Знаете ли, че тези храни повишават кръвното налягане?
Знаете ли, че много храни повишават кръвното налягане?
Кръвното налягане представлява силата, с която кръвта ви бива „изпомпвана“ в тялото.
Въпреки че постоянно се променя, високите стойности на кръвното налягане са известни като хипертония, а ниските – като хипотония.
- Когато кръвното налягане е със стойности над 140 на 90 се счита, че страдате от хипертония.
- А когато стойностите му са под 100 на 60 говорим за хипотония.
Хората страдащи от хипертония обикновено приемат лекарства, а тези с хипотония – не.
Високото кръвно налягане уврежда здравето на сърцето. Здравословното хранене е неделима част от нормализирането му.
Ако трябва да понижите или повишите кръвното си по естествен начин прочетете следващите редове. Днес ще ви разкажем кои 8 храни повишават кръвното налягане
Храни повишаващи кръвното налягане
1.Сол
Някои храни повишават кръвното налягане – солта е една от най-активните сред тях.
Ако страдате от хипертония е много важно да ограничите консумацията си на сол.
Но ако имате хипотония е добре да повишите приема си на сол, но без да прекалявате.
Колбасите са чудесен източник на сол, ако кръвното ви налягане спадне рязко.
Прочетете и: 8 употреби на солта, които не познавате
2.Ядки
Ядките като орехите, бадемите и лешниците са отличен източник на витамин B – необходим за контролиране нивото на кръвното налягане.
Недостатъчният прием на храни богати на витамин В води до често спадане в кръвното налягане.
Можете да си набавите това вещество и от яйцата, зърнените култури и млечните продукти.
3.Колбаси
Малотрайните и пушени колбаси като кренвиршите и шунката са известни с високото си съдържание на сол и мазнини, така че са подходящи за хората страдащи от хипотония.
Но ако имате високо кръвно налягане трябва да ги избягвате и така да предотвратите внезапното му повишаване.
Запомнете, че въпреки казаното не трябва да прекалявате с консумацията на тези продукти, тъй като съдържат голямо количество мазнини.
Препоръчваме ви да прочетете и: 7 натурални средства при хипертония
4.Кафе или чай
Кофеиновите напитки като кафето, чая и дори газираната вода повишават пулса и в резултат на това – и кръвното налягане.
За хората с хипотония се препоръчва да изпиват по една – две чаши кафе дневно, за да поддържат нормално нивото на кръвното си налягане.
От друга страна хората с хипертония трябва да ограничат консумацията си, за да избегнат подобни проблеми.
Но и в двата случая контролирайте приема си на кофеин набавян най-вече от кафето, за да се предпазите от тахикардия.
5.Шоколад
Заради теобромина, който съдържа, шоколадът е отлично средство за подобряване на сърдечния ритъм.
Най-подходящият начин за консумация на шоколад е като си хапнете едно-две парченца тъмен шоколад с поне 70% какао сутрин.
Този вид шоколад съдържа по-малко мазнини от млечния и е много по-полезен. Въпреки това хората с хипертония трябва да ограничат консумацията си.
Не пропускайте да прочетете и: 20 удивителни факта за шоколада
6.Месо
Месото е друг вид храна, с която можете да контролирате кръвното налягане. Ако имате хипотония най-добре заложете на червено месо с високо съдържание на мазнини.
Изключително важно е да не прекалявате с месото без значение какво кръвно имате, за да избегнете по-сериозни проблеми като повишаване нивото на холестерола или триглицеридите.
За хората с хипертония се препоръчва консумацията на прясно, немазно месо един – два пъти седмично.
7.Енергийни напитки и напитки съдържащи електролити
Те са изключително ефикасни за покачване на кръвното. Заради високото си съдържание на калий, магнезий и натрий те са идеални за покачване на кръвното ви, ако страдате от хипотония.
8.Алкохол (вино)
Става въпрос по-специално за виното. Доказано е, че консумацията на една чаша вино дневно е полезна за здравето.
Ако страдате от хипотония ежедневната консумация на чаша вино е препоръчителна за вас.
Но в обратния случай – при хипертония – е най-добре да избягвате консумацията на всякакъв вид алкохолни напитки.
Първата снимка е предоставена от wikiHow.com
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
- Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
- Ha SK. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014;12(1):7–18. doi:10.5049/EBP.2014.12.1.7 https://doi.org/10.3109/19390210903535035
- Wu PY, Yang SH, Wong TC, et al. Association of Processed Meat Intake with Hypertension Risk in Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study. PLoS One. 2015;10(10):e0141917. Published 2015 Oct 30. doi:10.1371/journal.pone.0141917
- Penn State. “Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm>
- Tzoulaki I, Brown IJ, Chan Q, et al. Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study. BMJ. 2008;337:a258. Published 2008 Jul 15. doi:10.1136/bmj.a258
- Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010;1(4):171–176. doi:10.4103/0975-3583.74259