Ползите от овесените ядки всеки ден

Овесените ядки са една от най-популярните зърнени храни. А това съвсем не е случайно!
Ползите от овесените ядки всеки ден

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всеки знае, че закуската е най-важното хранене за деня. Тъй като позволява да излезете от дома си пълни с енергия и да посрещнете деня по най-добрия начин. Замисляли ли сте се защо ни съветват да добавяме овесени ядки към първото хранене? В тази статия ще ви обясним какви са ползите от овесените ядки.

Най-важните ползи от овесените ядки

  • Те са пречистващи:

    Благодарение на голямото количество аминокиселини, което съдържат, те стимулират производството на лектин в черния дроб като помагат за пълното прочистване на токсините от тялото. Приемането на овесени ядки е много добро за почистване на стените на артериите, защото фибрите “създават бариера”за мастните отлагания, които се събират в тях и които могат да причинят множество проблеми със сърцето, холестерола и други.

  • Те помагат за контролиране нивото на кръвната захар:

    Това е много хубава новина за хората, които страдат от диабет. Вие определено трябва да ги добавите към вашата диета, за да подобрите усвояването на нишесте и запазите гликемичните нива стабилни, особено след хранене.

овесените ядки - по-добър старт на деня

А също така…

  • Подобряват храносмилането:

    Ако имате проблеми по време на обяда или вечерята, овесените ядки помагат за намаляване на киселините в жлъчния мехур, което също така улеснява чревния транзит и предотвратяването на запек. Тъй като са богати на хидрати бавно абсорбиращи въглерода, те поддържат чувство на ситост за по-дълго, което е добра алтернатива за хората, които са на диета, тъй като отнемат желанието за често ядене.

  • Съдържат много ценни протеини:

    Общо осем незаменими аминокиселини се съдържат в овесените ядки, което ги превръща в източник на протеини, които имат голяма биологична стойност. Това качество позволява образуването на нови тъкани в тялото.

  • Те са естествени антиканцерогени:

    Съществуват различни изследвания, които са направени в САЩ за свойствата на овесените ядки като защитна сила срещу рак, заболяване, което е все по-често в тази страна и много други. Това се дължи на фитохимикалите, които те съдържат. По този начин, ние ви препоръчваме да ядете овесени ядки всеки ден, за да намалите възможността от заразяване с рак на гърдата или рак на дебелото черво до над 10%.

овесените ядки са здравословна храна
  • Полезни са за сърцето:

    Причината е голямото количество на омега 3 и линолова киселина, позната също като “добра мазнина”, която помага за намаляването на лошия холестерол (LDL), повишаващ сърдечните и мозъчни дейности

  • Помагат на централната нервна система:

    Благодарение на витамините от B комплекса, които овесените ядки имат, те развиват, поддържат и балансират функционирането на нервната система.

И още

  • Предотвратяват проблеми с щитовидната жлеза:

    Особено хипертиреоидизъм, тъй като те съдържат йод, минерал, който помага за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

  • Предотвратяват остеопорозата:

    Имат необходимите нива на калций за добро здраве на костите, което предотвратява деминерализацията.

  • Те ви помагат да отслабнете:

    Поради тази причина трябва да ги ядете на празен стомах или заедно със закуската, с обезмаслено или соево мляко, портокалов сок или ядки.

  • Те са един от най-добрите източници на енергия:

    Препоръчваме да ги ядете като първото нещо сутрин или преди обяд, особено за хора, които работят много часове извън дома или трябва да учат за изпит.

  • Те са важна съставка в козметичните процедури:

    Можете да се възползвате от свойствата на овесените ядки, а не само да ги ядете. Може също да ги използвате локално (външно) с овлажняващ крем, за да ги превърнете в невероятен ексфолиант за лице. Така ще имате много по-евтина, отколкото всяка друга козметична процедура.

 Как да се ядат овесените ядки

Предлагаме ви най-добрите начини, за да добавите тези незаменими зърна, овесените ядки към ежедневната си диета.

  • Шейк от овесени ядки: Добавете ябълка, банан, круша, мляко или кисело мляко, заедно с няколко супени лъжици овесени ядки в блендер и смесете добре. Можете да пиете тази вкусна напитка по всяко време на деня, така че тялото ви да стане по-здраво. Можете да я подсладите със захар, ако е необходимо.
  • Палачинки: Те могат да бъдат солени или сладки според вашите предпочитания. Направете ги с малко овесени ядки и мляко, и след това можете да добавите зеленчуци и подправки, мармалад или сладко и т.н.
  • Хляб от овесени ядки: Това наистина е вкусен пълнозърнест хляб. Можете да добавите канела и индийско орехче към него. Не забравяйте да добавите мая, така че да бухне във фурната. Можете също да добавите стафиди, семки, орехи, шоколад и т.н.
овесените ядки под формата на сладки
  • Овесени бисквити: Те са чудесен избор за закуска. Има видове с какао, бадеми, или орехи.

Както и

  • Съставка за салати: Кубчета лук, домати, варени картофи, краставици, маруля, настъргани моркови и всичко, което ви идва на ум и не на последно място, един специален метод: овесените ядки, които трябва да сварите (със сол, ако искате) за 25 минути, изцедете и изплакнете със студена вода.

Препоръчваме ви да прочетете и: Изненадващите качества на морковите

  • За наръсване върху зеленчуци и месо: Вместо да използвате галета или брашно, можете да използвате овесени ядки с патладжан, пиле, риба, месо и др.
  • За закуска: Това е най-популярният начин за приемането им. Сложете сурови овесени ядки в прясно или кисело мляко. Някои хора използват портокалов сок. Това ще ви предпази от запек и също така ще ви даде много енергия за целия ден.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.