух риган
- Червено месо
- Босилек
- Пастет
- Канела
- Чили на прах
- Къри
- Розмарин
- Черен пипер
- Консервирани сардини
- Леща
- Червен пипер
- Царевица
- Печена пуйка
- Наденица
- Бял пипер
- Яйчени белтъци
- Смокини
- Сливи
- Черен шоколад
- Портокали
Препоръчваме след всяко хранене да консумирате и богата плодова салата за десерт. По този начин ще гарантирате прием на витамин С. Заложете на портокали, киви, папая или манго. Можете също така да комбинирате тези продукти, като приготвите смутита.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Higgins, P. D. R., & Rockey, D. C. (2003). Iron-deficiency anemia. Techniques in Gastrointestinal Endoscopy. https://doi.org/10.1053/j.tgie.2003.08.002
- Medicina 21 – Enfermedades: Anemia – Qué es y cómo se previene la anemia ferropénica [Internet]. Medicina21.com. 2018. https://www.medicina21.com/Enfermedades/Anemia/V792/Que-es-y-como-se-previene-la-anemia-ferropenica.html
- Iron deficiency and anemia. (1962). Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.1962.tb04605.x