10 заповеди за здрави крака

· 19.07.2015
Не пропускайте масажа и обърнете внимание на ноктите

Краката са една от най-важните части на тялото ни и се нуждаят от много грижи и всеотдайност. Здравите крака предполагат по-голяма издръжливост и комфорт в ежедневието, но ние често ги пренебрегваме, улисани в други задачи.

Много хора пропускат да „подарят“ масаж на краката си, а това им действа изключително благотворно. Фактът, че масажът е процедура, идеална за изпълнение в домашни условия, може само да ви замисли.

Важно е да се знае, че краката не се засягат само от физическата умора на тялото ни, но и от фактори като триене в обувките, влага, дължаща се на вида обувки, които носим, позицията на крака в обувката и достъпа на ноктите до отворени пространства и въздух. Тези фактори могат да доведат до наранявания, гъбички и други смущения, които са особено често срещани при хора над 50 години.

Какво да правя?

Днес сме подготвили за вас 10 заповеди за здрави крака. Това е наръчник с 10 ключови точки, които можете лесно да приложите на практика вкъщи и от които ще имате реални ползи. Разбира се, при спазването на тези заповеди e необходимо търпение и отдаденост, но пък резултатите си заслужават.

Нашите 10 заповеди …

 1. Предпазвайте се от топлината и студа

Избягвайте ходенето боси по плажа или горещи повърхности (басейни, сауни, СПА центрове или определени участъци от къщата си). Ако краката ви са студени през нощта, използвайте чорапи. Пликове гореща вода или електрически одеяла за затопляне не са добра идея, същото важи и за употребата на лед с цел охлаждане.

2. Внимателно измивайте краката си всеки ден

Dush za krakata

За да останем със силни и здрави крака, които поддържат най-естествена температура, трябва да ги измиваме ежедневно с топла вода и неутрален, мек сапун. Нека измиването на краката ви не отнема повече от десет минути. След като сте готови, подсушете добре.

3. Следете влагата

Предотвратете прекалената влажност или сухота, като следите кожата ви винаги да бъде добре хидратирана и достатъчно гладка. Желания резултат може да постигнете с използване на естествен овлажняващ крем по ваш избор.

4. Обърнете внимание на ноктите

kraka

Препоръчваме да изпилите ноктите си, вместо да ги режете. Можете да направите това веднъж седмично или по-често, ако е необходимо. Най-добрият начин да оформите ноктите си е с пила за нокти от картон. Добра идея е да отделите една минута на ноктите си и да проверите за всякакви промени, например в цвета и текстурата, или да забележите формиране на груби участъци. Никога не споделяйте козметичните си инструменти с други хора.

5. Използвайте подходящи обувки

Използвайте подходящи обувки – както за излизане, така и за стоене у дома. Ако имате нови обувки, започнете да ги носите по малко и постепенно увеличете времето, което прекарвате в тях. Важно е да се чувствате комфортно в обувките си и те да не са прекалено стегнати или пък твърде хлабави.

6. Бъдете внимателни с вещества, които предизвикват раздразнения

griza za krakata

За да запазите здрави краката си, избягвайте използването на дразнещи вещества, които могат да причинят редица проблеми. Такива са алкохолът, солената вода, бръсначите, йодът или инструментите за премахване на загрубялата кожа. Ако пък ви се налага употребата на превръзка, задължително изберете хипоалергична.

7. Грижете се редовно за краката си

Не си позволявайте да излезете, без да сте обърнали внимание на краката си. Ако смятате, че се нуждаете от консултация с професионалист, не се колебайте да си запишете час за педикюр или масаж. Когато оглеждате краката си, фокусирайте се в търсене на рани, порязвания, твърди петна, ожулвания, мехури или подути или зачервени области. Ако забележите подобни проблеми, не отлагайте решаването им.

8. Разхождайте се и спортувайте

kraka2

Постарайте се всеки ден да си направите приятна разходка за около 45 минути до час. За да раздвижите още по-добре краката си, повдигнете ги заедно с глезените и след това ги пуснете обратно надолу. Повтаряйте упражнението в продължение на 5 минути, два или три пъти на ден.  В допълнение към ходенето, практикуването на някакъв спорт също е огромен плюс, както и избягване на тютюнопушене и алкохол.

9. Контролирайте глюкозата

Винаги се старайте да поддържате нивото на кръвната си захар стабилно, като си изградите здравословен хранителен режим. Това понякога може да бъде малко по-сложно, но ще свикнете много бързо краката ви да се чувстват добре.

10. Направете консултация със специалист

Ако имате някаква рана или други дразнения, с които не можете да се справите сами, не се колебайте да потърсите консултация със специалист. Всеки проблем се решава по-лесно, ако се хване навреме. Не забравяйте – краката ви ще са толкова здрави, колкото вие им позволите да бъдат.