Витамин А: Какво прави и как действа?
Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съдържа натурално в определени храни. Той се открива като ретинол в продукти от животински произход и под формата на провитамин А в плодове и зеленчуци. Както всички витамини, хората се нуждаят от него в малки количества, за да бъдат здрави. Затова трябва да го добавим към ежедневната си диета.
Но какво прави?
Витамин А и неговите функции и ползи за здравето
Витамин А е необходим за развитието на определени функции на тялото. Поради тази причина той има различни ефекти върху множество системи.
Функциониране на имунната система
Първо, този витамин е антиинфекциозен, тъй като е от ключово значение за нормалното функциониране на имунната система. Предотвратява инфекции, особено в дихателната система. Като инфекции на гърлото, фарингит, синузит, бронхит и др.
Размножаване и развитие
Витамин А има важна роля за ембрионалното развитие. Това е една от първите функции, за които науката научава. Дефицитът на витамин А по време на бременност може да доведе до проблеми в образуването на пикочните пътища, диафрагмата и бъбреците на ембрионите. Също така, научните изследвания разкриват, че е необходим за правилното възпроизвеждане и при двата пола.
Защита на очите
Витамин А е задължителен за здравето на очите и доброто зрение. Адекватните нива позволяват на светлината да се преобразува в електрически сигнали, които мозъкът може да интерпретира. Също така подобрява зрението и предотвратява нощната слепота (намалено зрение при условия на слаба светлина). Освен това помага за предотвратяване на някои очни заболявания благодарение на антиоксидантния си ефект: пресбиопия, дегенерация на макулата, катаракта, глаукома, далекогледство, късогледство или отлепване на ретината.
Прочетете: Авитаминоза: липсата на витамини
Антиоксидант
Витамин А е и чудесен антиоксидант. Като такъв той може да предотврати развитието на някои дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, коронарна болест на сърцето и хронични белодробни заболявания. Някои учени смятат, че може да предложи и защита срещу развитието на други неинфекциозни заболявания, като рак.
Кожа и лигавици
Този витамин помага за поддържането на кожата. Плюс това, той отлично защитава лигавиците, особено тези на храносмилателния и дихателния тракт. Освен това тялото ни се нуждае от него за регенерация на тъканите, така че е добро средство за заздравяване на рани в храносмилателния тракт, като язви и дивертикулоза.
Много козметични компании включват витамин А като съставка в своите продукти. Това води до положителни резултати при лечението на акне и до намаляване на появата на бръчки и предотвратяване на стареенето на кожата.
Къде можете да откриете витамин А?
Вече видяхме че тялото ни се нуждае от този вид витамин, за да изпълнява важни функции. Хората не могат да го синтезират и затова трябва да си го набавяме от годни за консумация източници.
Има две различни форми:
1. Преформиран витамин А
Съдържа се в храната от животински произход. Тялото може лесно да го абсорбира, съхранява и хидролизира, за да образува ретинол. От тази група се открояват следните:
- Телешки черен дроб
- Масло от черен дроб на треска
- Яйчен жълтък
- Масло и пълномаслено мляко
- Риба като сардини, херинга, скумрия, риба тон и сьомга
2. Провитамин А (предшественици на витамин А)
Някои растителни каротеноиди са предшественици на витамин А. Такъв е случаят с бета-каротина, който преобразува ретинола чрез ензимно действие в червата.
Каротеноидите присъстват главно в жълтите и оранжевите зеленчуци, но и в някои листни зеленчуци, особено в тъмнозелените. Жълтите и оранжевите пигменти на каротеноидите са „скрити“ под цвета на хлорофила. Най-добрите източници на каротини са:
- Червени чушки, сладки картофи, тикви и моркови
- Дини, манго, а също и в праскови и нектарини, но в по-малки количества
- Спанак, броколи, манголд и къдраво зеле
За да ги усвоите по-добре, трябва да сготвите зеленчуците и да ги смесите с малко зехтин.
Здравето при дефицит на витамин А
Дефицитът на витамин А обикновено се причинява от дългосрочно лошо хранене. Не е често срещано в развитите страни, но се появява в някои части на Африка и Югоизточна Азия. Причината е главно защото храната, богата на витамин А, там е оскъдна.
Също така някои нарушения, които влияят върху усвояването на мазнините в червата, могат да увеличат риска от дефицит. По-конкретно, хроничната диария, цьолиакията, някои проблеми с панкреаса и запушването на жлъчните пътища играят роля в това.
Някои от признаците на недостиг на витамин А са:
- Прекалено суха кожа, обриви, люспест вид и бръчки
- Чупливи нокти
- Лошо зрение, нощна слепота и много сухи очи поради липса на овлажняване
- Липса на апетит и мирис
- Инфекции
Лекарите поставят диагноза въз основа на оценка на симптомите и резултатите от кръвен тест. Добавките са добър начин да се опитате да го обърнете, но винаги го правете съгласно инструкциите и съвета на вашия лекар, за да може да ви предпише количеството, необходимо за вашия конкретен случай.
Прочетете също: Заболяванията причинени от недостига на витамините
Пазете се от излишък на витамин А
Прекомерният прием на витамина може да бъде токсичен. Всъщност това е състояние, известно като хипервитаминоза А. Оценките показват, че може да е опасно да се консумира 10 пъти повече от препоръчителната дневна доза.
Като цяло е трудно да и набавите големи количества чрез храната. Отравянията се наблюдават главно, когато човек приема голямо количество добавки с витамин А. Така че, винаги следвайте съветите на здравен специалист.
Голямата консумация на зеленчуци, богати на провитамин А, обикновено не води до проблеми с токсичността. Тялото просто усвоява това, от което се нуждае, и премахва излишъка. Въпреки това, големите количества бета каротин могат да превърнат кожата ви в оранжева на цвят!
Като цяло е лесно да напълните чинията си със зелени, оранжеви и жълти зеленчуци през есента. И ако включите мляко, риба и яйца, ще имате точно това, което е необходимо, за да се справите с недостига на витамин А.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bastos Maia S., Rolland Souza AS., Fatima Costa M., Lins da Silva S., et al., Vitamin A and pregnancy: a narrative review. Nutrients, 2019.
- Saari JC., Vitamin A and visión. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.