Съвети за отглеждане на цветно декоративно зеле

Декоративното зеле се отличава с красивите си цветове и форми. Може да се използва за декорация на градините, както и за някои ястия.
Съвети за отглеждане на цветно декоративно зеле

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 27 април, 2023

Зелето е ядливо растение и можете да му се насладите в различни форми на приготовление, но има и някои цветни декоративни сортове, които се открояват. Въпреки че има форма на розетка, като другите видове зеле, това декоративно зеле, което ще опишем по-подробно в следващите редове, се съчетава много добре с останалите видове в градината.

Искате ли да знаете всички подробности за декоративното зеле? Продължавайте да четете!

Как изглежда това декоративно зеле? Запознайте се с неговите характеристики

Декоративното зеле има по-дебели и лъскави листа от обикновеното зеле. Както споменахме преди, има форма на розетка и това го прави да изглежда като голям сукулент от разстояние.

Всъщност, тъй като произхожда от райони с варовикови почви и високи нива на соленост, този вид зеле има способността да съхранява вода в листата си.

Декоративното зеле има интензивни лилави, бели, розови и зелени цветове, които се засилват, когато растението достигне зрялост, тоест през първата година от живота му. Има дори такива, като Brassica oleracea var. acephala, които са трицветни: лилаво, зелено и бяло. Или наподобяващото дъга Candy Crush, което осцилира между тъмнозелени и лилави тонове с различен интензитет.

След първата година от живота на растението, цветовете му остават наситени още една година. Това, като се има предвид, че е двугодишен вид. Две години след покълването растението ще умре.

Думата “декоративно” не означава, че не можете да ядете растението. Напротив. Много хора го отглеждат като декоративно и след година или повече го консумират.

Ще забележите, че на втората година от покълването декоративното зеле цъфти и става дом на множество животни, които идват при него в търсене на прашец, като пеперуди, бръмбари и колибри. Толкова много красота!

Има различни видове декоративно зеле
Съществува голямо разнообразие от декоративно зеле с разнообразни форми и цветове.

Отглеждане на декоративно зеле

Декоративното зеле е колкото красиво, толкова и просто, както и грижите, които трябва да полагате, за да го запазите. Обърнете внимание и се насладете как вашите нови растения растат, докато изпълват градината ви с цвят.

1. Вземете подходящия субстрат и тор

Декоративното зеле се нуждае от плодородна основа с добър дренаж, за да може излишната вода да циркулира, без да засяга корените на растението. Субстратът трябва да се контролира, така че да не е прекалено кисел.

Освен това трябва да е компактен. Така че е страхотна идея да смесите почвата с торф, хумус от червеи, тепоял (помага за дренажа) и вар за алкалност.

Този последен продукт трябва да се използва само ако почвата няма очакваното pH. За да разберете, можете да направите тест за киселинност. Ако измереното pH е между 6 и 7,5, то е алкална; ако е 5, е неутрална и ще бъде добре; но ако резултатът е по-нисък, тогава трябва да нанесете вар, докато се балансира.

Торът трябва да се прилага веднъж годишно, заедно с тор, богат на фосфор и калий, с 0% азот. Този елемент увеличава вероятността от растеж на гъбички.

2. Отглеждане на декоративно зеле – осигурете правилното осветление и температура

Освен идеалния субстрат, декоративното зеле се нуждае от пространство с температура между 15 и 18 градуса по Целзий. Въпреки че трябва да се каже, че понася студовете стоически. Освен това студът прави цветовете му по-интензивни.

Това означава, че осигурената светлина може да бъде пряка слънчева светлина или частична полусянка; то ще се адаптира без проблем. През зимата обаче трябва да поставите зелето там, където има възможно най-много слънчева светлина.

3. Поливайте правилно

Когато говорихме за почвата, подчертахме нейната дренажна способност. Това е така, защото алкалните почви не абсорбират много добре водата, излагайки корените на риск от преовлажняване.

Това напомняне е за да знаете, че трябва да се грижите за субстрата, защото декоративното зеле се нуждае от много вода, но тя трябва да бъде правилно декантирана.

4. Отглеждане на декоративно зеле – правилната поддръжка

Декоративното зеле е податливо на вредители като гъсеници, охлюви и гълъби.

Тъй като са годни за консумация, трябва да предпазите растенията от тези атаки, без да прибягвате до пестициди или химикали. Най-добри винаги са домашните и естествени алтернативи, приятелски настроени към всички форми на живот.

Същият съвет се отнася и за третирането на бяла ръжда, класическа за хризантемите, но също често срещана при зелето. Един от начините да предотвратите това е да не мокрите листата при поливане.

3 вида декоративно зеле, които трябва да имате в градината си

Кораловата кралица - красиво зеле за декорация
Кораловата кралица е вид декоративно зеле, което се отличава с формата на листата си.

След като вече знаете как да се грижите за декоративното си зеле, ще ви препоръчаме три вида, които блестят със своята красота и трябва да поемете риска да имате. Ето техните отзиви!

  • Серия Crane: този вид декоративно зеле има къдрави листа и се предлага в гама от невероятни цветове, като наситено розово, червено и двуцветно, между розово и жълто.
  • Коралова кралица: има перести листа с лилавочервен цвят в центъра.
  • Nagoya: това също е къдрава разновидност, която се откроява с по-пастелните си цветове, като бяло, розово и червено.

Не е нужно да избирате между нито един от тези три сорта декоративно зеле – можете да ги имате всичките! Грижите за тях са същите като по-горе, така че радвайте се на цветна и красива градина, в която главните герои са зелките.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bonde, M. R., Murphy, C. A., Bauchan, G. R., Luster, D. G., Palmer, C. L., Nester, S. E., … & Berner, D. K. (2015). Evidence for systemic infection by Puccinia horiana, causal agent of chrysanthemum white rust, in chrysanthemum. Phytopathology105(1), 91-98.
  • Šamec, D., Urlić, B., & Salopek-Sondi, B. (2019). Kale (Brassica oleracea var. acephala) as a superfood: Review of the scientific evidence behind the statement. Critical reviews in food science and nutrition59(15), 2411-2422.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.