Как да лекувате вагиналната кандидоза с натурални средства

Вагиналната кандидоза може да засегне качеството ви на живот, тъй като хората около вас могат да заподозрат заболяването ви. За щастие има много превантивни мерки, с които да избегнете появата й.
Как да лекувате вагиналната кандидоза с натурални средства

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Вагиналната кандидоза е инфекция, причинена от различни щамове гъбички, най-често от кандида албиканс. Среща се и сред хората с нормално функционираща имунна система. Но този тип инфекции са особено упорити при болните от диабет или СПИН, както и при бременните жени. Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта Медицински дайджест.

В тази статия ще ви разкажем повече за това заболяване, включително за причините, симптомите му и ще ви дадем ценни съвети как да го лекувате с натурални средства. Освен това ще споделим с вас редица предпазни мерки, за да избегнете повторната му поява.

Вагиналната кандидоза: една от най-честите инфекции

Това заболяване спада към групата на най-често срещаните болести. На практика почти всеки един човек се сблъсква с инфекцията на даден етап в живота си.

Съществуват три вида гъбични инфекции при хората: повърхностни, междинни (като кандидозата) и сериозни.

Причини

Повечето жени стават жертва на вагинална гъбична инфекция в определен момент в живота си. Този вид гъбички често бива откриван в малко количество във влагалището, устата, храносмилателната система и кожата. През повечето време не води до появата на инфекции и неприятни симптоми.

Гъбичките кандида, както и много други микроорганизми, обитават влагалището, като количеството им е балансирано. Но понякога нивото на кандида се увеличава и води до появата на кандидоза.

Симптоми
Сърбежът е сред най-честите симптоми на вагиналната кандидоза.

Вагиналният сърбеж е най-често срещаният симптом на кандидозата, въпреки че болниите могат да се оплакват и от:

 • Парене и болка в областта на влагалището
 • Болезнено уриниране
 • Болка по време на полов акт

Превенция

И мъжете и жените могат да бъдат засегнати от това заболяване. Следващите ни съвети ще ви помогнат да намалите риска от появата му.

Поддържането на добро ниво на хигиена обикновено е достатъчно, за да се предпазите от появата на вагиналната кандидоза. Важно е добре да подсушавате гънките на кожата си след къпане.

За да се предпазите от орална кандидоза трябва редовно да миете зъбите си и да използвате вода за уста. И не трябва да пушите цигари.

 • За да предотвратите появата на кандидоза в интимната зона трябва да използвате презервативи, за да избегнете предаването на инфекцията.
 • Добре е бременните жени да консумират биоактивно кисело мляко, спомагащо контролирането киселинността на вагиналната флора.

Видове кандидоза

Кандидозно интертриго

Това е най-често срещаната клинична форма на заболяването. Обикновено засяга големи части от кожата като подмишниците, слабините, интерглутеалната гънка, интрамамарната гънка, шията, както и малки зони като гънката между палеца и показалеца на ръцете и ходилата и и ретроаурикуларната гънка.

Тази инфекция води до зачервяване и подуване на кожата на болния. Често се наблюдава и белене на засегната кожа, както и появата на лезии. Болните се оплакват от сърбеж и парене.

Кандидоза на храносмилателната система

 • Кандидоза на хранопровода: Възпалението затруднява преглъщането, води до появата на киселини и болка в гърдите.
 • Кандидоза на стомаха: Наблюдава се най-вече при болни от стомашна язва.
 • Гъбичен ентерит: Характеризира се се с болки в стомаха и често ходене до тоалетната. Изпражненията могат да съдържат кръв. Нерядко се наблюдава и дехидратация причинена от диарията.
 • Аноректална кандидоза: Причинява сърбеж, парене и възпаление на ануса.

Кандидоза на репродуктивната система

Трябва да внимавате за появата на следните симптоми:

 • Вулвовагинална кандидоза: Причина за появата й е промяна в рН нивото на влагалището, най-често при бременните жени. Характеризира се с възпаление и появата на сърбеж в тази област.
 • Баланит: Представлява инфекция на главичката и препуциума на пениса, водеща до появата на сърбящи пустули.

Ефикасни натурални средства за лечение на вагиналната кандидоза

Пълномаслено кисело мляко против вагиналната кандидоза

Едно от най-добрите домашни натурални средства при гъбични инфекции при жените е използването на пълномаслено кисело мляко. Този продукт намалява киселинността на влагалището и забавя разпространението на гъбичките. Това се дължи на факта, че гъбичките се нуждаят от по-кисела среда, за да се развиват.

Мъжете също могат да се възползват от това домашно средство. Неприятното за тях е, че едва ли ще им бъде комфортно да ходят с мокро бельо през деня.

Съставки

 • 2 супени лъжици пълномаслено кисело мляко (30 мл)

Начин на употреба

 • Нанесете млякото вътре и около влагалището.
 • Оставете го да подейства 1-2 часа.

Вода за уста против кандидоза
натурална вода за уста против вагиналната кандидоза

Ябълковият оцет и лимоновият сок притежават антисептично и антибиотично действие. Освен това етеричното масло от чаено дърво има естествено възстановяващо действие. Комбинацията от тези три съставки е мощно природно средство за лечението на това заболяване.

Съставки

Приготвяне

 • Смесете трите съставки и ги разбъркайте добре.
 • Правете си гаргара със сместа два пъти дневно, за да унищожите бързо гъбичките кандида.
Може да ви заинтересува ...
Домашен тест за кандида и как да я овладеем
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Домашен тест за кандида и как да я овладеем

Кандида представлява тип гъбичка, която вирее в тялото на всеки човек. Този тест за кандида се използва от доста време и се смята за достоверен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.