5 сигнала да разпознаете малтретираните жени

Те са много крехки и често трудно започват да говорят за проблемите си, или предпочитат да укриват истината.
5 сигнала да разпознаете малтретираните жени

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Стряскащи са случаите за насилие над  жени, но понякога мислим, че е далеч от нас. А когато се случи ни е срам и страх да се обърнем към някого за помощ. Чували сме много истории, свързани с малтретираните жени. Нека ги разпознаем по определени сигнали и да протегнем ръка за помощ.

Трудно е да се определи когато някой е малтретиран. Поради неизвестни причини  жертвата на насилие не е в състояние да потърси помощ  или  може би не осъзнава какво се случва с нея.

Ако подозирате, че някоя жена около вас е малтретирана, обърнете внимание на някой от тези признаци.

Сигнали, че е една жена е малтретирана

1. Те се опитват да покрият кожата си колкото е възможно повече

Малтретираните жени прикриват насилието с грим

Докато много жени страдат от психическо насилие, върху други е нанесено физическо и понякога синините са на видими места.

Ако те внезапно започнат да носят грим, което  обикновено не правят, ако се притесняват, ако ги помолите да ви покажат ръка, рамо или друга част от тялото си, възможно е да са малтретирани.

Как можем да ги идентифицираме? Ако забележите безпокойство или тревога в опита им да скрият кожата си или отбранителна, агресивна реакция.

2. Те очакват гнева на насилника си

Малтретираните жени живеят в постоянно състояние на тревога. Те се страхуват да не разгневят насилника, който злоупотребява с тях.

Малтретираните жени живеят в постоянно състояние на страх

Например понякога те избягват да ги питате за някои неща. Или могат да кажат неща като: “Не мога да изляза с вас, защото приятелят ми не харесва това”. Или “просто той работи толкова много, че малкото време, което има иска да го прекара с мен.

Виждаме липса на отстояване тук, пренебрегване на собствените им потребности и необходимостта да бъдат постоянно подчинени на желанията на техния партньор.

3. Малтретираните жени  крият информация за живота си

Освен това насилниците, които малтретират други, обикновено изолират партньора си от приятелите и семейството му.

Малтретираните жени крият много информация и дават извинения. По този начин те не казват какво всъщност се случва.

Всеки път, когато се озоват в разговор и някой ги пита за техния живот, те реагират повърхностно и се опитват бързо да променят темата.

Това ги кара да живеят в стрес и безпокойство. Те внимават за всяка дума, която казват, в случай че приятелят им разбере и се ядоса.

4. Те винаги са в защитна позиция

Точно както крият части от тялото си, малтретираните жени се изненадват и стряскат, когато други се нахвърлят срещу тях или изобщо ги докоснат.

Кажете НЕ на насилието

Например простото докосване на ръката им може да ги накара да скочат, сякаш винаги очакват атака, от която ще трябва да се защитят.

Можете да видите това, когато някой вдигне ръката си. Изведнъж жената, която е малтретирана може да покрие лицето й, сякаш ще я ударят.

5. Те се чувстват обременени с отговорности

Малтретираните жени се чувстват като виновни. Те често смятат, че заслужават да бъдат удряни от партньора си.

Това се случва и в други области на техния живот. Като цяло, те са склонни да поемат вина и отговорност, които в действителност не им принадлежат.

Подобно отношение означава много ниско самочувствие и тенденция винаги да показват покорно отношение.

Малтретираните жени са много чувствителни

Тези жени са много крехки и чувствителни. Да им се помогне често е доста трудно, понякога невъзможно, тъй като те смятат, че заслужават това, което им се случва.

Тяхното самочувствие е толкова ниско, че те се самонараняват.

Все пак, знаейки какво да гледате, ще ви помогне да не ги съдите. Не унижавайте човек, който потъва все повече и преживява много тежко време в живота си.

Малтретирането все още съществува в нашето общество. Все пак има все повече и повече начини да се помогне на жените, които се опитват да се измъкнат от подобна ситуация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Smith, P. N., Gamble, S. A., Cort, N. A., Ward, E. A., He, H., & Talbot, N. L. (2012). Attachment and alliance in the treatment of depressed, sexually abused women. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20913
  • Prosman, G. J., Lo Fo Wong, S. H., & Lagro-Janssen, A. L. M. (2014). Why abused women do not seek professional help: SA qualitative study. Scandinavian Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.1111/scs.12025
  • Harned, M. S. (2001). Abused women or abused men? An examination of the context and outcomes of dating violence. Violence and Victims.
  • Campbell, J. C. (2002). Health consequences of intimate partner violence. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)08336-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.