Плодове преди закуска – здравословни ли са?

· 11.10.2015
Много хора не са наясно как да ги консумират правилно, за да извлекат максимална полза

Съществуват различни разбирания и практики, свързани с консумацията на плодове преди закуска. Докато някои хора вярват, че това не е добро решение и за нищо на света не биха посрещнали деня с банан или ябълка, други са на мнение, че хапването на плодове на празен стомах всеки ден носи сериозни здравословни ползи.

Кое е по-доброто?

Без никакво съмнение, плодовете са перфектна храна за старт на деня, тъй като не изискват от храносмилателната система да влага сериозни усилия за преработване. Освен това хапването на плодове носи със себе си редица ползи, които ще усетите още в рамките на работния ден. Те се смятат за единствената храна, която стимулира мозъка да работи по-бързо, създавайки баланс между всички части на тялото.

Плодовете снабдяват храносмилателната система с много важни елементи. Заедно с водата, която съставлява 95 % от теглото им, фруктозата е другата съставка с най-високо съдържание.

Как да ядем плодове?

Много хора не са наясно как да консумират плодове правилно, за да могат да извлекат максимална полза от тях. Най-доброто време за ядене на плодове е преди закуска, на празен стомах.

Защо да ядем плодове преди закуска или на празен стомах?

plodove rak

Това е истински ефективен метод за консумация на плодове, тъй като при старта на храносмилането те много бързо преминават през стомаха и продължават движението си към тънките черва, където биват смлени. Именно там плодовете освобождават съдържащите се в тях захари.

Затова, когато комбинирате скорбяла, картофи или месо с плодове, последните няма да стигнат до тънките черва, където е препоръчително да освободят захарите си. Вместо това, те ще започнат да ферментират в тялото ви.

Какво се случва, когато плодовете ни карат да се чувстваме зле?

Ако ядете плодове, но в устата ви остава неприятен вкус след това или пък се чувствате недобре, защото ви е тежко на стомаха, най-вероятно не сте консумирали плодовете правилно и стомахът ви не е бил празен. Ако случаят не е такъв и въпреки това се чувствате зле, помислете дали да не потърсите на мнение на лекар.

Да пием ли сокове от плодове на гладно?

Препоръчваме ви да избягвате консумацията на бутилирани сокове преди закуска (току-що изстискани или купени от магазина) или консервирани сокове. Соковете в стъклена опаковка също не се препоръчват, тъй като при направата им са били подложени на загряване – производствен процес, който променя структурата на сока и при който се добавят консерванти.

И като заговорихме за ползи…

krusha sarce

Консумацията на плодове сутрин не само прави хранителното ви меню по-леко, но допринася за здравословното ви състояние благодарение на следните им свойства:

  • Приемът на плодове помага срещу сърдечни заболявания.
  • Укрепва капилярите, особено по-слабите вени, които обикновено водят до сърдечен удар или вътрешно кървене.
  • Съдържащите се в плодовете биофлавоноиди защитават кръвта от сгъстяване и от блокиране на артериите.

Как да направим диетата с плодове ефективна

Ако сте привикнали след ставане от леглото да си приготвите плодова закуска, съчетана с хляб, масло и кафе, определено започвате деня си лошо, защото пълните стомаха си с елементи, които ще заангажират храносмилателната ви система за целия ден. По-доброто решение за вас е да подберете храни, които лесно се абсорбират от тялото и го прочистват. 

Опитайте да ядете само пресни плодове и да пиете сокове в периода от ставането от леглото до средата на деня. Колкото по-дълго се придържате към този режим, толкова по-голяма възможност давате на тялото си да се самопрочисти по-бързо.

Други препоръки

ochistvashti plodove

Ако възнамерявате да консумирате плодове и сокове, винаги предпочитайте не твърде студени или ледени. Ниските температури втвърдяват ценните съставки на плодовете и забавят храносмилането. След хранене можете да си позволите топъл чай или малко топла вода. Топлите напитки, благодарение на температурата си, разтапят мазнините, правейки ги по-лесни за елиминиране, докато храносмилателната система ги обработва.