Пухкав ябълков кекс
Чудите се какво да поднесете на закуска или какво да хапнете между храненията? Предлагаме ви този апетитен десерт, подходящ за всяко време на деня. Кой не обича богатите на фибри и витамини ябълки? Този пухкав ябълков кекс ще се превърне в любим за цялото семейство.
Приготвя се изключително лесно и съдържа специална “здравословна” съставка. Продължете да четете – сега е времето да изненадате приятно всички у дома.
Рецепта за пухкав ябълков кекс
Основната тайна на този пухкав ябълков кекс се крие във вкусните ябълки, аромата им и текстурата. Можете по желание да добавите малко орехи. Освен че се услажда, този пухкав ябълков кекс е засищащ и не е изобилен на калории, особено ако го сравнявате с кексовете по лавиците в магазините.
Вижте и: Кекс без брашно, мляко и захар
Препоръчваме ви горещо да консумирате домашно направени кексове, тъй като само можете да сте наясно какво съдържат. И така – рецептата:
Какво ви трябва, за да направите този пухкав ябълков кекс?
Продуктите ще ви стигнат за шест души. Ето и целия списък от съставки:
- 1 кисело мляко
- 350 гр. брашно
- 4 яйца
- 125 гр. масло
- 250 гр. захар
- Пакетче мая (12 гр.)
- 1 супена лъжица стрита канела
- 1 супена лъжица ванилова захар
- 3 големи ябълки Златна превъзходна
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Първото нещо, което трябва да направите, е да разбъркате яйцата заедно със захарта, докато обемът им се удвои.
За да стане по-пухкав кексът, препоръчително е на първо време да разбивате поотделно жълтъците от белтъците. Знаете, че белтъците при разбиване стават на сняг – именно от това се нуждаем. Докато разбърквате белтъците, добавете захарта, след това смесете с жълтъците. Време е да добавите киселото мляко. През цялото време се стремете да не допускате сместа да спадне.
Вижте и: Кралски десерт: лимонова шарлота
Втората стъпка изисква да смесите маята с брашното и да ги добавите към общата купа с яйцата.
Разбъркайте добре. Когато сте готови, оставете сместа да престои 10 минути.
Настъпи време да разтопите маслото. Добавете към него щипка сол
Тя ще позволи на този пухкав ябълков кекс да има по-наситен сладък вкус. Прибавете маслото и солта към общата смес и отново разбъркайте. Не бива да има бучки.
Какво следва? Ябълките, разбира се. Измийте ги, обелете ги, премахнете сърцевината и ги нарежете на много тънки ивички.
Много важно е да подготвите ябълките непосредствено преди пускането им в сместа, тъй като след обелването започва процес на оксидация заради контакта с въздуха. Следвайте този трик и рецептата ви ще се получи. Щом сте готови с ивичките, сложете половината от тях в общата смес.
Време е да приготвите съда, в който ще печете кекса.
Налейте половината от сместа. След това добавете останалата половина от ябълките. Най-отгоре излейте остатъка от сместа, като поръсите с канела и ванилова захар.
Сложете кекса да се пече във фурна, която предварително сте нагрели до 180 градуса.
Печете 45 минути. Щом времето изтече, пробвайте с дървена пръчица или вилица, дали сместа е опечена добре.
Щом се уверите, че кексът е готов, извадете го от фурната.
Ако го забравите вътре, рискувате да стане сух и твърд. Извадете го внимателно от съда и го оставете да се охлади за 20 минути.
Вкусен, ароматен и здравословен – такъв е нашият пухкав ябълков кекс с канела! Добър апетит!