Рецепта за вечеря: Паста с лимон и скариди.
Ако внимателно изберете вашите съставки, това ястие с макаронени изделия, лимони и скариди е подходящо за хора, които имат непоносимост към лактоза и глутен. Най-добрата част е, че ако и деца, и възрастни го харесват, това би бил един чудесен начин да включите морските дарове в диетата на вашето семейство!
Макаронени изделия с лимон и скариди: хранителни факти
Ползите за здравето от яденето на пълнозърнести макаронени изделия
За да направите това ястие още по-здравословно, можете да замените обикновените тестени изделия с пълнозърнести макаронени изделия, приготвени от нерафинирани пълнозърнести храни.
Пълнозърнестите макаронени изделия съдържат триците, зародишите и ендоспермите от зърното и затова имат по-високо съдържание на диетични фибри и протеини. Също така, те съдържат повече минерали включително калий, фосфор и магнезий.
Тези макронутриенти бавно се абсорбират, така че енергията им се освобождава прогресивно и ви помага да се чувствате пълноценни по-дълго.
Този вид паста има много малко мазнини. Той съдържа главно растителни стероли, които са подобни на холестерола вещества, които се срещат естествено в плодовете, зеленчуците, ядките и зърнените култури. Всъщност те помагат за понижаване на нивото на LDL холестерола, така че са чудесни за здравето на сърцето ви. Следователно макаронените изделия от пълнозърнеста пшеница са подходящи за консумация в диети, пригодени за контрол на хиперхолестеролемия. Също така нейните фибри благоприятстват регулирането на холестерола и кръвната глюкоза.
Прочетете още: Коя зеленчукова крем супа е най-здравословна?
Скаридите са полезни за здравето
Скаридите са ракообразни, които осигуряват 80 калории на порция и имат високо съдържание на вода и протеини.
Това мъничко животно има сравнително високи нива на холестерол, тъй като една порция покрива половината от препоръчителните нива на холестерол при здравословна и балансирана диета. Ако обаче се консумира умерено и в комбинация с определени храни, като пълнозърнести макаронени изделия, тогава можете да ги включите без проблем в здравословното хранене.
Скаридите съдържат също висок процент основни минерали като йод, цинк, калий, фосфор и калий. Освен това има големи количества витамин В12: една порция удвоява препоръчителния дневен прием на това хранително вещество.
Прочетете още: 8 храни, които не са толкова полезни, колкото си мислите
Паста от лимонови скариди
Състав ( за 4 души)
- пакет паста
- 1/2 килограма скариди, измити и обелени
- 3 лимона
- крема сирене
- босилек
- чесън на прах
- екстра върджин зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- За начало поставете тиган на среден огън и добавете две супени лъжици зехтин екстра върджин. Добавете скаридите към него, когато е достатъчно сгорещена мазнината.
- Гответе ги 7-10 минути , след което ги извадете от тигана и ги оставете настрана.
- Настържете лимоните, без да достигате до бялата част и нарежете остатъците на малки парченца.
- След това добавете парчетата лимон в тигана и разбъркайте, за да им помогнете да отделят сока.
- Междувременно сипете в тенджера достатъчно вода, за да сварите макароните и като ги варите поне 7 минути за консистенция al dente (веднага след изчезването на бялото на центъра на макароните).
- След като лимоните изхвърлят сока си, извадете ги от тигана и добавете крема сиренето.
- Добавете няколко супени лъжици от водата, в която сте готвили пастата за по-гладка текстура.
- След това добавете макароните в тигана (със соса и скаридите).
- Накрая го подправете на вкус и добавете чесън на прах, босилек и лимоновата кора. Вече сте готови да го сервирате.
Можете да замените крема сирене със соев препарат, подходящ за вегани или тип сирене с ниско съдържание на лактоза, като Мюнстер, Камамбер, Бри, Чедър, Проволоне, Гауда, синьо сирене, Пармезан, Швейцарско сирене. Също така можете да изберете макароните, които най-добре отговарят на вашите нужди и вкус.
Тази рецепта се съчетава добре със смесена салата или със зеленчуков крем за питателен и балансиран обяд или вечеря.
Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Varela Moreiras, G. (n.d.). Esteroles vegetales y colesterol: una apuesta de futuro. Retrieved May 18, 2019, from https://www.fen.org.es/index.php/firma/esteroles-vegetales-y–colesterol-una-apuesta-de-futuro
- Camarón. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/camaron.pdf