5 грешки, които ревнивите хора правят

· 10.02.2018
Често правят обещания и избухват много лесно. Отказват да търсят професионална помощ, което би заздравило връзката

Много от ревнивите хора смятат, че те просто показват на партньора си колко много го обичат, когато ревнуват. Има обаче някои видове ревност, които са много негативни.

Всички сме били ревниви някога.

Ако имате братя и сестри, вероятно сте изпитали това странно чувство като дете, когато родителите ви са обръщали повече внимание на вашия брат или сестра или ги е похвалило, а вас не.

Проблемите с ревността обаче често са свързани с любовта в романтичните отношения. Например, ние вярваме, че фрази като „ако те ревнува, означава, че те обича“ са верни.

Все пак, въпреки че ревността може да бъде нормална, тя може да накара хората да правят много грешки, заслепени от това чувство, което може да увреди техните взаимоотношения. Искате ли да знаете какви са те?

1. Ревнивите хора унищожават партньора си

ревнивите хора се опитват да контролират партньора си

Ревнивите хора са много несигурни и това ги кара да се опитват да контролират партньора си по всяко време. Те искат да бъдат най-важния в очите на другия. Те не могат да издържат мисълта, че партньорът им се интересуват от друг човек.

Това може да накара другия човек да се чувства много депресиран и да иска малко пространство в отношенията си. Това несъмнено ще смути ревнивия партньор.

И гневът им може да доведе до нежелано последствие: скъсване. Ревнивите хора обаче не осъзнават какво чувства другия.

Ревността им обезсилва емпатията им.

Прочетете и: Вредните въздействия на гнева върху здравето

2. Те непрекъснато търсят доказателства

Има нещо, наречено „ефект на Пигмалион„, което показва, че ако човек вярва, че нещо ще се случи или ще се случи така, сякаш това се случва, то в крайна сметка се случва наистина.

Това се случва на ревнивите хора, които непрекъснато търсят знак, че техният партньор им изневерява.

Всяко послание или контакт с някого може да предизвика дискусия, пълна с критики и фрази като „не ме обичаш!“

Този тип отношение може да ги накара да открият това, което наистина търсят. Сякаш поведението им е призив да направят това, за което предполагат, че се случва.

3. Отказват да търсят помощревнивите хора отказват да търсят помощ

Проблемът на ревнивите хора е, че те вярват, че поведението им е нормално и така показват любовта към партньора си. Всъщност те отказват да повярват, че съществува проблем в отношенията им.

Това води до значително влошаване на връзката и с течение на времето тя става много токсична и за двете страни.

Търсенето на помощ би било много положително. Следователно комуникацията между двата партньора би се подобрила и ревността ще се разглежда като неоснователна и резултат от ненужни страхове.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 неща, които страхът не иска да знаете

4. Ревността не изчезва за една нощ

Колкото по-ревнив е партньора в една интимна връзка, толкова по-често можете да го чуете да казва: „Ще се променя“. Истината е, че това е процес и винаги ще по-добре да се търси професионална помощ.

Ревнивите хора могат да изрекат обещания, когато техният объркан партньор заплаши да ги напусне. Трябва обаче да имате предвид, че процесът ще бъде дълъг и това няма да бъде краят на тяхното поведение.

Трябва да се отървете от някои убеждения, които са направили ревността „нормална“ във връзката и да анализирате в детайли всички страхове и несигурности, които я причиняват.

5. Те избухват внезапноревнивите хора често избухват

Ревнивите хора винаги са мрачни поради своята мнителност. Следователно, когато открият малко „доказателство“ за нещо, това може да ги накара да станат ревниви и да разкрият гнева, който са крили дълго време.

По този начин, когато са натрупали моменти на ревност, в по-малко адекватни обстоятелства те в крайна сметка избухват. Вашият партньор не разбира какво се случва и ситуацията се влошава.

Би било добре за ревнивите партньори да осъзнаят, че решението не се крие в пълно подчинение на другия. Те трябва да променят светогледа си относно връзката и ревността като цяло.

Това е единствения начин да направят връзката здрава и стабилна.

Неоспоримо е, че в повечето случаи прекалената ревност в отношенията ще доведе до разпадане на връзката, тъй като ситуацията може да стане непоносима.