Три рецепти за вегетариански хапки
Знаем, че в свят, в който месото доминира в кухнята, не е лесно да бъдат открити вкусни ястия за вегетарианци. Въпреки това днес искаме да споделим с вас три рецепти за апетитни вегетариански хапки, в които ще се влюбите!
Обикновено хапките се приготвят от пилешко месо. Преди печене или пържене се овалват в пшеничено брашно или галета. Днес можете да откриете голямо разнообразие от изпитани рецепти за хапки. Вече и вегетарианците могат да се насладят на това вкусно ястие, както и на редица други.
Не е трудно да намерите вариации на рецептите за кюфтета, хапки и дори хамбургери за вегетарианци.
Разберете как можете да си приготвите вегетариански хапки с помощта на следните три невероятни рецепти!
Три рецепти за вегетариански хапки
1.Соеви хапки
Първото нещо, което ни идва на ум, когато чуем да се говори за вегетариански ястия са зеленчуците и салатите. Не е необходимо тази рецепта да имитира пилешкото месо, за да бъде вкусна. Приготвените по този начин хапки са наслада за сетивата и са богати на хранителни вещества!
Съставки
- 1/2 чаша тофу (100 г)
- 1/2 чаша вода (100 мл)
- 4 капки Табаско
- 1/2 чаша соев сос (50 мл)
- 1 яйце
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
- 1/2 чаша галета (100 г)
- 3 супена лъжица зехтин (45 мл)
Начин на приготвяне
- Вземете купа и смесете тофуто с Табаското и соевия сос. Оставете съставките да престоят 15 минути.
- След това в отделен съд разбъркайте яйцето със солта и пипера и ги прибавете към първата смес. Накрая добавете галетата и бъркайте докато получите твърда смес, която можете да оформяте.
- Оформете хапките. Направете малки топки и леко ги сплескайте. Подредете ги в подходящ съд.
- Затоплете зехтин в тиган и пържете хапките докато станат златисти и от двете страни. Поднесете ястието и му се насладете.
Прочетете и: Рецепти за вкусни зеленчукови супи
2.Вегетариански хапки от броколи
Броколито е изключително полезно за здравето. То е богато на витамини С и Е, както и на разтворими фибри. Освен това ни предпазва от редица заболявания.
Съставки
- 1 морков
- 2 картофа
- 1 червено цвекло
- 1 чаша броколи (100 г)
- 1/2 зелена пиперка
- 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
- 1/2 супена лъжица сол (7 г)
- 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
- 1 чаша галета (200 г)
- 2 яйца
- 4 супени лъжици зехтин (60 мл)
Начин на приготвяне
- Първо трябва да нарежете всички зеленчуци без пипера. Варете ги 10-15 минути докато омекнат.
- Изсипете ги в купа и ги намачкайте докато станат на пюре.
- Прибавете черния пипер, солта, пиперката и зехтина. Разбъркайте добре съставките, за да получите хомогенна смес.
- Поставете сместа в хладилник, за да се овкуси и леко да се втвърди. Изчакайте 15-20 минути.
- След това извадете сместа от хладилника и оформете хапките.
- Разбийте яйцата в отделен съд и изсипете малко галета в по-дълбока чиния.
- Затоплете зехтина в тиган и опържете хапките. Изчакайте леко да изстинат, сервирайте ги и им се насладете.
3.Хапки с карфиол и пармезан
Още една вкусна рецепта за приготвяне на вегетариански хапки. Можете да ги приготвите с всеки едни зеленчук, който ви харесва. Просто трябва добре да смесите и объркате съставките, за да можете да ги оформите по-късно под формата на хапки.
Съставки
- 1 чаша карфиол (150 г)
- 1/4 чаша пармезан (50 г)
- 1 чаша броколи (150 г)
- 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- 1 чаена лъжичка черен пипер (5 г)
Препоръчваме ви да прочетете и: Три вкусни рецепти с овесени ядки
Начин на приготвяне
- Първо сварете карфиола и броколито на средно силен котлон докато омекнат.
- Поставете продуктите в блендер заедно с останалите съставки. Добавяйте ги малко по малко, за да успеете да разбъркате сместа добре.
- Разделете сместа на топчета и оформете от тях хапките. Подредете ги в тава върху хартия за печене.
- Печете ги във фурна в продължение на 20 минути на 180ºC докато станат златисти.
- Изчакайте да изстинат и се насладете на това вкусно вегетарианско ястие! Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Rizzo, G., & Baroni, L. (2018, January 5). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu10010043
- Messina, M., & Messina, V. (2010). The role of soy in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu2080855
- Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
- Ahmed, F. A., & Ali, R. F. M. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed Research International, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/367819