Как да лекувате вагиналната кандидоза с натурални средства

Вагиналната кандидоза може да засегне качеството ви на живот, тъй като хората около вас могат да заподозрат заболяването ви. За щастие има много превантивни мерки, с които да избегнете появата й.
Как да лекувате вагиналната кандидоза с натурални средства

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Вагиналната кандидоза е инфекция, причинена от различни щамове гъбички, най-често от кандида албиканс. Среща се и сред хората с нормално функционираща имунна система. Но този тип инфекции са особено упорити при болните от диабет или СПИН, както и при бременните жени. Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта Медицински дайджест.

В тази статия ще ви разкажем повече за това заболяване, включително за причините, симптомите му и ще ви дадем ценни съвети как да го лекувате с натурални средства. Освен това ще споделим с вас редица предпазни мерки, за да избегнете повторната му поява.

Вагиналната кандидоза: една от най-честите инфекции

Това заболяване спада към групата на най-често срещаните болести. На практика почти всеки един човек се сблъсква с инфекцията на даден етап в живота си.

Съществуват три вида гъбични инфекции при хората: повърхностни, междинни (като кандидозата) и сериозни.

Причини

Повечето жени стават жертва на вагинална гъбична инфекция в определен момент в живота си. Този вид гъбички често бива откриван в малко количество във влагалището, устата, храносмилателната система и кожата. През повечето време не води до появата на инфекции и неприятни симптоми.

Гъбичките кандида, както и много други микроорганизми, обитават влагалището, като количеството им е балансирано. Но понякога нивото на кандида се увеличава и води до появата на кандидоза.

Симптоми
Сърбежът е сред най-честите симптоми на вагиналната кандидоза.

Вагиналният сърбеж е най-често срещаният симптом на кандидозата, въпреки че болниите могат да се оплакват и от:

 • Парене и болка в областта на влагалището
 • Болезнено уриниране
 • Болка по време на полов акт

Превенция

И мъжете и жените могат да бъдат засегнати от това заболяване. Следващите ни съвети ще ви помогнат да намалите риска от появата му.

Поддържането на добро ниво на хигиена обикновено е достатъчно, за да се предпазите от появата на вагиналната кандидоза. Важно е добре да подсушавате гънките на кожата си след къпане.

За да се предпазите от орална кандидоза трябва редовно да миете зъбите си и да използвате вода за уста. И не трябва да пушите цигари.

 • За да предотвратите появата на кандидоза в интимната зона трябва да използвате презервативи, за да избегнете предаването на инфекцията.
 • Добре е бременните жени да консумират биоактивно кисело мляко, спомагащо контролирането киселинността на вагиналната флора.

Видове кандидоза

Кандидозно интертриго

Това е най-често срещаната клинична форма на заболяването. Обикновено засяга големи части от кожата като подмишниците, слабините, интерглутеалната гънка, интрамамарната гънка, шията, както и малки зони като гънката между палеца и показалеца на ръцете и ходилата и и ретроаурикуларната гънка.

Тази инфекция води до зачервяване и подуване на кожата на болния. Често се наблюдава и белене на засегната кожа, както и появата на лезии. Болните се оплакват от сърбеж и парене.

Кандидоза на храносмилателната система

 • Кандидоза на хранопровода: Възпалението затруднява преглъщането, води до появата на киселини и болка в гърдите.
 • Кандидоза на стомаха: Наблюдава се най-вече при болни от стомашна язва.
 • Гъбичен ентерит: Характеризира се се с болки в стомаха и често ходене до тоалетната. Изпражненията могат да съдържат кръв. Нерядко се наблюдава и дехидратация причинена от диарията.
 • Аноректална кандидоза: Причинява сърбеж, парене и възпаление на ануса.

Кандидоза на репродуктивната система

Трябва да внимавате за появата на следните симптоми:

 • Вулвовагинална кандидоза: Причина за появата й е промяна в рН нивото на влагалището, най-често при бременните жени. Характеризира се с възпаление и появата на сърбеж в тази област.
 • Баланит: Представлява инфекция на главичката и препуциума на пениса, водеща до появата на сърбящи пустули.

Ефикасни натурални средства за лечение на вагиналната кандидоза

Пълномаслено кисело мляко против вагиналната кандидоза

Едно от най-добрите домашни натурални средства при гъбични инфекции при жените е използването на пълномаслено кисело мляко. Този продукт намалява киселинността на влагалището и забавя разпространението на гъбичките. Това се дължи на факта, че гъбичките се нуждаят от по-кисела среда, за да се развиват.

Мъжете също могат да се възползват от това домашно средство. Неприятното за тях е, че едва ли ще им бъде комфортно да ходят с мокро бельо през деня.

Съставки

 • 2 супени лъжици пълномаслено кисело мляко (30 мл)

Начин на употреба

 • Нанесете млякото вътре и около влагалището.
 • Оставете го да подейства 1-2 часа.

Вода за уста против кандидоза
натурална вода за уста против вагиналната кандидоза

Ябълковият оцет и лимоновият сок притежават антисептично и антибиотично действие. Освен това етеричното масло от чаено дърво има естествено възстановяващо действие. Комбинацията от тези три съставки е мощно природно средство за лечението на това заболяване.

Съставки

Приготвяне

 • Смесете трите съставки и ги разбъркайте добре.
 • Правете си гаргара със сместа два пъти дневно, за да унищожите бързо гъбичките кандида.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.