Ползите от овесените ядки всеки ден
Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. Тъй като позволява да излезете от дома си пълни с енергия и да посрещнете деня по най-добрия начин. Замисляли ли сте се защо ни съветват да добавяме овесени ядки към първото хранене? В тази статия ще ви обясним какви са ползите от овесените ядки.
Най-важните ползи от овесените ядки
Те са пречистващи:
Благодарение на голямото количество аминокиселини, което съдържат, те стимулират производството на лектин в черния дроб като помагат за пълното прочистване на токсините от тялото. Приемането на овесени ядки е много добро за почистване на стените на артериите, защото фибрите “създават бариера”за мастните отлагания, които се събират в тях и които могат да причинят множество проблеми със сърцето, холестерола и други.
Те помагат за контролиране нивото на кръвната захар:
Това е много хубава новина за хората, които страдат от диабет. Вие определено трябва да ги добавите към вашата диета, за да подобрите усвояването на нишесте и запазите гликемичните нива стабилни, особено след хранене.
А също така…
Подобряват храносмилането:
Ако имате проблеми по време на обяда или вечерята, овесените ядки помагат за намаляване на киселините в жлъчния мехур, което също така улеснява чревния транзит и предотвратяването на запек. Тъй като са богати на хидрати бавно абсорбиращи въглерода, те поддържат чувство на ситост за по-дълго, което е добра алтернатива за хората, които са на диета, тъй като отнемат желанието за често ядене.
Съдържат много ценни протеини:
Общо осем незаменими аминокиселини се съдържат в овесените ядки, което ги превръща в източник на протеини, които имат голяма биологична стойност. Това качество позволява образуването на нови тъкани в тялото.
Те са естествени антиканцерогени:
Съществуват различни изследвания, които са направени в САЩ за свойствата на овесените ядки като защитна сила срещу рак, заболяване, което е все по-често в тази страна и много други. Това се дължи на фитохимикалите, които те съдържат. По този начин, ние ви препоръчваме да ядете овесени ядки всеки ден, за да намалите възможността от заразяване с рак на гърдата или рак на дебелото черво до над 10%.
Прочетете и: 10 сигнала на тялото за рак на гърдата
Полезни са за сърцето:
Причината е голямото количество на омега 3 и линолова киселина, позната също като “добра мазнина”, която помага за намаляването на лошия холестерол (LDL), повишаващ сърдечните и мозъчни дейности
Помагат на централната нервна система:
Благодарение на витамините от B комплекса, които овесените ядки имат, те развиват, поддържат и балансират функционирането на нервната система.
И още
Предотвратяват проблеми с щитовидната жлеза:
Особено хипертиреоидизъм, тъй като те съдържат йод, минерал, който помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
Предотвратяват остеопорозата:
Имат необходимите нива на калций за добро здраве на костите, което предотвратява деминерализацията.
Те ви помагат да отслабнете:
Поради тази причина трябва да ги ядете на празен стомах или заедно със закуската, с обезмаслено или соево мляко, портокалов сок или ядки.
Те са един от най-добрите източници на енергия:
Препоръчваме да ги ядете като първото нещо сутрин или преди обяд, особено за хора, които работят много часове извън дома или трябва да учат за изпит.
Те са важна съставка в козметичните процедури:
Можете да се възползвате от свойствата на овесените ядки, а не само да ги ядете. Може също да ги използвате локално (външно) с овлажняващ крем, за да ги превърнете в невероятен ексфолиант за лице. Така ще имате много по-евтина, отколкото всяка друга козметична процедура.
Как да се ядат овесените ядки
Предлагаме ви най-добрите начини, за да добавите тези незаменими зърна, овесените ядки към ежедневната си диета.
- Шейк от овесени ядки: Добавете ябълка, банан, круша, мляко или кисело мляко, заедно с няколко супени лъжици овесени ядки в блендер и смесете добре. Можете да пиете тази вкусна напитка по всяко време на деня, така че тялото ви да стане по-здраво. Можете да я подсладите със захар, ако е необходимо.
- Палачинки: Те могат да бъдат солени или сладки според вашите предпочитания. Направете ги с малко овесени ядки и мляко, и след това можете да добавите зеленчуци и подправки, мармалад или сладко и т.н.
- Хляб от овесени ядки: Това наистина е вкусен пълнозърнест хляб. Можете да добавите канела и индийско орехче към него. Не забравяйте да добавите мая, така че да бухне във фурната. Можете също да добавите стафиди, семки, орехи, шоколад и т.н.
- Овесени бисквити: Те са чудесен избор за закуска. Има видове с какао, бадеми, или орехи.
Както и
- Съставка за салати: Кубчета лук, домати, варени картофи, краставици, маруля, настъргани моркови и всичко, което ви идва на ум и не на последно място, един специален метод: овесените ядки, които трябва да сварите (със сол, ако искате) за 25 минути, изцедете и изплакнете със студена вода.
Препоръчваме ви да прочетете и: Изненадващите качества на морковите
- За наръсване върху зеленчуци и месо: Вместо да използвате галета или брашно, можете да използвате овесени ядки с патладжан, пиле, риба, месо и др.
- За закуска: Това е най-популярният начин за приемането им. Сложете сурови овесени ядки в прясно или кисело мляко. Някои хора използват портокалов сок. Това ще ви предпази от запек и също така ще ви даде много енергия за целия ден.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Anderson J, Baird P, et al. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutritional Reviews. 67 (4): 188-205. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/.
- Carlson J. L, Erickson J. M, et al. (2018). Health effects and sources of prebiotic dietary fiber. Current Development in Nutrition. 2 (3): nzy005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). La fibra: el carbohidrato que ayuda a manejar la diabetes. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.cdc.gov/diabetes/spanish/resources/features/role-of-fiber.html
- Food Data Central. (2019). Oats. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169705/nutrients.
- Fracelino Andrade E, Vieira Lobato R, et al. (2015). Efecto de los beta-glucanos en el control de los niveles de glucosa en pacientes diabéticos: revision sistemática. Nutrición Hospitalaria. 31 (1). https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000100015.
- Gómez Carus A, Ceballos Walls I, et al. (2017). Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición (FEN). Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf
- Harvard T.H. Chan. (s.f.). Oats. Consultado el 17 de febrero de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/oats/
- Hou Q, Li Y, et al. (2015). The metabolic effets of oats intake in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. 7 (12): 10369-10387. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/.
- Korczak R, Kocher M, et al. (2020). Effects of oats on gastrointestinal health as assessed by in vitro, animal and human studies. Nutrition Reviews. 78 (5): 343-363. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/78/5/343/5602346?login=false.
- Kristensen M, Jensen M. G. (2011). Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake: importance of viscosity. Appetite. 56 (1): 65-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21115081/.
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983.
- Menschel M. (2022). Take a fresh look at oatmeal – it’s not as simple as you think. American Heart Association. Consultado el 14 de febrero de 2023. https://www.heart.org/en/news/2022/09/01/take-a-fresh-look-at-oatmeal-its-not-as-simple-as-you-think.
- Perrelli A, Goitre L, et al. (2018). Biological activities, health benefits and therapeutic properties of avenanthramides: from skin protection to prevention and treatment of cerebrovascular diseases. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018: 6015351. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6126071/.
- Rasane P, Jha A, et al. (2013). Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology. 52 (2): 662-675. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1072-1
- Rebello C. J, Johnson W. D, et al. (2016). Instant oatmeal increases satiety and reduces energy intake compared to a ready-to-eat oat-breakfast cereal: a randomized crossover trial. Journal of the American College of Nutrition. 35 (1): 41-49. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4674378/.
- Reynertson K. A, Garay M, et al. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology. 14 (1): 43-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607907/
- U.S. Food and Drug Administration. (2022). Health claims: Soluble fiber from certain foods and risk of coronary heart disease. Consultado el 17 de febrero de 2023. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=101.81
- Wu J-R, Leu H-B, et al. (2019). The benefit of secondary prevention with oat fiber in reducing future cardiovascular event among CAD patients after coronary intervention. Scientific Reports. 9: 3091. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6395719/.