Logo image

Три рецепти за вегетариански хапки

3 минути
Често ни се струва невъзможно да си приготвим сами хрупкавите класически пилешки хапки. Има редица вегетариански варианти, запазващи невероятнтия им вкус. Освен това те наподобяват пилешкото месо и са изключително здравословни
Три рецепти за вегетариански хапки
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаем, че в свят, в който месото доминира в кухнята, не е лесно да бъдат открити вкусни ястия за вегетарианци. Въпреки това днес искаме да споделим с вас три рецепти за апетитни вегетариански хапки, в които ще се влюбите!

Обикновено хапките се приготвят от пилешко месо. Преди печене или пържене се овалват в пшеничено брашно или галета. Днес можете да откриете голямо разнообразие от изпитани рецепти за хапки. Вече и вегетарианците могат да се насладят на това вкусно ястие, както и на редица други.

Не е трудно да намерите вариации на рецептите за кюфтета, хапки и дори хамбургери за вегетарианци. 

Разберете как можете да си приготвите вегетариански хапки с помощта на следните три невероятни рецепти!

Три рецепти за вегетариански хапки

1.Соеви хапки

Първото нещо, което ни идва на ум, когато чуем да се говори за вегетариански ястия са зеленчуците и салатите. Не е необходимо тази рецепта да имитира пилешкото месо, за да бъде вкусна. Приготвените по този начин хапки са наслада за сетивата и са богати на хранителни вещества!

Съставки

  • 1/2 чаша тофу (100 г)
  • 1/2 чаша вода (100 мл)
  • 4 капки Табаско
  • 1/2 чаша соев сос (50 мл)
  • 1 яйце
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
  • 1/2 чаша галета (100 г)
  • 3 супена лъжица зехтин (45 мл)

Начин на приготвяне

  1. Вземете купа и смесете тофуто с Табаското и соевия сос. Оставете съставките да престоят 15 минути.
  2. След това в отделен съд разбъркайте яйцето със солта и пипера и ги прибавете към първата смес. Накрая добавете галетата и бъркайте докато получите твърда смес, която можете да оформяте.
  3. Оформете хапките. Направете малки топки и леко ги сплескайте. Подредете ги в подходящ съд.
  4. Затоплете зехтин в тиган и пържете хапките докато станат златисти и от двете страни. Поднесете ястието и му се насладете.

Прочетете и: Рецепти за вкусни зеленчукови супи

2.Вегетариански хапки от броколи

Броколито е изключително полезно за здравето. То е богато на витамини С и Е, както и на разтворими фибри. Освен това ни предпазва от редица заболявания.

Съставки

  • 1 морков
  • 2 картофа
  • 1 червено цвекло
  • 1 чаша броколи (100 г)
  • 1/2 зелена пиперка
  • 1 супена лъжица зехтин (15 мл)
  • 1/2 супена лъжица сол (7 г)
  • 1/2 супена лъжица черен пипер (7 г)
  • 1 чаша галета (200 г)
  • 2 яйца
  • 4 супени лъжици зехтин (60 мл)
    вегетариански ханки с броколи

Начин на приготвяне

  1. Първо трябва да нарежете всички зеленчуци без пипера. Варете ги 10-15 минути докато омекнат.
  2. Изсипете ги в купа и ги намачкайте докато станат на пюре.
  3. Прибавете черния пипер, солта, пиперката и зехтина. Разбъркайте добре съставките, за да получите хомогенна смес.
  4. Поставете сместа в хладилник, за да се овкуси и леко да се втвърди. Изчакайте 15-20 минути.
  5. След това извадете сместа от хладилника и оформете хапките.
  6. Разбийте яйцата в отделен съд и изсипете малко галета в по-дълбока чиния.
  7. Затоплете зехтина в тиган и опържете хапките. Изчакайте леко да изстинат, сервирайте ги и им се насладете.

3.Хапки с карфиол и пармезан

Още една вкусна рецепта за приготвяне на вегетариански хапки. Можете да ги приготвите с всеки едни зеленчук, който ви харесва. Просто трябва добре да смесите и объркате съставките, за да можете да ги оформите по-късно под формата на хапки.

карфиол и здравословно хранене

Съставки

  • 1 чаша карфиол (150 г)
  • 1/4 чаша пармезан (50 г)
  • 1 чаша броколи (150 г)
  • 2 супени лъжици зехтин (30 мл)
  • 1 супена лъжица сол (15 г)
  • 1 чаена лъжичка черен пипер (5 г)

Препоръчваме ви да прочетете и: Три вкусни рецепти с овесени ядки

Начин на приготвяне

  1. Първо сварете карфиола и броколито на средно силен котлон докато омекнат.
  2. Поставете продуктите в блендер заедно с останалите съставки. Добавяйте ги малко по малко, за да успеете да разбъркате сместа добре.
  3. Разделете сместа на топчета и оформете от тях хапките. Подредете ги в тава върху хартия за печене.
  4. Печете ги във фурна в продължение на 20 минути на 180ºC докато станат златисти.
  5. Изчакайте да изстинат и се насладете на това вкусно вегетарианско ястие! Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rizzo, G., & Baroni, L. (2018, January 5). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu10010043
  • Messina, M., & Messina, V. (2010). The role of soy in vegetarian diets. Nutrients. MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu2080855
  • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
  • Ahmed, F. A., & Ali, R. F. M. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed Research International2013. https://doi.org/10.1155/2013/367819

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.