6 предимства на тамарило

Въпреки че тамарило става все по-популярно, все още е неизвестно в много страни. Този тропически плод се отличава с вкуса, многобройните си приложения и ползи за здравето.
6 предимства на тамарило
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 20 април, 2023

Тамарило е плод, непознат за повечето хора, но високо ценен заради хранителните си качества. Освен това неговият сладък, кисел и солен вкус го прави идеална съставка за безброй рецепти.

Ако се интересувате от откриването на нови, необичайни храни и как те могат да ви помогнат да поддържате доброто си здраве, препоръчваме ви да продължите да четете тази статия.

Тамарило: малко тропическо съкровище

6 ползи на тамарило
Тамарило се счита за екзотичен и здравословен плод, лесен за включване в сладки и солени ястия.

Тамарило (Solanum betaceum или Cyphomandra betácea) е плод на храст, произхождащ от перуанските Анди. Днес основните страни производителки са Перу, Колумбия, Бразилия, Чили, Нова Зеландия и Южна Африка, наред с други.

Принадлежи към същото семейство като картофите или патладжаните, но в този случай плодът е овален, малък (между 3 и 5 сантиметра, 1 до 2 инча) и оранжево-червен на цвят. Има тънка кора и сочна каша, подобна на тази на доматите. Издава много приятен аромат, а семената му са обвити в желатинов слой с много подчертан сладък вкус.

Въпреки че не е неговият регион на произход, Нова Зеландия е страната, която го прави известен на пазара на плодове.

Свойства и хранителни вещества на тамарило

Според данни, получени от Новозеландския институт за изследване на културите и храните, хранителният състав на 100 грама (4 унции) пресен продукт е както следва:

 • Енергия: 36 килокалории.
 • Протеини: 1,8 грама.
 • Мазнини: 0,5 грама.
 • Въглехидрати: 4,3 грама.
 • Фибри: 3,6 грама.

В допълнение към тях, тамарило осигурява интересни компоненти като полифеноли, каротини и антоцианини. Освен това е забележителен източник на витамини А, С и В6, както и на редица минерали (калий, манган и мед).

Тези съединения в тамарило му придават редица свойства. Както посочват авторите Wang и Zhu , това е противовъзпалителен, антиоксидантен, антипролиферативен (инхибира клетъчното възпроизвеждане, особено на раковите клетки) и плод против затлъстяване.

Поради всички тези характеристики и въпреки относителната новост на отглеждането му, се смята, че може да бъде плод с голям потенциал като здравословна храна.

Ползите за здравето на тамарило

Приети в рамките на здравословна и балансирана диета и във връзка със здравословни навици на живот, плодовете тамарило може да предложат немалко ползи за здравето. Някои от най-забележителните са защитата на сърдечно-съдовата система, предотвратяването на хронични заболявания и доброто съдържание на фибри.

Антиоксидант

Съединенията с антиоксидантно действие предпазват организма от вредното действие на свободните радикали. Последните, когато са в излишък, са свързани с някои хронични и възпалителни заболявания и клетъчното стареене.

Защитник на сърдечно-съдовото здраве

Натрият и калият са два електролита, които са необходими за правилното функциониране на тялото, особено по отношение на сърдечно-съдовата система. Техните дейности са свързани, но имат различни функции.

Експерти от Харвардското училище по обществено здраве отбелязват, че високият прием на сол може да доведе до повишено кръвно налягане, което може да причини сърдечни проблеми. Калият помага на тялото да отпусне кръвоносните съдове и да елиминира натрия чрез бъбреците, което понижава кръвното налягане.

Тялото се нуждае от повече натрий, отколкото калий. Ето защо добавянето на плодове, съдържащи калий, е полезно за здравето. Обратното, когато се приема повече натрий спрямо калий, има по-висок риск от смърт от инфаркт.

Поддържане на здрава кожа

Тамарило съдържа някои хранителни вещества, които са признати за полезни за добре изглеждаща, защитена и хидратирана кожа.

От една страна, витамин С стимулира синтеза на колаген (протеин, който е част от структурата на кожата) и играе защитна антиоксидантна роля срещу UVB радиацията.

В допълнение, тамарило съдържа витамин А, вещество, необходимо за поддържане целостта на лигавиците и кожата. По същия начин помага за поддържане на тонуса (предотвратява депигментацията), придава стегнатост и еластичност и участва в заздравяването на рани.

Още ползи от тамарило: полезни за зрението

Витамин А играе други важни роли в тялото, една от които е свързана със здравето на очите. Полезен е за здравето на повърхността на окото, както и за образуването на фоторецептора родопсин.

Последното е от особен интерес по отношение на нощното виждане, тъй като позволява на очите да виждат при условия на слаба светлина. В допълнение, някои експерти смятат, че ретинолът също може да участва в появата на миопия, въпреки че в момента са необходими повече изследвания, за да се потвърди възможната причинно-следствена връзка.

Помощ за храносмилането

Тамарило съдържа добро количество фибри. Едно от основните предимства на присъствието им в диетата е регулирането на чревния транзит чрез подобряване на някои ситуации като запек.

Диетичните фибри са храната на чревната микробиота. Когато неразградените остатъци от фибри достигнат дебелото черво, чревните бактерии ги ферментират и предизвикват пребиотично действие с някои положителни ефекти върху здравето.

Профилактика на затлъстяване, диабет и хронични заболявания

Ползите от въвеждането на плодове и зеленчуци в диетата винаги са били важни. Освен защитата срещу сърдечно-съдови заболявания, през последните години бяха проведени изследвания за връзката им с други хронични и много разпространени проблеми като затлъстяването и диабет тип 2.

Храната с добро количество на фибри обикновено не е калорична. Освен това, както показват проучванията, те позволяват по-бавно изпразване на стомаха и водят до по-голямо усещане за ситост. Също така, подобряват глюкозния толеранс и могат да бъдат ефективни при понижаване на холестерола.

Тамарило – приложения

Вкусни рецепти
Тамарило може да се консумира самостоятелно, в салати или в смутита.

Плодът тамарило може да бъде измамен поради външния си вид. подобен на този на малък домат. В действителност това е съвсем различна храна. Това е много популярна съставка в Нова Зеландия, Австралия и Индия, където се използва в десерти, подправки и основни ястия.

Можете да ядете както пулпата, така и семената, но е за предпочитане да отделите кожата, тъй като може да е леко горчива. Това са някои от най-често срещаните начини за консумация:

 • Най-простият вариант е да го консумирате прясно, самостоятелно. За да направите това, разрежете го наполовина и изяжте пулпата с помощта на лъжица. Ако смятате, че вкусът е твърде кисел, поръсете с малко захар или подсладител.
 • Пулпът може да се смесва в смутита и плодови сокове с банан, ягоди, портокали или кисело мляко. Може да се използва и за приготвяне на конфитюри, желета и сосове.
 • Нарязан, той е идеален за добавяне към салати, тостове, сандвичи или плодови салати. Също така може да украсява или служи като топинг на сладолед и различни торти.

Тамарило – още един плод за здравословно хранене

Тамарило е непознат плод за много хора. Освен това може да бъде малко труден за намиране и в сравнение с други плодове може да бъде доста скъпо.

Тамарило е деликатен плод; поради тази причина по време на покупката е препоръчително да изберете плодове с гладка, лъскава кожа и без несъвършенства. За да проверите тяхната зрялост, трябва да го натиснете леко с пръсти; ако има леко движение навътре, значи е подходящ за консумация.

Ако са малко зелени, тогава ги дръжте на стайна температура, за да улесните узряването им. Ако са узрели, най-добре ги съхранявайте в хладилник и ги консумирайте възможно най-бързо.

Ако можете да си купите, препоръчваме ви да ги опитате, защото вкусът и текстурата им са изненадващи и вкусни. Заедно с други разнообразни плодове, те осигуряват отлични хранителни вещества и са идеална храна в здравословната диета.

Ако харесвате растения и ви се прииска да ги отглеждате, няма нищо по-хубаво от това да засадите нещо екзотично и различно като тамарило. Лесно е за отглеждане и е много полезно, освен че е идеалният начин да се насладите напълно на плодовете му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Optometric Association. Vitamin A beneficial for eyes, just not preventing myopia. Junio 2020.
 • Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Potassium.
 • Liester C.E, et al. The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. Enero 2005.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Schagen S, et al. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinology. Julio 2012. 1; 4(3): 298-307.
 • Smith U. Dietary fiber, diabetes and obesity. International Journal of obesity. 1987; 11. Suppl 1: 27-31.
 • Wang S, Zhu F. Tamarillo (Solanum betaceum): chemical composition, biological properties and product innovation. Trends in Food Science & Technology. Enero 2020. 95: 45-58.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.