Употребата на дифенидол

Основно лекарите предписват дифенидол за превенция и контрол на периферен световъртеж. Периферният световъртеж се появява при болест на Мениер (MD), лабиринтит, операция на средното ухо и морска болест.
Употребата на дифенидол
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 януари, 2023

Дифенидол е лекарство, което има свойства за лечение на световъртеж и гадене – това е антиеметик. Той действа върху вестибуларния апарат, за да контролира периферния световъртеж. Той упражнява антиеметичния си ефект директно върху специфични рецептори на централната нервна система. Искате ли да научите повече за това? Научете повече в следващите редове!

Причините, поради които лекарите предписват дифенидол

Прием на лекарството дифенидол

Лекарите предписват главно дифенидол за профилактика и контрол на периферен световъртеж. Периферен световъртеж се появява при болестта на Мениер (MD), лабиринтит, операция на средното ухо и морска болест.

Световъртежът е усещане за движение или въртене. Хората със световъртеж се чувстват така, сякаш всъщност се въртят или се движат или сякаш всичко се върти около тях.

Периферен световъртеж се причинява от проблем в частта от вътрешното ухо, която контролира баланса. Проблемът може да включва и вестибуларния нерв, който е нервът, свързващ вътрешното ухо и мозъчния ствол.

В допълнение, това заболяване може да бъде причинено от някоя от следните причини:

 • Доброкачествен постурален световъртеж
 • Лекарства като аминогликозидни антибиотици, цисплатин, диуретици или салицилати
 • Нараняване като травма на главата
 • Възпаление на вестибуларния нерв
 • Дразнене и подуване на вътрешното ухо, лабиринтит
 • Болест на Мениер
 • Налягане във вестибуларния нерв, обикновено поради нераков тумор, като менингиом или шванном

Дифенидол се употребява също за профилактика и контрол на гаденето и повръщането, причинени от химиотерапия и лъчетерапия.

Как да приемате дифенидол

Пациентите трябва да приемат това лекарство с храна, за да избегнат или намалят стомашно-чревното дразнене, което може да причини. Дозата при възрастни за лечение на световъртеж, гадене и повръщане е по една таблетка на всеки четири часа, колкото дълго е необходимо.

Въпреки това, някои пациенти могат да се нуждаят от две таблетки на всеки четири часа. Максималната дневна доза дифенидол е 300 mg. Червата и стомаха го усвояват добре и достига пикови нива в кръвта между 1,5 и 3 часа след поглъщане. Освен това се отделя с урината.

Противопоказания и предпазни мерки

Лекар и пациент разговарят

Пациентите с нарушена бъбречна функция трябва да бъдат внимателни, тъй като това лекарство може да се натрупва в телата им. Освен това, лекарството е противопоказано в следните случаи:

 • Свръхчувствителност към лекарството
 • Чревна обструкция
 • Запушване на пикочните пътища
 • Бъбречна недостатъчност
 • Глаукома
 • Хипотония

Лекарите съветват да не се използва за лечение на причините за гадене и повръщане, както и при бебета под шест месеца. Също така, експертите съветват да не се прилага интравенозно при пациенти с анамнеза за синусова тахикардия. Това е така, защото това лекарство може да предизвика сърдечен удар при тези пациенти.

Странични ефекти

Поради възможните странични ефекти, интрамускулното му приложение е ограничено до хоспитализирани пациенти. Страничните ефекти включват зрителни и слухови халюцинации, дезориентация и объркване.

Тези реакции могат да се появят в рамките на три дни от началото на лечението. Обикновено изчезват спонтанно, ако пациентът спре лечението.

Честотата на слухови и зрителни халюцинации, дезориентация и объркване е много ниска. Пациентите обаче могат да страдат и от сънливост, свръхстимулация, депресия, нарушения на съня, сухота в устата, гадене, диспепсия и замъглено зрение.

В редки случаи могат да се появят  световъртеж, кожни обриви, главоболие или киселини. Също така може да настъпи преходно спадане на кръвното налягане.

Тази статия може също да ви заинтересува:  Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

Може ли да взаимодейства с други лекарства?

Антиеметичният ефект на дифенидол може да прикрие признаците на предозиране с други лекарства. По същия начин това лекарство може да затрудни диагностицирането на други състояния, като запушване на червата.

Има слаб антихолинергичен ефект, подобен на този, който произвежда лечението с лекарства като атропин или скополамин. Поради тази причина пациентите не трябва да го приемат заедно с антихолинергични лекарства, тъй като това може да отслаби ефекта им.

Страничните ефекти обаче се увеличават, ако пациентът приема това лекарство заедно с депресанти на централната нервна система. Според научните доказателствадифенидолът може да взаимодейства с други лекарства, особено тези, които се метаболизират чрез хидролиза, катализирана от карбоксилестерази.

Заключение

Дифенидол е лекарство, което принадлежи към фармакотерапевтичната група на мускариновите антагонисти. Следователно медицинските специалисти могат да предписват това лекарство, ако пациентът се нуждае от лечение за периферен световъртеж.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jaiswal, N., Lambrecht, G., Mutschler, E., Tacke, R., & Malik, K. U. (1991). Pharmacological characterization of the vascular muscarinic receptors mediating relaxation and contraction in rabbit aorta. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.
 • Pan, W., Chen, X., Guo, M., Huang, Y., & Yao, S. (2007). A novel amperometric sensor for the detection of difenidol hydrochloride based on the modification of Ru(bpy)32+ on a glassy carbon electrode. Talanta. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2007.04.034
 • Imeri, L., Bianchi, S., Angeli, P., & Mancia, M. (1994). Selective blockade of different brain stem muscarinic receptor subtypes: effects on the sleep-wake cycle. Brain Research. https://doi.org/10.1016/0006-8993(94)90176-7
 • Leung, Y. M., Wu, B. T., Chen, Y. C., Hung, C. H., & Chen, Y. W. (2010). Diphenidol inhibited sodium currents and produced spinal anesthesia. Neuropharmacology58(7), 1147–1152. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2010.02.007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.