Световен ден на полиомиелита: За бъдещето на майките и децата

Полиомиелитът или полио е заразна и потенциално фатална инфекция, причинена от вирус, предаван чрез фекално замърсяване на храна и вода. Световният ден на полиомиелита цели неговото изкореняване.
Световен ден на полиомиелита: За бъдещето на майките и децата
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 26 ноември, 2022

Световният ден за борба с полиомиелита се отбелязва всяка година на 24 октомври. Целта на този специален възпоменателен ден е да се поднови ангажиментът за изкореняване на полиомиелита в световен мащаб.

През 2022 г. се навършват 31 години от обявяването на ликвидирането на полиомиелита в региона на Америка. Вирусът все още циркулира в две държави и така, докато не бъде унищожен в световен мащаб, все още съществува риск от заразяване.

Полиомиелитът е заразна болест, без специфично лечение и е потенциално опасна. Въпреки това може да се предотврати чрез имунизация.

Контекстът на Световния ден на полиомиелита

Датата 24 октомври като Световен ден на полиомиелита съвпада с рождението на д-р Джонас Солк, който разработва първата ефективна ваксина срещу полиовируса. Денят е установен от Ротари Клуб Интернешънъл в чест на рождения ден на доктора.

Имунизационната стратегия е да се предотврати инфекцията при деца под 5-годишна възраст до спиране на предаването. След няколко дози защитата от ваксината е доживотна.

Първата страна, която изкорени болестта, беше Куба през 1962 г., когато въведе пероралната ваксина. Впоследствие Северна и Южна Америка станаха първият континент, обявен за свободен от предаване през 1994 г., като последният случай беше регистриран в Перу през 1991 г.

Въпреки че историята на тази ваксина е успешна, пандемията от COVID-19 доведе до забавяне на имунизационните кампании. В Америка ваксинацията с 3-те дози за 2020 г. е 82%.

Това беше най-ниският процент от 1994 г. насам, което предизвика тревога.

Въпреки че изглеждаше, че пътят към глобалното изкореняване е близо, 2022 г. направи голям обрат. През февруари тази година властите в Малави, Африка, обявиха огнище на полиовирус тип 1 (последният случай е докладван през 1992 г.). Африка беше обявена за свободна от полиомиелит през 2020 г.

3-годишно момиче беше парализирано, след като беше заразено с вируса, който изглежда е от същия щам, докладван през 2019 г. и 2020 г. в Пакистан. Освен Пакистан, другата държава, в която полиомиелитът остава ендемичен, е Афганистан.

Към септември 2022 г. тази година в Пакистан са докладвани 17 случая.
Световен ден на полиомиелита.
Стратегията за универсална ваксинация се оказа ефективна при изкореняването на вирусни заболявания.

Полиомиелит или полио

Полиомиелитът се причинява от полиомиелитния вирус. Може да засегне нервната система и да причини парализа на дихателните мускули, което води до смърт за кратък период от време.

Вирусът се предава по фекално-орален път. Той влиза в тялото през устата и когато се намери в червата, се размножава и причинява инфекция и може да достигне до гръбначния мозък.

Полиомиелитът може първоначално да бъде асимптоматичен или да бъде объркан със симптоми на обикновена настинка:

Тъй като засяга гръбначния мозък, може да причини парализа на скелетните мускули на краката. След това може да се разпространи в дихателните мускули, причинявайки смърт от задушаване.

Предаването става, когато след дефекация водата или храната са заразени. Полиовирусът може да бъде открит в канализацията.

Няма лек за полиомиелит. Симптомите могат да бъдат адресирани и физиотерапията и рехабилитацията могат да се използват в случай на парализа. Последствията са налице дори години след възстановяване от инфекцията.

Полиомиелитната ваксина

Има три серотипа на полиовирус: 1, 2 и 3. Само полиовирус серотип 1 циркулира в двете страни, които споменахме.

Тип 2 беше обявен за изкоренен през 2015 г., а тип 3 през 2019 г. Полиовирус тип 1 все още е разпространен в Пакистан и Афганистан.

От своя страна има два вида ваксини срещу детски паралич. Инактивирана полиомиелитна ваксина (срещу серотипове 1 и 3) и жива атенюирана полиомиелитна ваксина (приложена перорално срещу серотипове 1, 2 и 3).

Намерението е да се изпълнява постоянна ваксинационна програма с тривалентна инактивирана полиовирусна ваксина и да се използват допълнителни дози от атенюираната ваксина.

Възможно е също да има огнища на циркулиращ полиовирус в райони с ниско покритие на ваксинациите. Когато живият атенюиран вирус от имунизацията се отделя, той може да се разпространи сред общността чрез замърсяване на водата, ако има неподходящи санитарни условия.

Предимствата на живата атенюирана ваксина срещу полиомиелит са следните:

  • Евтина е
  • Прилага се през устата
  • Осигурява групов имунитет – това не позволява на заразените да предадат естествения вирус на други, въпреки че предават атенюирания, за да удължат имунизацията.

Има обаче парадоксален ефект, тъй като вирусът се отделя с изпражненията и може да зарази други, предизвиквайки верига от инфекции в общности, които имат ниски нива на имунизация. Когато вирусът циркулира достатъчно дълго, той може да мутира в по-вирулентна форма, която причинява парализа.

Целта на преминаването от тривалентна към бивалентна ваксина е да се намали рискът от парализа, дължаща се на серотип 2. Използването на инактивирани ваксини носи почти несъществуващ риск от свързана парализа.

Полиомиелитен вирус.
Атенюираният полиовирус може да мутира в общности с ниски нива на ваксинация.

Текущата цел на Световния ден на полиомиелита

Понастоящем полиомиелитът е разпространен в най-бедните и маргинализирани общности в света, които нямат подходящ достъп до имунизации. Целта е да се изкорени полиомиелитът до 2026 г. Това ще изисква засилени имунизационни кампании и увеличени финансови инвестиции.

С провеждането на повече имунизационни кампании и по-голяма популация от имунизирани хора, вирусът няма да има потенциални гостоприемници. Това ще позволи да се обяви ликвидирането му. Въпреки това, докато има дори един случай на полиомиелит, съществува риск от възобновяване в други страни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.