Преден вагинален пролапс или цистоцеле: причини и лечение

Предният вагинален пролапс или цистоцеле е сравнително често срещан проблем. По-често се среща при жени, които са родили по естествен път.
Преден вагинален пролапс или цистоцеле: причини и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 03 ноември, 2022

Преден вагинален пролапс или цистоцеле е състояние, при което пикочният мехур се намира по-ниско от обичайното си положение и създава натиск върху стените на влагалището. Това се дължи на разтягане и отслабване на поддържащите тъкани в тази област.

Няма данни за броя на жените с това заболяване. Много от тях не изпитват симптоми или не се консултират с лекар. Изчислено е, че повече от половината жени, които са раждали, имат някаква степен на пролапс на тазовите органи.

Състоянието е известно още като пролапс на предната вагинална стена, пролапс на пикочния мехур и спад на пикочния мехур. В тази статия ще се съсредоточим върху причините и лечението на тази патология.

Кога говорим за цистоцеле?

Когато говорим за тазовите органи, имаме предвид пикочния мехур, матката и червата. Всички те се държат на място от мускулите и съединителните тъкани в тазовото дъно.

Когато тези мускули и тъкани не вършат правилно работата си, пикочният мехур може да се изплъзне от мястото си. След като това се случи, самият пикочен мехур започва да натиска предната стена на влагалището и възниква преден вагинален пролапс или цистоцеле.

Всичко това причинява усещане за натиск в таза и понякога за бучка във влагалището, която може или не може да се усети. Има и проблеми с уринирането, като затруднено уриниране, често ходене до тоалетната, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур или инконтиненция.

преден вагинален пролапс и инконтиненция
Пролапсът увеличава налягането в таза. Това означава, че урината не може да се задържи дълго време.

Причини за цистоцеле

Преден вагинален пролапс или цистоцеле се причинява от разтягане или отслабване на мускулите, сухожилията и тъканите, които придържат пикочния мехур. И така защо се случва това?

Понякога това просто се дължи на минаването на времето. С напредване на възрастта мускулите и сухожилията стават по-крехки. Въпреки това, преден вагинален пролапс или цистоцеле може да се появи на всяка възраст, от хронично натоварване или травма.

Най-честата причина за това състояние е раждането. Среща се и при хора с чести запек или хронична кашлица.

Може да се появи и след операция в областта на таза. Или при хора, които имат основни заболявания, като синдром на Ehlers-Danlos.

Рискови фактори за цистоцеле

Може да се каже, че основните рискови фактори за развитие на преден влагалищен пролапс или цистоцеле са следните:

 • Многоплодна бременност
 • Бебета с високо тегло при раждане
 • Вагинално раждане, особено ако се подпомага с инструменти
 • Менопауза. По време на този етап производството на естроген намалява, което улеснява загубата на еластичност на тъканите.
 • Предишна хистеректомия или тазова реконструктивна хирургия
 • Често вдигане на тежести
 • Затлъстяване.

Нехирургични лечения

Ако случаят на преден вагинален пролапс или цистоцеле е лек, може да не изисква специфичен подход. Фактори като възраст, общо здравословно състояние, тежест на състоянието, желание за деца в бъдеще и сексуална активност се вземат предвид, за да се определи най-доброто лечение.

По принцип може да се избере консервативен и неинвазивен подход. Има два варианта: упражнения за тазовото дъно и използване на вагинален песар.

Упражнения за тазовото дъно

По-известни са като упражнения на Кегел , чиято цел е укрепване на мускулите на тазовото дъно. Те се състоят в извършване на контракции на мускулите в областта, задържането им и повтаряне по 10 пъти на ден.

Физиотерапевтът или лекарят могат да ви покажат правилния начин да ги правите.

Вагинален песар

Песарът е гумен или пластмасов пръстен, който се вкарва във влагалището, за да поддържа вагиналната стена. Това осигурява опора за пикочния мехур.

Устройството не лекува преден вагинален пролапс или цистоцеле, но осигурява облекчаване на симптомите. Устройството трябва да се отстранява и почиства периодично.

Упражнения на Кегал за лечение на цистоцеле
Доказано е, че упражненията на Кегел са ефективни за намаляване на ефектите от уринарна инконтиненция и вагинален пролапс.

Хирургично лечение на цистоцеле

Ако нехирургичното лечение на преден вагинален пролапс или цистоцеле не работи или случаят е много тежък, трябва да се обмисли операция. Процедурата може да бъде възстановяване на цистоцеле, поставяне на уретрален слинг или и двете.

Операция за възстановяване на преден вагинален пролапс или цистоцеле.

Тази операция се нарича още предна колпорафия. Целта е пикочният мехур да се върне в нормалното му положение.

Също така стяга засегнатите мускули и тъкани с шевове, за да предотврати по-нататъшно изместване. Ако има инконтиненция, тя може да бъде коригирана със същата процедура.

Операция за поставяне на уретрален слинг

Това е друга възможност за коригиране на преден вагинален пролапс или цистоцеле. Състои се от поставяне на парче мрежа около уретрата, свързвайки краищата с пубиса. Тази мрежа е постоянна и целта й е същата като в предишния случай: да върне пикочния мехур на мястото му и да предотврати неговото движение.

Може ли да се предотврати?

Предният вагинален пролапс или цистоцеле като такива не могат да бъдат предотвратени, но е възможно да се вземат мерки за намаляване на риска от появата му. Най-ефективни са упражненията на Кегел, които всяка жена трябва да практикува често.

Също така е препоръчително да поддържате адекватно тегло, да контролирате хроничната кашлица и запек и да вдигате тежки предмети с правилната техника. Операцията коригира предния вагинален пролапс или цистоцеле, въпреки че в някои случаи проблемът се повтаря.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • García López, A. J. (2002). Prolapso de órganos pélvicos. Iatreia, 15(1), 56-67.
 • Boggio, G. S. (1975). Tratamiento quirúrgico de la relajación de la pared anterior de la vagina. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 21(1-2-3), 167-171.
 • Delgado, David, José Grande, and Jorge Salvador. “Colpopexia anterior y uretrosuspensión con monoprótesis en el tratamiento quirúrgico del cistocele e incontinencia urinaria de esfuerzo.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 56.1 (2010): 33-39.
 • Palma, P., Riccetto, C., Hernández, M., & Olivares, J. M. (2008). Prolapsos urogenitales: Revisión de conceptos. Actas urológicas españolas, 32(6), 618-623.
 • Solá, Vicente, Paolo Ricci, and Enríque Guiloff. “Mallas protésicas en el tratamiento quirúrgico del prolapso genital en la mujer.” Rev. Med. Clin. Condes (2005): 168-179.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.