Пожелателно мислене: какво представлява и какви са последствията от него?

Пожелателното мислене ни кара да вземаме мнения и решения въз основа на нашите желания, а не на доказателства. Разберете как ни влияе и по-здравословните му алтернативи в тази статия.
Пожелателно мислене: какво представлява и какви са последствията от него?
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 07 май, 2023

Всички искаме нашите мнения да се основават на логически критерии и да сме реалистични и рационални, когато вземаме решения. Но истината е, че сме предубедени и често изпадаме в т. нар. пожелателно мислене.

То ни завладява, когато се придържаме към възможността, която ни харесва най-много, която ни подхожда най-добре, и оставяме настрана реализма и доказателствата. Вярвайки, че нашите желания са възможни, че реалността отговаря на нашите очаквания, се чувстваме добре. Въпреки това може да има неприятни последици.

Какво е пожелателно мислене?

Пожелателното мислене е мислене, основано на емоции, желание и илюзия, а не на доказателства. Очаква се, когато формираме мнение, да го правим въз основа на факти и солидни аргументи. И че когато вземаме решение, ще можем да анализираме различните възможности и да ги разрешим реалистично.

Но когато пожелателното мислене се появи, това не се случва. Напротив, ние се придържаме към тази идея, която ни харесва, към тази възможност, която ни кара да се чувстваме добре. Затваряме се за всякакви противоположни доказателства.

За да разберем по-добре тази концепция, нека имаме предвид, че тя се основава на следните параметри.

Активно въображение

Въображението е човешката способност да създава умствени сценарии при липса на конкретни факти, които да ги подкрепят. В нашия вътрешен свят можем да генерираме образи от всякакъв вид и можем да разбъркваме различни гледни точки и решения на ситуация.

Когато сме обект на пожелателно мислене, пресъздаваме ситуации, които отговарят на нашите очаквания, и оставяме настрана всички останали, които не отговарят. Ние ценим само опциите, които биха довели до положителен резултат.

Жена с пожелателно мислене
Не е необичайно да се спираме на това, което си представяме за възможно, защото го желаем, без да имаме солидна основа.

Емоция и пожелателно мислене

Вместо да се обърне към рационалността, в този случай мисловният процес се основава на емоция. Какво би ме накарало да се чувствам добре? Тогава това е истинското, това си струва и всичко останало няма място в съзнанието ми.

Желание

Това когнитивно отклонение се появява, когато поставим желанието в центъра на мисловния процес. Имам предварително поставена цел и оформям своите вярвания, мнения и решения, за да отговарят на това; дори ако доказателствата са против него. Накратко, смятам, че нещо е вярно, само защото го желая.

Как ни влияе въпросното пожелателно мислене?

Истината е, че мисленето, формирането на мнения и решения въз основа на нашите емоции и желания не винаги е негативно. Има определени обстоятелства, при които това може да бъде в наша полза.

Например, когато мислим положително за дете (напр., че е много интелигентно), е вероятно да му осигурим подходяща стимулация и възможности да развие допълнително своя интелект и да изпълни първоначалното ни възприятие. Това е така нареченият ефект на Пигмалион.

Същото може да се случи и в отношенията ни като двойка. Видяно е, че ако изберем да очакваме най-доброто от партньора си, е възможно връзката да се подобри или да бъде по-задоволителна, защото ще действаме от това убеждение и ще благоприятстваме климат на положителен обмен.

По същия начин плацебо ефектът може да бъде добър пример за това как това илюзорно мислене ни носи полза. Ако човек избере да повярва, че дадено хапче ще излекува болестите му, в крайна сметка може да се почувства по-добре.

Мисълта не е формирана въз основа на доказателства, а от желание (да се излекува) и възможност, която харесва. Резултатът обаче е положителен.

Пожелателното мислене ни кара да вземаме мнения и решения въз основа на нашите желания, а не на доказателства
Плацебо ефектът има поддръжници и противници в медицината. Това е още един пример за пожелателно мислене.

Последиците от пожелателното мислене

Последствията обаче не винаги са благоприятни. Всъщност те могат да бъдат вредни и опасни.

Пожеланията не идват от нищото. Подобно на толкова много други когнитивни пристрастия, това е плод на еволюцията.

В миналото тези умствени преки пътища позволяваха на нашите събратя да оцелеят. Затова те все още присъстват в нас. Но днес, в съвсем различна среда, те могат да ни навредят.

В този случай пожелателното мислене може да ни накара да вземем лоши решения и да заемем негъвкави и ирационални позиции. Има много примери за това:

  • Даване на сляпа подкрепа на политическа партия, пълно отричане на нейните грешки и игнориране на лошите й действия.
  • Избягване на търсенето на медицинска помощ, като се вкопчваме във вярата, че сме здрави (или скоро ще бъдем), просто защото искаме така и това, което искаме да мислим.
  • Вземане на лошо бизнес решение, защото сме водени от емоции, а не от доказателства за риск.
  • Мисленето, че сме много добри в работата си или определено умение, ни кара да се установим в измислена реалност и да не се стремим наистина да се подобрим.
  • Поддържане на токсични и вредни взаимоотношения чрез вкопчване в идеята, че другият човек се променя или скоро ще се промени.

Накратко, този начин на формиране на мисли, далеч от доказателства и подкрепен от желание, може да ни доведе до много сложни ситуации със сериозни последствия. Затова е важно да осъзнаем тази измама на ума и да знаем как да бъдем логични и реалистични, когато вземаме решения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Matute, H. (2019). Ilusiones y sesgos cognitivos. Revista Investigación y Ciencia. Disponible en: https://www.investigacionyciencia.es/files/34180.pdf
  • McNulty, J. K., & Karney, B. R. (2004). Positive expectations in the early years of marriage: Should couples expect the best or brace for the worst?. Journal of personality and social psychology86(5), 729.
  • Rosenthal, R., & Jacobson, L. (1968). Pygmalion in the classroom. The urban review3(1), 16-20

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.