Разсеяни ли сте или забравяте? Ето 10 полезни съвета

Понякога лесното разсейване или забравяне е пряко свързано с твърде много задачи. Често се опитваме да изпълняваме няколко задачи едновременно, без наистина да сме свързани с никоя от тях. Получете ценни съвети с помощ тук.
Разсеяни ли сте или забравяте? Ето 10 полезни съвета
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 21 септември, 2022

Кой не е прекарал няколко минути в търсене на нещо преди излизане и след няколко неуспешни опита да е осъзнал, че вече го е открил? Ако разкажете за това на някого, ще ви кажат, че сте разсеяни.

Когато подобни неща ви се случват няколко пъти на ден, е възможно да приложите някои стратегии. По-долу ще намерите препоръки за намаляване на разсейването и мисленето за това, което може да ви се случва.

1. Започнете с това, което е важно

Преди да започнете деня си, можете да направите списък на задачите, които ви предстоят и да им поставите приоритет. По този начин не само ще имате поглед над деня, но докато напредвате или постигате цели, ще преминавате към следващата задача.

Създавайте си организация за деня
Ако сте разсеяни, органайзерите са чудесен вариант, който винаги да имате под ръка.

2. Как да спрете да бъдете разсеяни – намерете начин да си напомняте за нещата

Например, ако не искате да забравите обяда си в хладилника, можете да оставите бележка на вратата, преди да тръгнете за работа. Напомнянията на мобилния телефон също са полезни.

3. Преценете времето си и се научете да го управлявате

Много пъти разсейването идва от липсата на организация. Поради тази причина е добре да можете да планирате дейностите си.

Има различни инструменти, които ви позволяват да знаете колко време посвещавате на определена задача или проект. Повечето от тях са технологични и са достъпни за компютри или смартфони.

4. Как да спрете да бъдете разсеяни – опитайте се да задържате вниманието си

Разбира се, може да е трудно, но ако докато разговаряте с някого, проверявате и известията на WhatsApp, може да пропуснете важни подробности от разговора.

Затова се опитайте да присъствате тук и сега в това, което се случва. Упражнете се да си поставите лимит с количеството задачи и дейности, които искате да решавате едновременно.

5. Запитайте се за онези неща, които забравяте

В кои области забравяте? Винаги ли сте разсеяни или само на определени места?

Например забравяте да вземете със себе си някои ежедневни предмети (очила, палто или ключове) или всъщност забравяте ангажименти и срещи. Понякога, когато мислите за това, в крайна сметка осъзнавате, че това не е просто разсейване, но че не намирате за привлекателно да участвате в срещи.

Тогава забравянето работи като стратегия или извинение.

6. Опитайте се да спазвате ред

Тази препоръка върви ръка за ръка с предишната точка. Ако забравяте предмети, определете фиксирани места, където да ги оставите. По този начин ще ви бъде по-лесно да придобиете навика.

Можете също да опитате да си възложите няколко задачи, които да изпълните, преди да напуснете дома. Да кажем 3: вземете храната, носете палтото си и проверете очилата си. Докато те преброите всички 3, не трябва да излизате.

От друга страна, ако това, което сте забравили да направите, е свързано със срещи, можете да използвате аларми или плановик, за да помогнете на паметта си. Можете също така да използвате седмичен или месечен планер и да го поставите на видно място, като вратата на хладилника.

7. Как да спрете да бъдете разсеяни – изберете място без разсейващи фактори

Ако концентрацията не е вашата силна страна, опитайте се да работите или учите в среда без зрителни и слухови стимули. В дома си избягвайте тези места, които са транзитни пунктове, т.е. където много хора циркулират постоянно.

8. Приключвайте и ограничете задачите

Важно е да се опитаме да се съсредоточим върху дадена задача и да се ангажираме с начален и краен час, дори и да е кратък. Когато това се случи, в края на деня имаме усещането, че не сме направили нищо или че не сме постигнали напредък, защото не сме могли да приключим определени проблеми.

9. Създавайте моменти за отдих и почивка

Разсейването също се появява след периоди на интензивно натоварване. Мозъкът се нуждае  от почивка. Затова е необходимо да се намери баланс между работата и почивката.

10. Как да спрете да бъдете разсеяни – не се оправдавайте

Много пъти етикетите разсеян имат второстепенна полза: отричане на отговорност. След това използваме тази характеристика, за да се оправдаем. „Такъв съм, не мога да го направя, знаеш, че съм разсеян“.

В този смисъл, за да излезем от зоната си на комфорт и да се подобрим в тези аспекти, които можем да подобрим, е важно да бъдем честни със себе си.

разсеян или забравящ човек
Използването на разсейването като извинение може да ни постави в удобна ситуация да не искаме да се променяме или подобряваме.

Нека преосмислим „многозадачността“

Отвъд факта, че можем да бъдем разсеяни или да забравяме трябва да погледнем контекста. Постоянно получаваме съобщения, които насърчават многозадачността, т.е. фактът, че не искаме да се променяме или подобряваме.

Въпреки че може да си помислим, че това е предимство (с едната ръка записваме съобщение, с другата правим резервация, докато четем по устните на колега, който влиза в офиса, за да ни предаде съобщение), в среден и в дългосрочен план последствията са видими. Ние не се свързваме с нищо и не успяваме да дадем необходимата дълбочина на проблемите, така че не забелязваме рискове и възможности за подобрение.

Постепенно стресът и безпокойството започват да настъпват. Резултатът е психическо изтощение или прегаряне.

Може би това също е въпрос, който трябва да си зададем: разсеяни сме, но от какво? Може да се стремим да постигнем това, което е отвъд възможното.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.