Пропускането на закуската води до напълняване

Хапнете овесени ядки, придружени с няколко резена ябълка и грозде
Пропускането на закуската води до напълняване
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Какви са последствията от пропускането на закуската?

Според Агенцията за продоволствена сигурност и хранене на Испания почти 30% от населението излизат от вкъщи, без да са закусили. Вместо това, те пият кафе, когато стигнат на работното място. Познато, не смятате ли? Друг още по-тревожен факт е, че само 3% от децата в днешно време ядат здравословни закуски редовно.

Повечето от нас почти винаги се ограничават с чаша мляко и нещо сладко. Сладките неща веднага засищат и позволяват да излезете от дома с малко енергия. Но какъв е резултатът от това в дългосрочен план? Ден след ден хората стават все по-затлъстели.

Друго погрешно схващане, което искаме да опровергаем днес е, че за да отслабнете, е по-добре да пропуснете закуската. В днешната статия ще обясним какво може да се случи с тялото, ако пропуснете първото хранене за деня. Надяваме се тази информация да помогне да направите правилния избор в бъдеще.

Знаете ли, че пропускането на закуската всъщност причинява напълняване?

Може да се изненадате, но причините, които изтъкват хората, които напускат дома, без да са закусили, са следните:

  • Липса на време
  • Обилна вечеря предишната вечер
  • Желание да отслабнат

Ако някое от изброените ви звучи познато, е важно да разберете какви са последиците, които продължаването на това “гладуване” може да има за здравето.

  • Започването на деня без никаква храна се свързва с последващ спад на енергията, слаба интелектуална работоспособност, умора и промяна в настроението. Знаете ли, че мозъкът използва около 20% от общата енергия, която консумирате, за да функционира нормално? Ето защо, ако не получава достатъчно хранителни вещества и витамини, може да се чувствате мудни и да имате главоболие, както и да имате по-слаба производителност по време на работа.
  • Хората, които пропускат закуската, често страдат от запек.
  • Пропускане на закуската причинява това, което специалистите наричат “метаболитен синдром” – или натрупване на мазнини, обикновено в коремната област. Това се дължи главно на факта, че когато тялото усети липсата на храна, започва да активира ензими, които акумулират мазнини. То ги съхранява за по-късно, като най-често те се натрупват в корема.
  • На свой ред, коремните мазнини могат да доведат до по-високи нива на триглицеридите, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Всичко това, в крайна сметка, може да предизвика сериозни сърдечно-съдови проблеми.
  • Според едно интересно проучване, проведено в училище за обществено здраве на Харвардския университет в Бостън, мъжете, които напускат дома без закуска или само пият кафе сутрин, са изложени на по-висок риск от сърдечни пристъпи след няколко години.

Както може да видите, прескачането на закуската е рисково. То не само забавя метаболизма, но чрез натрупването на мазнини в определени части на тялото могат да се развият още по-сериозни проблеми. Затова не се лишавайте от закуската сутрин!

6 съвета за здравословни закуски, които няма да доведат до увеличаване на теглото

Приготвяне на закуската

1. Включване на пълнозърнести храни в закуската

Овесените ядки са един от най-добрите варианти за здравословна закуска, особено пък придружени с няколко резена ябълка и грозде. Ръженият хляб е друга страхотна храна, която може да добавите към закуската. Натурално сладко от сливи и прясно изцеден портокалов сок ще я превърнат в удоволствие, което ще ви хареса.

2. Опитайте с протеини

Вече знаете, че протеините са от съществено значение за натрупването на мускулна маса. Какво хубаво има в това да отслабнете, ако кожата е отпусната и виси? Здравословната закуска трябва да съдържа протеини – като твърдо сварено яйце, например. Подправено с малко зехтин, то може да бъде много вкусно. Друг чудесен вариант е да приготвите обикновен омлет със спанак.

3. Мляко, чай или кафе?

Обикновено препоръчваме консумацията на растителни млека, приготвени от бадеми, овес, ориз или други ядки. Те са без лактоза и осигуряват много енергия. Може да ги използвате като сметана за кафето или дори да добавите към зеления чай.

4. Яжте плодове

Знаете ли кой плод е най-добрият вариант? Този, който ви харесва най-много. Независимо дали става дума за зелени ябълки, круши, киви и ягоди, папая или ананас. Най-добре е да консумирате плодове, които са пресни и, ако се чудите дали да изберете плодови сокове вместо плодове, не забравяйте, че соковете почти винаги съдържат добавена захар. По-добре е да консумирате парченца истински плод заедно с кожата или кората.

5. Не забравяйте ядките!

Може да ядете шепа ядки всеки ден – добавени към каквото е да е, те предоставят достатъчна доза магнезий и здрави мастни киселини като омега-3.

6. Кажете “да” на пробиотиците

Едно от най-добрите решения е обикновено гръцко кисело мляко без добавена захар. То раздвижва метаболизма, а също и подхранва здравословната чревна бактерия, която подобрява храносмилането.

Така че сега вече знаете… никога не излизайте от дома без закуска!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Agencia española de Consumo, Seguridad alimentaria y Nutrición (2018). Expertos en nutrición y gastronomía presentan el informe ‘Estado de situación sobre el desayuno en España’. Documento en línea. URL disponible en: https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2018/dia_nacional_desayuno.htm
  • Ballesteros Arribas, Juan Manuel, et al. (2007).“La estrategia para la nutrición, actividad física y prevención de la obesidad: estrategia NAOS.” Revista Española de Salud Pública 81: 443-449.
  • Barbera-Saz, C., Bargues-Navarro, G., Bisio-González, M., et al (2020). El ayuno intermitente: ¿la panacea de la alimentación? Actualización en Nutrición, 21(1), 25-32.
  • Genes, A. H. (2016). El desayuno y su importancia¿ es realmente el desayuno una necesidad fisiológica O un hábito saludable?. Gastrohnup, 15(2). http://revistaprospectiva.univalle.edu.co/index.php/gastrohnup/article/view/1261
  • Karlen, G., et al. (2011). “Consumo de desayuno en estudiantes universitarios: hábito, calidad nutricional y su relación con el índice de masa corporal.” Diaeta 29.137: 23-30
  • López-Sobaler, A. M., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, Á., Aparicio, A., Ortega, R. M., López-Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Importancia del desayuno en la mejora nutricional y sanitaria de la población. Nutrición Hospitalaria, 35. https://revista.nutricionhospitalaria.es/filesPortalWeb/2278/MA-02278-01.pdf
  • Pérez, C., L. Ribas, and Aranceta J. Serra Ll. (2004). “Recomendaciones para un desayuno saludable.” A: Serra, L. i Aranceta, J. Desayuno y equilibrio alimentario. Estudio Enkid. Barcelona: Masson: 91-97.
  • Segovia, MJ Galiano, and JM Moreno Villares. (2010). “El desayuno en la infancia: más que una buena costumbre/Breakfast in childhood: more than good manners.” Acta pediátrica española 68.8: 403.
  • Sievert K, Hussain S M, Page M J, Wang Y, Hughes H J, Malek M et al. Effect of breakfast on weight and energy intake: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials doi:10.1136/bmj.l42
  • WHO (2016). Noncommunicable diseases: Risk factors. Documento en línea. URL disponible en: https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/ncd-risk-factors

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.