5 възможни признака на насилие в тийнейджърските двойки

Знаете ли кои са признаците на евентуално насилие в тийнейджърските двойки? Научете повече по тази важна тема днес!
5 възможни признака на насилие в тийнейджърските двойки

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 03 юли, 2023

Когато говорим за проблеми в двойките и насилие, винаги се сещаме за възрастни. Въпреки това е важно да се даде глас на насилието в тийнейджърските двойки и да се обърне внимание на проблема по-задълбочено.

Защо това е толкова важно? Ами защото родителите могат да открият дали има насилие в двойките на тийнейджъри, за да ограничат този тип ситуации възможно най-рано.

В тази статия ще разгледаме статистиката, видовете агресия при тийнейджърските двойки, признаците, които не трябва да се пренебрегват и някои съвети за предотвратяване на този тип ситуации. Насилието продължава да бъде често срещан проблем в отношенията. Време е да направим всичко възможно, за да променим това.

Какво казва статистиката за насилието в тийнейджърските двойки?

Данните за насилието между тийнейджъри са шокиращи. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 1 от 11 гимназисти е преживял някаква форма на насилие от интимен партньор през изминалата година. Те също така съобщават, че 1 от 8 жени е преживяла сексуално насилие по време на среща.

Въпреки това, Instituto de la Juventud (INJUVE) предоставя данни, според които между 3% и 24% от жените са били принудени да направят първия си сексуален опит. След тази актуализация става все по-очевидно, че е време да сложим край на всичко това.

Но въпреки че тези данни са по-фокусирани върху жените, отколкото мъжете, всички ли тийнейджъри страдат от насилие от партньорите си? Със сигурност не е така. Мъжете, според CDC, са преживели насилие в малко по-нисък процент (1,4%).

Видове насилие в тийнейджърските двойки

Има няколко различни вида насилие при срещите между тийнейджъри. Първият е физическото, въпреки че не е задължително да включва побой, за да се счита за физически контакт. Шамар, блъскане, удар или всякаква форма на нежелана физическа агресия се счита за насилие.

Второто е психологическото насилие, което се разкрива най-трудно. Този тип е много фин, подкопава увереността и самочувствието на другия, за да улесни манипулацията. Това е много сърцераздирателен вид насилие.

След това стигаме до вид насилие, което вече обсъдихме в статистиката: сексуално насилие. Докосването по начини, които другият човек не желае, принуждаването му да прави секс и публикуването на интимни изображения без негово съгласие се считат за форми на сексуално насилие.

И накрая, един от последните видове е преследването. Това включва шпиониране на партньора, контролиране и преследване. Това често предизвиква голям страх у другия човек, който се чувства уплашен и може да почувства необходимостта да ограничи дейността си.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Партньорът ви тормози: как да подадете сигнал за това

Насилие при тийнейджърските двойки
Насилието при връзките между тийнейджъри може да бъде физическо, вербално, психологическо, сексуално и дори преследване.

Признаци на насилие в тийнейджърските двойки

Сега, когато знаем малко повече за насилието при връзките между тийнейджъри, как родителите могат да го открият? Вярно е, че тийнейджърите са в сложен етап от живота, в който промените в настроението и затварянето в себе си могат да затруднят общуването по този проблем. Ето защо е много важно родителите да бъдат бдителни и да държат очите си отворени.

1. Те се изолират от приятелите си

Юношеството е време, когато приятелите са много важни. Ако млад човек започне да не излиза с приятелите си, а само с партньора си, това е червен флаг. Освен ако тя или той не са много срамежливи или са в нова гимназия, не е нормално да нямат време за приятели.

2. Имат белези по тялото си

Друг предупредителен знак за тийнейджърско насилие са белезите по тялото. Ако младите хора започнат да покриват определени части от тялото си, когато е горещо или има дни, когато носят прекалено много грим, можете да подозирате, че нещо се случва.

3. Техният темперамент е избухлив

Нормално е родителите да питат какво се случва, когато забележат някои от предупредителните знаци по-горе или когато помолят младия човек да говори с тях за връзката им. Ако реакцията е експлозивна и прекалено силна, подозирайте, че нещо се случва.

4. Техните социални мрежи се контролират

За да могат да упражняват насилие, тийнейджърите партньори често имат паролите за социалните си мрежи и може би дори за мобилните си телефони. Това не е нормално и родителите трябва да бъдат предупредени. И да се опитат да говорят с децата си за това. Това е нещо, за което родителите наистина трябва да внимават.

5. Те са тормозени или унижавани

Унижението, лошите думи, тормозът или опитите за омаловажаване на другия човек по какъвто и да е начин също са огромен знак, за който трябва да внимавате. Всичко това са признаци на насилие в тийнейджърските двойки. Когато тийнейджърите са у дома, родителите трябва да обърнат внимание.

Насилие в двойките на тийнейджъри
Насилието може да бъде прикрито и не толкова очевидно. Ето защо родителите трябва да бъдат бдителни.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: 5 сигнала да разпознаете малтретираните жени

Как да предотвратим насилието в тийнейджърските двойки

Нормално е родителите да се чувстват безпомощни в тази ситуация. Ето защо, за да разрешите проблема, от съществено значение е да се опитате да говорите с детето и да го насърчите да потърси помощта на професионалисти, специализирани в насилието във връзките между тийнейджъри.

За предотвратяване на всякакъв вид насилие е важно у дома да има комуникация по този въпрос и поведението, което не трябва да се допускат в една връзка. Освен това има специални телефонни номера в много държави, така че не забравяйте да ги проучите и да ги имате под ръка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dalouh, R., & Ayala, E. S. (2020). La educación en valores como prevención de la violencia en parejas adolescentes en entornos transculturales. PUBLICACIONES50(1), 61-81.
  • López Gonzalez, E. (2020). Violencia de género en adolescentes.
  • Perea, L. G., & Viejo, C. (2020). Mitos del Amor Romántico y Calidad en las Relaciones Sentimentales Adolescentes. Revista Iberoamericana de Psicología13(1), 151-161.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.