Сакроилеит: причини, симптоми и лечение

Сакроилеитът е възпалително състояние, което причинява болка и дискомфорт в долната част на гърба. Ранното му откриване предлага бързо облекчаване на симптомите.
Сакроилеит: причини, симптоми и лечение

Последна актуализация: 17 май, 2022

Болката в кръста е често срещана причина за медицински консултации по целия свят. Произходът на болката в кръста е много разнообразен и варира от проблеми във вътрешните органи до проблеми в костите и ставите. Тук ви представяме всичко, което трябва да знаете за заболяването сакроилеит.

Когато говорим за сакроилеит, имаме предвид възпалението на сакроилиачната става. Има две такива стави, които са разположени в най-долната част на гърба.

Те са отговорни за свързването на сакрума на гръбначния стълб с илиачните кости на таза от всяка страна. Тяхната функция е да противодействат на натиска на краката при движение и натоварването на тялото при изправяне.

Този възпалителен процес включва не само структурите, разположени в ставата, но засяга и връзките, мускулите и нервите, които са около нея. Причините са множество и са свързани с прекомерно претоварване на ставата.

Симптоми на сакроилеит

Понастоящем различни изследвания оценяват разпространението на сакроилеит, вариращо от 23% до 63%, и е по-често при възрастни хора. Като цяло засяга една от сакроилиачните стави, с дискомфорт от дясната страна в 45% от случаите и от лявата страна в 35%.

Участието и от двете страни се среща при до 20% от хората.

Сакроилеитът обикновено се проявява като продължителна, локализирана и постоянна болка в долната част на гърба. Може да се простира до задните части, слабините и задната част на единия или двата крака, без да достига до коленете. Описва се като потискащо, тъпо и парещо усещане.

По същия начин този дискомфорт често се засилва при продължително стоене, изкачване на стълби, бягане и ходене по неравни повърхности. Намалява при седене, но в напреднали случаи болката се появява дори в покой.

Дискомфортът се появява в ранните сутрешни часове, придружен от лумбално напрежение и скованост на ставите. Обикновено сутрешната скованост при сакроилеит намалява през деня при движение.

Мъж със сакроилеит и болки в гърба.
Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-висок е рискът от сакроилеит.

Причини

Физическото претоварване и повтарящите се сили на компресия и сцепление върху ставния апарат са основните причини за сакроилеит, според научни изследвания. Засягането на връзки, кости и хрущяли насърчава освобождаването на химически вещества, които стимулират рецепторите за болка.

Сред най-честите причини са следните:

 • Остеоартрит
 • Повтаряща се травма
 • Анкилозиращ спондилит
 • Дисметрия между краката
 • Инфекции на ставите
 • Деформация на сакралната кост
 • Падания и автомобилни катастрофи
 • Слабост на коремните и глутеалните мускули

От друга страна, по време на бременност има промени в тялото на жената, които могат да причинят сакроилеит. Това е резултат от отпускането на връзките, които стабилизират ставата, което се добавя към увеличаване на теглото и променена походка.

Рискови фактори

Сакроилиачното възпаление е по-често при по-възрастните мъже. Следните условия увеличават риска:

 • Лоша стойка
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Пренасяне на тежки предмети
 • Предишни фрактури и изкълчвания
 • Промени в подравняването на гръбначния стълб, като хиперлордоза и сколиоза

Как се диагностицира?

В повечето случаи диагнозата се поставя чрез клинична оценка от медицински специалист. Лекарят ще попита за появата на симптомите, как се появяват и ситуациите, които предизвикват болката. По време на физическия преглед долната част на гърба ще бъде инспектирана и докосвана.

Обичайно е специалистът да прецени мускулната сила и подвижността на лумбалния и сакралния дял на гръбначен стълб. Освен това могат да се прилагат различни тестове, като теста на Gaenslen и Patrick.

От друга страна, могат да бъдат посочени допълнителни изследвания и образни тестове, за да се потвърди диагнозата. Рентгеновото изследване и ЯМР на таза и гръбначния стълб обикновено дават полезни данни за засягането на ставите. По същия начин, инжектирането на анестетици с положителен отговор може да идентифицира произхода на проблема.

Рентгенова снимка на гърба.
Образните тестове разкриват дали има анатомични промени в гръбначния стълб и бедрата, които могат да обяснят болката.

Лечение на сакроилеит

Планът за лечение на сакроилеит зависи от основната причина и тежестта на симптомите. При леки случаи лекарят обикновено предписва употребата на аналгетици, мускулни релаксанти и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). В допълнение, ортезите за колан могат да поддържат подравняването на таза и да стабилизират ставата.

Физическата терапия играе ключова роля в лечението на сакроилеит. Предлага упражнения за движение и разтягане, които укрепват, стабилизират и подобряват гъвкавостта.

Други препоръки включват относителна почивка, избягване на пренапрежение и прилагане на редуваща се топла и студена терапия.

Ако дискомфортът продължава, могат да се направят интраартикуларни кортикостероидни инжекции за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. В тежки случаи е необходима хирургична корекция със следните процедури:

 • Артродеза: Сакроилиачната става е трайно свързана с титанови пръчки.
 • Радиочестотна денервация: Нервните пътища, които предават болката, се елиминират.
 • Имплантиране на електрически стимулатор: Към сакрума е прикрепено устройство, което намалява предаването на болката.

Възможно ли е да се предотврати сакроилеит?

Сакроилеитът е доста често болезнено състояние при възрастни хора. Като цяло е възможно да забавим появата на това състояние и да намалим риска от развитието му с някои промени в начина ни на живот:

По същия начин е препоръчително да отидете на консултация със специалист ревматолог при съмнение за сакроилеит. Лекарите са единствените, квалифицирани да лекуват това заболяване и да предоставят най-добрите насоки за лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mejía G, Arias M, Valdez K, Carrillo S, et al. Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, Diagnóstico y Tratamiento. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2008; 3 (1): 170-180.
 • Marín J, Catay E, Bravo M, Navarta D, et al . Sacroileítis en pacientes con espondiloartritis: ¿qué rol juega la ecografía?. Rev. argent. reumatolg. 2016;  27( 2 ): 30-34.
 • Solís JG, Flores-Padilla G. Sacroilitis paraneoplásica: presentación inusual de leucemia linfoblástica aguda. Cir Cir. 2020;88(Suppl 2):71-74.
 • Bollow M, Loreck D, Banzer D, Brandt H, et al. Imaging diagnosis in suspected inflammatory rheumatoid axial skeleton diseases (sacroilitis). Z Rheumatol. 1999 Apr;58(2):61-70.
 • Soto Quijano DA, Otero Loperena E. Sacroiliac Joint Interventions. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2018 Feb;29(1):171-183.
 • Alcobendas RM, Loza SM, Camba AR, Gascon CU, et al. Sacroilitis in Preschool Children: A Case Series and Review of the Literature. Pediatr Infect Dis J. 2020 Sep;39(9):e272-e274.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.