Три рецепти за вегетариански хапки

Често ни се струва невъзможно да си приготвим сами хрупкавите класически пилешки хапки. Има редица вегетариански варианти, запазващи невероятнтия им вкус. Освен това те наподобяват пилешкото месо и са изключително здравословни
Три рецепти за вегетариански хапки
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаем, че в свят, в който месото доминира в кухнята, не е лесно да бъдат открити вкусни ястия за вегетарианци. Въпреки това днес искаме да споделим с вас три рецепти за апетитни вегетариански хапки, в които ще се влюбите!

Обикновено хапките се приготвят от пилешко месо. Преди печене или пържене се овалват в пшеничено брашно или галета. Днес можете да откриете голямо разнообразие от изпитани рецепти за хапки. Вече и вегетарианците могат да се насладят на това вкусно ястие, както и на редица други.

Не е трудно да намерите вариации на рецептите за кюфтета, хапки и дори хамбургери за вегетарианци. 

Разберете как можете да си приготвите вегетариански хапки с помощта на следните три невероятни рецепти!

Три рецепти за вегетариански хапки

1.Соеви хапки

Първото нещо, което ни идва на ум, когато чуем да се говори за вегетариански ястия са зеленчуците и салатите. Не е необходимо тази рецепта да имитира пилешкото месо, за да бъде вкусна. Приготвените по този начин хапки са наслада за сетивата и са богати на хранителни вещества!

Съставки

  • 1/2 чаша тофу (100 г)
  • 1/2 чаша вода (100 мл)
  • 4 капки Табаско
  • 1/2 чаша соев сос (50 мл)
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
  • 1/2 чаша галета (100 г)
  • 3 супена лъжица зехтин (45 мл)

Начин на приготвяне

  1. Вземете купа и смесете тофуто с Табаското и соевия сос. Оставете съставките да престоят 15 минути.
  2. След това в отделен съд разбъркайте яйцето със солта и пипера и ги прибавете към първата смес. Накрая добавете галетата и бъркайте докато получите твърда смес, която можете да оформяте.
  3. Оформете хапките. Направете малки топки и леко ги сплескайте. Подредете ги в подходящ съд.
  4. Затоплете зехтин в тиган и пържете хапките докато станат златисти и от двете страни. Поднесете ястието и му се насладете.

2.Вегетариански хапки от броколи

Броколито е изключително полезно за здравето. То е богато на витамини С и Е, както и на разтворими фибри. Освен това ни предпазва от редица заболявания.

Съставки

  • 1 морков
  • 2 картофа
  • 1 червено цвекло
  • 1 чаша броколи (100 г)
  • 1/2 зелена пиперка
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
  • 1/2 супена лъжица сол (7 г)
  • 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
  • 1 чаша галета (200 г)
  • 2 яйца
  • 4 супени лъжици зехтин (60 мл)
    вегетариански ханки с броколи

Начин на приготвяне

  1. Първо трябва да нарежете всички зеленчуци без пипера. Варете ги 10-15 минути докато омекнат.
  2. Изсипете ги в купа и ги намачкайте докато станат на пюре.
  3. Прибавете черния пипер, солта, пиперката и зехтина. Разбъркайте добре съставките, за да получите хомогенна смес.
  4. Поставете сместа в хладилник, за да се овкуси и леко да се втвърди. Изчакайте 15-20 минути.
  5. След това извадете сместа от хладилника и оформете хапките.
  6. Разбийте яйцата в отделен съд и изсипете малко галета в по-дълбока чиния.
  7. Затоплете зехтина в тиган и опържете хапките. Изчакайте леко да изстинат, сервирайте ги и им се насладете.

3.Хапки с карфиол и пармезан

Още една вкусна рецепта за приготвяне на вегетариански хапки. Можете да ги приготвите с всеки едни зеленчук, който ви харесва. Просто трябва добре да смесите и объркате съставките, за да можете да ги оформите по-късно под формата на хапки.

карфиол и здравословно хранене

Съставки

  • 1 чаша карфиол (150 г)
  • 1/4 чаша пармезан (50 г)
  • 1 чаша броколи (150 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1 чаена лъжичка черен пипер (5 г)

Препоръчваме ви да прочетете и: Три вкусни рецепти с овесени ядки

Начин на приготвяне

  1. Първо сварете карфиола и броколито на средно силен котлон докато омекнат.
  2. Поставете продуктите в блендер заедно с останалите съставки. Добавяйте ги малко по малко, за да успеете да разбъркате сместа добре.
  3. Разделете сместа на топчета и оформете от тях хапките. Подредете ги в тава върху хартия за печене.
  4. Печете ги във фурна в продължение на 20 минути на 180ºC докато станат златисти.
  5. Изчакайте да изстинат и се насладете на това вкусно вегетарианско ястие! Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizzo, G., & Baroni, L. (2018, January 5). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu10010043
  • Messina, M., & Messina, V. (2010). The role of soy in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu2080855
  • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
  • Ahmed, F. A., & Ali, R. F. M. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed Research International2013. https://doi.org/10.1155/2013/367819

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.