Ползи и противопоказания на чая от шипка

Чаят от шипка е билкова напитка, която можете да си приготвите от плодовете на растението. Можете да използвате чая за редица медицински и козметични цели. Искате ли да научите повече по темата?
Ползи и противопоказания на чая от шипка

Последна актуализация: 21 октомври, 2020

Какво знаете за чая от шипка?

Чаят от шипка е натурална напитка, която можете да си приготвите от плодовете на растението. Плодовете са с овална форма и се намират под листчетата на цветовете. От плодовете хората извличат семената на растението, правят етерично масло и екстракти, използвани за медицински и козметични цели.

Кои са основните полезни качества на шипката? Безопасна ли е употребата й? През последните години изследователите проведоха редица изследвания върху ефекта върху здравето на тези плодове. Експертите вярват, че спомагат предпазването от някои заболявания. В следващите редове ще се спрем на темата по-подробно.

Ползите на чая от шипка

Много от ползите на чая от шипка са описани в научната литература. Например проучване публикувано в International Journal of Molecular Sciences описва антиоксидантното действие на шипките, свързано с фитохимичния им състав, съдържащ вещества като:

  • Витамин C (аскорбинова киселина)
  • Витамин E
  • Полифеноли
  • Здравословни мастни киселини

Това не означава, че този продукт лекува заболявания или че подобрява здравето като с вълшебна пръчка. Но ако се храните балансирано и живеете здравословно, тази напитка може да ви бъде полезна. Научете кои са най-важните й ползи от следващите редове.

Полезните качества на чая от шипка

Хората си приготвят чай от шипка, за да се възползват от качествата на това растение.

Прочетете и: Зелен чай срещу акне: има ли ефект?

Спомага здравето на имунната система

Заради съдържанието си на витамин С и флавоноиди, чаят от шипка е натурална добавка подобряваща функционирането на имунната система. Според проучване публикувано в Chemistry Central Journal това растение съдържа значително количество аскорбинова киселина, полифеноли и други фитохимически вещества подобряващи засилването на защитните сили на организма.

От друга страна проучване проведено върху животни и публикувано в научното списание BioImpacts открива, че приемът на концентриран екстракт от шипка подобрява имунитета. Но все още няма сериозни доказателства за това действие при хората.

Полезен е за здравето на храносмилателната система

Консумацията на чай от шипка сама по себе си не е достатъчна за решаване на проблемите на храносмилателната система. Но поради противовъзпалителните и антиоксидантните си качества чаят облекчава болката при стомашни спазми, киселини и подуване на корема, както и при други неразположения.

Според инвитро проучване публикувано в Botanics: Targets and Therapy шипките съдържат пектин и други видове фибри, подобряващи храносмилането и усвояването на хранителните вещества.Освен това флавоноидите спомагат образуването на ефективни комплекси от храносмилателни ензими за максимално доброто разграждане и усвояване на храната.

Може да спомогне облекчаването на възпалението и болката

Аналгетичното и противовъзпалително действие на плодовете на шипката не са толкова мощни и все още се изучават от учените. Въпреки това шипките помагат при възпалителни проблеми причиняващи болка, например артрит. Според информация публикувана в Australian Family Physician, вещества като полифенолите и галактолипидите „отговарят“ за това действие.

Чаят от шипка спомага защитата на кожата от преждевременно стареене

Консумацията на чая от шипка е свързан с по-доброто здраве на кожата поради редица причини. На първо място съдържанието на витамин С в него насърчава синтеза на колаген и защитава клетките от увреждане от слънцето според проучване публикувано в списание Nutrients.

От друга страна растението съдържа вещество познато като астаксантин, притежаващ противостареещо действие. Проучване публикувано в медицинското списание Clinical Interventions in Aging открива, че приемът на шипки спомага предотвратяването на разрушаването на колагена. Затова може да спомогне подобряването на състоянието на кожата.

Противопоказания на чая от шипка

Шипките притежават качества, с които могат да спомогнат забавянето на процеса на стареене.

Препоръчваме ви да прочетете и: 14 храни против стареене – кои са те?

Противопоказания на чая от шипка

Към момента няма научни доказателства за сериозни странични ефекти при повечето здрави възрастни приемащи чай от шипка.Според някои непроверени източници на информация някои хора могат да се оплакват от гадене, повръщане, стомашни спазми, както и от безсъние, особено тези, които прекаляват с консумацията.

Поради високото съдържание на витамин С, експертите вярват, че може да се повиши риска от поява на камъни в бъбреците. А поради състава си, тези плодове могат да си взаимодействат негативно с антиациди, естрогени, литий, флуфеназин и варфарин.

Поради липсата на проучвания относно безопасността и ефикасността му, специалистите не препоръчват приема на чай от шипка от бременни и кърмещи жени. Ако страдате от някое специфично заболяване най-добре е да се консултирате с лекар, преди да започнете да пиете чай от шипка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.